header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Случај свињски грип Штампај Е-пошта
недеља, 16 август 2009

Случај „свињски грип“

Image       Аутор: Срђан Ного, Објављено: 19. 07. 2009.

 Извор: www.dverisrpske.com

          Претходних дана јавност Србије је преко ТВ и сајта Б92, дневног листа Политика, и бројних интернет сајтова, била упозната о тужби коју је новинарка Џејн Бургермајстер поднела против многих светски личности, оптужујући их да кују заверу са намером да почине масовна убиства, а у циљу остваривања профита и политичке користи. Ради упознавања јавности са потпунијим информацијама, одлучили смо да објединимо информације из разних извора, и презентирамо их комплетиране и без цензуре. Текст ће изаћи у више наставака.

 

Криминални акт против човечанства

Док је забринута светска јавност са стрепњом ишчекивала пуштање у промет Бакстерове вакцине против вируса А/Х1Н1 - свињског грипа, у јулу ове године, једна аустријска новинарка упозорила је свет да се припрема највећи криминални акт у историји човечанства. Џејн Бургермајстер је недавно поднела тужбу против Светске Здравствене Организације (СЗО), Уједињених Нација (УН) и неколико високих званичника неколико влада и корпорација, у вези са биотероризмом и намером почињавања масовног убиства. Она је такође припемила и предлог за забрану принудне вакцинације, којег је поднела у Америци. Те активности су засноване на оптужници коју је она поднела у априлу, против компанија Бакстер АГ и Aver Green Hill Biotechnology из Аустрије, за производњу контаминиране вакцине против свињског грипа, наводећи како се ту радило о једном намерном акту изазивања епидемије и остваривања профита на основу ње.

Новинарка, иначе позната као сарадник популарних часописа „Nature” и British medical journal” у тужби тврди да је „свињски грип” хибрид састављен из три дела: свињског, птичјег и људског грипа, а то је нешто што може да се направи само у лабораторији. Она смело тврди да је вирус на основу којег је проглашена пандемија пуштен у оптицај уз помоћ СЗО, који је по Бургермајстеровој и најодговорнији за ову пандемију. Подсећа да се симптоми наводног „свињског грипа” не разликују од оних обичног грипа и прехладе, а тај вирус нема већу смртност од класичног грипа.

 

Сажетак навода из оптужнице која је поднесена код аустријске испоставе ФБИ, 10. јуна 2009. године

У својој оптужници, Бургермајстер презентира доказе о актима биотероризма који крше законе САД, а који су почињени од стране једне групе која оперише унутар САД и која је под управом интернационалних банкара који контролишу америчку Централну Банку, као и СЗО, УН и НАТО. Циљ тог биотероризма је спровођење масовног геноцида над популацијом САД, уз помоћ једног пандемичног, генетски инжењерисаног вируса грипа, који би требао бити смртоносан. Ова група је припојила себи неке од највиших канцеларија у влади САД.

Конкретно речено, представљени су докази да окривљени (Барак Обама, председник САД, Дејвид Наваро, координатор за грип у УН, др Маргарет Чен, генерални директор Светске Здравствене Организације (СЗО), Кејтлин Сибелиус, секретар Одељења за Здравље и људске услуге, Џенет Наполитано, секретар америчке организације Homeland Security, Дaвид де Ротшилд, банкар, Дејвид Рокфелер, банкар, Џорџ Сорош, банкар, Вернер Фаyман, аустријски канцелар, и Алоис Стогер, министар здравља Аустрије) између осталих припадници овог интернационалног, корпорацијског криминалног синдиката, који је развио, произвео, нагомилао и употребљавао билошка оружја како би елиминисао људску популацију САД-а и других држава с циљем финансијске и политичке добити.

У овој оптужници се наводи да су се окривљени удружили међусобно, као и са другим лицима, у смишљању, финансирању и учествовању у завршној фази спровођења овог тајног интернационалног програма биолошког оружја у којег су укљужене фармацеутске компаније Бакстер и Новартис. Они су то чинили био-инжењерингом и пуштањем у оптицај смртоносних биолошких агенаса, посебно вируса “птичјег грипа” и вируса “свињског грипа”, како би створили повод за спровођење програма принудне масовне вакцинације што ће бити начин за примену једног биолошког агенса који ће узроковати смрт и друге здравствене поремећаје код људи. Ова активност директно крши Законски акт о биолошком оружју и антитероризму.

 

Доказни материјал

Бургермајстерина тужба укључује и доказни материјал да је Бакстер АГ, аустријска филијала компаније Бакстер Интернационал, намерно послала 72 килограма живог вируса птичјег грипа, којег јој је обезбедила СЗО у зиму 2009. године, у 16, лабораторија у четири земље. Она тврди да тај доказни материјал пружа јасну потврду о томе да су фармацеутске компаније и интернационалне владине агенције саме активно ангажоване у развоју, производњи и дистрибуцији билошких агенаса, који су класифицирани као најсмртоноснија биолошка оружја, као би изазвали пандемију и проузроковали смрт код људских маса.

У њеној априлској тужби, она је нагласила да се Бакстерова лабораторија у Аустрији која је наводно једна од најсигурнијих лабораторија у свету, није придржавала најосновнијих безбедоносних мера код држања 72 кг патогеног организма који је класификован као биолошко оружје, безбедним и одвојеним од свих других супстанци према строгим законима о безбедности биолошких материја, него је допустила да се он помеша са обичним вирусом људског грипа и пошаље из њиховог постројења.

У фебруару, када је један члан особља лабораторије БиоТест у Чехословачкој испробао на ласицама тај матетеријал који је требао послужити за производњу вакцина, ласице су угинуле. Тај инцидент није био праћен никаквим истрагама од стране СЗО, ЕУ и аустријских здравствених званичника. Није било испитивања садржаја тог вирусног материјала а нису били објављени ни подаци о генетским секвенцама вируса који је био пуштен у оптицај.

У свом одговору на парламентарно питање, 20. маја, Алоис Стогер, аустријски министар здравља, навео је да се тај инцидент није сматрао као пропуст у осигуравању биолоских материјала, него као прекршај ветеринарских правила. Тако је један доктор ветерине био послат да у лабораторију како би спровео тамо једну кратку инспекцију.

Бургермајстерин досије открива да је пуштање вируса у оптицај требало да буде један основни корак за изазивање пандемије која ће омогућити СЗО да прогласи ниво 6 пандемије. Она затим наводи законе и уредбе које дозвољавају Уједињеним нацијама и СЗО, преузмање управе над САД у случају избијања пандемије. Надаље, закон који захтијева од грађана поштовање обавезне вакцинације ступиће на снагу у САД, у условима објаве пандемије. На жалост, чини се да ће и владе многих других држава активно следити ове мере о обавезној вакцинацији грађана.

 

Масовна лаж

Она тврди да је цели бизнис у вези са пандемијом “свињског грипа” заснован на једној масивној лажи да се напољу налази један природни вирус који представља претњу за људску популацију. Она ту презентује доказе који наводе на сумњу да су вируси свињског и птичијег грипа у ствари биоинжињерирани у лабораторијама уз помоћ финансијских средстава која су обезбеђена од стране СЗО, и агенција владе САД. Овај “свињски грип” је један хибрид састављен од једног дела свињског грипа, дела људског грипа и дела птичијег грипа, нешто што може да дође само из лабораторија, како то тврде и многи експерти.

Тврдња СЗО да се Х1Н1 шири и да се мора прогласити пандемија, игнорише њене фундаменталне узроке. Вируси су пуштени у оптицај уз помоћ СЗО, и она је на првом месту, највише одговорна за ту пандемију. Надаље, симптоми наводног „свињског грипа” се не могу разликовати од оних код обичног грипа и прехладе. „Свињски грип” не узрокује смрт код људи ништа више од обичног грипа. Бургермајстер примећује да су бројке које се односе на случајеве смрти од „свињског грипа“ неконзистентне, и да није јасно како се број тих „смртних случајева” документује.

Не постоји потенцијал за пандемију осим уколико се не спроведе једна масовна вакцинација како би се овај грип претворио у једно оружје, под маском заштите популације. Постоји много разлога за сумњу да ће вакцине за вакцинацију народних маса бити намерно контаминиране болестима које су посебно створене да проузрокују смрт.

Ту је указано на лиценцирану вакцину против птичјег грипа компаније Новартис која је убила 21 бескућника у Пољској у лето 2008. године.

 

Вакцина патентирана 6 месеци пре него што се вирус појавио

Како је 21. јула пренео дневни лист Борба, компанија „Бакстер” предала је патент за вакцину за мексички или свињски грип, још у августу 2008. године, а максималних 80 милиона доза које ова фирма може да произведе испоручиће европским земљама можда већ крајем месеца.

Месец дана пре избијања мексичког грипа, у фебруару ове године, “Бакстер” је признао да је из њиховог истраживачког центра у Аустрији ослобођен експериментални материјал који је садржао жив Х5Н1 вирус, познатији као птичји грип, што је један од навода из тужбе новинарке Џејн Бургермајстер.

Стручњаци су били запрепашћени чињеницом да су се људски Х3Н2 и птичји Х5Н1 вируси помешали, до чега никако није смело да дође. Процес мешања је један од два начина стварања пандемијских вируса.

Ако се узме у обзир овај инцидент и чињеница да је “Бакстер” патентирао вакцину за мексички грип Х1Н1 још у августу прошле године, односно више од пола године пре избијања овог смртоносног вируса, поставља се логично питање да ли је можда и овај вирус “побегао” из неке од “Бакстерових” лабораторија.

Мотив за овако тешке оптужбе могао би се наћи у податку да је до сада већ више од 50 држава наручило залихе вакцине против грипа врсте Х1Н1 или још увек преговара са фармацеутским компанијама. Једина међу овим компанијама која има седиште у САД је управо „Бакстер”, који је већ примио максималан број наруџбина који може да произведе. Од “Бакстера” је 80 милиона доза вакцине наручило пет држава, укључујући Велику Британију, Ирску и Нови Зеланд, а ова фармацеутска компанија саопштила је прошле недеље да неће примати нове поруџбине.

Овако велика потражња за вакцинама против новог грипа фармацеутска компанија може претворити у изванредну прилику за остваривање профита у тренутку када је, услед светске економске кризе већина фирми срећна и ако само послује без губитака.

Зарада компаније “Бакстер” повећала се за 7,9 одсто у другом кварталу ове године. Профит је скочио са 544 милиона долара прошле године на 587 милиона, што је довело до повећања цена акција са 85 на 96 центи. Произвођачи лекова, међутим, тврде да повећање њихове зараде није у вези са производњом вакцине за Х1Н1 вирус.

Компанија ће бити спремна да пошаље вакцине до краја јула или почетком августа. Американци, међутим, неће моћи да користе вакцине произведене у овој фирми, јер није добијено одобрење Агенције министарства здравља за храну и лекове.

Вирус птичјег грипа не може лако да зарази људе, за разлику од Х3Н2 вируса. Уколико се неко ко је изложен овој мешавини зарази обема врстама, његово тело може постати инкубатор за хибридни вирус, који се затим лако преноси на друге људе.

 

Имунитет за фармацеутску индустрију

Последњи пут када се у САД појавила вакцина против смртоносног грипа, пре 30 година, хиљаде људи се жалило да су имали споредне ефекте, због чега су им исплаћене велике надокнаде. Овог пута, америчка влада је већ преузела одређене кораке како би спречила нове тужбе. Произвођачи вакцине и федерални званичници биће заштићени од суђења до којих доведе било која нова вакцина против свињског грипа, према документу који је потписала министарка здравља Кетлин Себелиус прошлог месеца. Овај документ, према одредбама закома о јавном здрављу у ванредним ситуацијама из 2006. године, гарантује имунитет произвођачима нове вакцине. Влада још од осамдесетих година штити произвођаче вакцина од судског гоњења због употребе вакцина за децу. Савезни суд одлучује коме ће бити плаћена накнада из специјалног фонда. Овакве одлуке владе имају за циљ да подстакну фармацеутске компаније да праве вакцине.

Последњи пут када се влада борила са вирусом смртоносног грипа 1976. године здравствени званичници бринули су да се можда суочавају са смртоносном пандемијом као што је била 1918. и 1919. године која је однела милионе живота широм света. Вакцинисано је 40 милиона Американаца током националне кампање. До пандемије никад није дошло, али је хиљаде људи који су примили вакцину поднело жалбе, тврдећи да су претрпели споредне ефекте, од којих је један парализа, односно Гилејн-Баров синдром. “Влада је исплатила знатну количину новца”, каже Стивен Шугармен, професор права специјалиста за исправност производа на Беркли универзитету у Калифорнији. Вакцине нису профитабилне као други лекови за произвођаче, који за њихову употребу нису заштићени од тужби. Истакнути тужилац из Њујорка Пол Пенок, који заступа случајеве у вези са исправношћу медицинских производа, сматра да одлука да се заштите компаније које праве вакцине за свињски грип није добра. Влада ће највероватније позвати милионе Американаца да се вакцинишу како би се спречило ширење болести. “Ако желите да од људи тражите да ураде то за опште добро, онда се за општо добро мора осигурати и да ће се неко побринути за те људе уколико нешто крене наопако”, рекао је Пенок.

Људи из САД ће претрпети озбиљне жртве и непоправљиве озледе уколико буду присиљени да приме ову недоказану вакцину против њихове воље, на основу закона: тхе Модел Стате Емергенцy Хеалтх Поwерс Ацт, Натионал Емергенцy Ацт, Натионал Сецуритy Пресидентиал Дирецтиве/НСПД 51, Хомеланд Сецуритy Пресидентиал Дирецтиве/ХСПД-20, и тхе Интернатионал Партнерсхип он Авиан анд Пандемиц Инфлуенза.

 

Одбити вакцину представља кривично дело!

Како Бургермајстерова даље наводи у својој оптужници, исти комплекс интернационалних фармацеутских компанија и интернационалних владиних агенција који је развио и пустио у промет пандемични материјал, ставио се у позицију профитирања на изазивању пандемије уговорима за производњу вакцине. Медији контролисани од стране групе која је произвела феномен „новог грипа“ шире дезинформације како би навели људе да приме опасну вакцину.

Исти они који су именовани у њеној оптужници, од 2008. године су у САД увели и убрзали увођење закона и регулатива створених с циљем отимања грађанима њихових законских и уставних права на одбијање ињекција. Ти људи су створили или дозволили да се задрже законске одредбе које одбијање вакцинације против пандемичних вируса дефинишу као кривично дело. Они су увели и друге прекомерне и свирепе казне као што је затварање у карантине, односно, у ФЕМА – ине концентрационе логоре, док истовремено бране грађанима САД да траже компензацију у случају озледа или смрти од присилне вакцинације. То представља гажење закона, као и Устав и Повељу Права. Овим активностима, именовани оптуженици су положили темеље за почињавање једног масовног геноцида.

 

Шта је ФЕМА

Да би читаоци били упознати са механизмом како би се власт изместила из Уставом прописаних оквира, мора се укратко објаснити шта је то ФЕМА. То је једна од агенција Одељења за Националну безбедност САД. Њен пуни назив је Федерална агенција за управљање кризама, скраћено ФЕМА (Федерал Емергенцy Манагемент Агенцy). Основана је председничком наредбом од 1. априла 1979. године, са циљем да координира одговор на несреће које превазилазе ресурсе локалних и државних власти. Бројним законским изменама дата су јој велика овлашћења, тако да би у случају кризне ствације (што је за ФЕМА-у веома широк појам, од земљотреса, поплава, урагана, до терористичких напада, вирусних пандемија, рата и цивилних немира) било могуће суспендовати уставни поредак САД, и пренети огромна овлашћења на ову агенцију. Поменимо само неке од председничких наредби, која јој дају велика и чине ову агенцију најмоћнијом агенцијом у САД:

Извршна наредба 10990 – дозвољава влади да прузме све врсте транспорта, и контролу над аутопутевима и лукама;

Извршна наредба 10995, која дозвољава влади да преузме контролу над комуникацијама и медијима;

Извршна наредба 10998, која јој омогућава да преузме контролу над свим ресурсима хране и фармама;

Извршна наредба 11000, дозвољава влади да мобилише цивиле у радне бригаде под управом владе;

Извршна наредба 11004, која омогућава влади да премести насеља, гради нове куће јавним средствима, да се напусте означене области, и установе нове локације за популацију,…

Данас, ФЕМА је најважнија агенција Одељења за Националну безбедност, и доста је критикована, како због поменутих овлашћења, тако и због недовољне јавности у раду, и неуспеха управо у случајевима због којих је основана (на пример лоша реакција приликом урагана Катарина). Неки аутори је називају „владом у сенци“ Сједињених Америчких Држава.

ФЕМА је у последњих десетак година била врло „вредна“ обнављајући старе концентрационе кампове (логоре) изграђене у САД за потребе 2. светског рата, као и градећи потпуно нове кампове, те пренамењујући старе ваздухопловне базе америчке војске у највеће кампове какве данас поседује, са комплетном ваздушном, путном и железничком инфраструктуром. Тако је данас више од 200 оваквих кампова под управом ФЕМЕ у које се може сместити 5-10 милиона људи, а неки извори тврде чак и 50 милиона. У задњих неколико месеци ова прича доспела је и под око шире јавности. Пре свега алтернативни медији већ годинама упозоравају на „тајну“ изградњу ових кампова, док „мејнстрим“ медији о дотичном не преносе ништа. Све донедавно. ФОX Њуз је упосливши Гленна Бецка почео преносити занимљиве приче које су до пре само неколико месеци биле резервиране искључиво за алтернативне медије. Иако је емисија о овим „камповима“ била спремна, и најављена на ФОКС-у, ипак није емитована, већ је одложена на неодређено време. Ипак на Ју тјубу могуће је пронаћи доста снимака који приказују ове кампове, и говоре о њима, баш као што Бургермајстерова наводи у својој тужби.

 

Докази које је Џејн Бургермајстер приложила

Цели досије овог судског поступка који је покренут 10. јуна је један докуменат од 69 страница у коме је представљен доказни материјал којим се поткрепљују сви наводи оптужнице. На овоме месту, узимајући у обзир сврху текста и настојање да не буде преобиман, само ће се набројати наводи за које је ова новинарка поднела доказни материјал:

Чињеничну позадину која представља временске тачке и податке који потврђују вероватне узроке, дефиниције Уједињених нација и Светске Здравствене Организације (СЗО) и њихове улоге, као и историју инцидената све од избијања “свињског грипа” у априлу, 2009. године.

Доказ да вакцина “свињског грипа” потпада под дефиницију биолошког оружија како је то означено у надлежним владиним агенцијама и прописима који класификују вакцине и регулишу њихову употребу а наводи се и брига коју су изразиле владе неких држава да би се вакцина против “свињског грипа” могла користити за биолошки рат.

Докази научног порекла да је “свињски грип” биоинжењериран како би био сличан Шпанској грозници из 1918. године, укључујући и наводе из извјештаја Др Џефри Таубенбергера који је био објављен у Science магазину.

Доказни материјал да су вакцинације изазвале смртоносну Шпанску грозницу из 1918. године, укључујући наводе Др. Џери Тенанта да је раширена употреба аспирина за време зиме, која је уследила након Првог светског рата, увелико допринела избијању пандемије, снижавањем одбрамбеног механизма и температуре тела, што је дозвољавало вирусу грипа да се брже развија. Тамифлу и Реленца такође снижавају температуру тела, те се такође може очекивати да ће они доприњети ширењу пандемије.

Доказни материјал о намерном пуштању “свињског грипа” у оптицај у Мексику. Подаци о учешћу председника Обаме који освјетљавају његово путовање у Мексико које се поклопило са избијањем “новог вируса” у тој земљи.

Доказни материјал о улози Бакстер-а и СЗО у производњи и пуштању у оптицај пандемичног вирусног материјала у Аустрији, укључујући и изјаву службеника Бакстера у којој он тврди да су вирус који је грешком био послан у Чешку, добили из референтног центра Светске здравствене организације (СЗО).

Доказни материјал који указује на директно учешће компаније Баxтер у тајној мрежи за производњу и дистрибуцију биолошког оружја.

Доказе да је Баxтер намерно контаминирао материјал из вакцина.

Доказни материјал да Новартис користи вакцине као биолошко оружје.

Доказни материјал о улози СЗО у програму производње и дистрибуције билошког оружја.

Доказни материјал о томе како је СЗО манипулисала податцима о болести како би могла оправдати проглашавање нивоа 6, пандемије.

Докази о улози ФДА (Амерички завод за заштиту здравља) у заташкавању овог програма биолошког оружја.

Докази о учешћу Канадске националне микробиолошке лабораторије у програму биолошког оружја.

Доказни материјал о учешћу научника који раде за британски Национални институт за биолошке стандарде и контролу (National Institute for Biological Standards and Control - NIBSC), и Центру за контролу и превенцију зараза (Centers for Disease Control and Prevention CDC) у инжењерингу “свињског грипа”.

Докази о манипулацији законског система.

Докази о постојању једног интернационалног, корпоративног, криминалног синдиката.

Докази да се на годишњем састанку групе Билдеберг у Атини, од 14-17 маја, 2009. године, као део њихове геноцидне намере, дискутовало о кориштењу вируса “свињског грипа” као биолошког оружја. Ту је приложена и листа учесника састанка, за које је бивши канадски премијер Пјер Трудо, рекао да они гледају на себе као на једну генетски супериорнију врсту од остатка човечанства.

 

Ко је Џејн Бургермајстер

Џејн Бургермајстер има двојно, ирско-аустријско држављанство и пише за Nature, the British Medical Journal, и American Prospect. Она је европски дописник вебсајта the Renewable Energy World. Писала је и на теме у вези с променом климе, биотехнологије и екологије.

Многи новинари, поред Џејн Бургермајстер, из разних делова света, истраживали су околности везане за „свињски грип“.

 

Вирус А1 – Х1Н1 биолошко оружије

Тако је амерички “Онлајн журнал”, како је 28. априла 2009. пренео дневни лист Блиц, објавио да су два новинара из угледних локалних листова, један из Мексика, други из Џакарте, после разговора са високим званичницима у УН и Светској здравственој организацији (СЗО) “уверени да је нови сој вируса свињског грипа резултат вештачки произведеног патогена који може да доведе до пандемије”.

“Вирус А-Х1Н1 има одређене трансмисионе ‘векторе’ који упућује да је нови вирус грипа генетски модификован као војно- биолошко ратно оружје”, навео је, како је наведено, неименовани врхунски научник при УН који сматра да су смртоносна ебола, вирус ХИВ-а и актуелни А-Х1Н1 вирус свињског грипа биолошко оружје, јавио је извор из Мексико Ситија.

Као доказ за своју тврдњу неименовани научник при УН навео је да међу свињама нема регистрованих случајева инфекције вирусом А-Х1Н1, мада се вирус са свиња пренео на човека и даље ширио међу људима.

Центри за контролу болести и превенцију наводе да се вирус А-Х1Н1 састоји од сегмента гена северноамеричких свиња, делом од вируса људског и птичјег грипа и сегмента евроазијског свињског грипа.

Други новинар јавио је из Џакарте да су званичници СЗО заплашени присуством дела генетског материјала вируса Х5Н1 у вирусу А-Х1Н1 свињског грипа, што би могло да значи да је нови вирус свињског грипа генерисан да би прелазио “с једне врсте на другу”.

Аутор књиге „Инфективне болести у биолошком рату и биотероризам”, професор др Иванко Бојић, дугогодишњи начелник Клинике за инфективне болести на Војномедицинској академији, у изјави за „Политику” 15. јула дао је своје мишљење о тврдњама да је нови вирус вештачки изазван:

„Истина је да је прича о новом вирусу и проглашењу пандемије од почетка била неубедљива и нелогична у неколико важних подручја. Прво, нас клиничаре, инфектологе, зачудила је брзина откривања делова генома, односно дела птичјег, свињског и хуманог вируса. Већ за два, три месеца све се знало и објављено је у еминентним стручним часописима, што је код многих лекара изазвало сумњу да је са овим вирусом нешто рађено“ наводи др Бојић.

Он подсећа да је вирус Х1Н1 још од 1995. године био присутан као сезонски грип и да је показао отпорност на неке антивирусне лекове, што је опет оставило место за сумњу. Др Бојић каже како су радови о овом грипу објављивани у часописима високог научног рејтинга, али ти часописи повремено објављују и радове у којима се наводи да су аутори у сукобу интереса, јер су консултанти или чланови борда фармацеутских кућа.

Занимање за овај проблем показали су и медији у региону. Тако дневни лист „Сан“ из БиХ, 16. јула преноси изјаве неколико сарајевских лекара, који су изразили жељу да остану анонимни, како не би имали проблема са фармацеутским компанијама, да им прича о новом вирусу и пандемији делује неубедљиво. Слажући се са наводима Бургермајстерове, они потврђују и речи др Бојића да се Х1Н1 појавио још 1995. и показао отпорност на неке антивирусне лекове, што изазива озбиљну сумњу.

 

Ширење светске хистерије

Сајмон Џенкинс у Гардијану, још 29.04.2009. у тексту Свињски грип – паника подгревана ради позирања и потрошње, говори о „претњи“ коју представља свињски грип.

„То је мутација Х1Н1 врсте грипа која се често појављује. Би-Би-Си га назива „потенцијално ужасним вирусом“, мада је свака вирусна инфекција потенцијално ужасна. Грип чини да се осећате болесно. Треба да узимате лекове и да се одмарате. Онда ћете оздравити, осим ако сте веома лоше среће или имате неке компликације. Најбоље је да избегавате блиске контакте са другим људима, што се препоручује и када је у питању и најобичнија прехлада… Страх по здравље је попут страха од тероризма. Неко негде има од тога користи. Ми зависимо од других који поседују стручну способност да нас саветују и упозоре, и узимамо здраво за готово да нам они нуде безинтересне савете, да користе своју стручност како би проценили опасност и саопштили нам је одмереним језиком. Речи као што су „могуће“ „потенцијално“ „могло“ или „можда“ би требало да избегавају. То су неодређени описи који се лако могу употребити за претеривање. Светска здравствена организација, увек расположена да се стави у центар пажње, обожава да прича о томе како је свет „зрео“ за пандемију грипа, и то очигледно само зато што ниједна није избила већ неко време. Не постоје никакви видљиви разлози за ово застрашивање. Претпостављам да је свет „зрео“ и за још једну атомску експлозију или за други 11. септембар.Стручно процењивање данас се претворило у трговину. Избегавање ризика однело је победу над ризичним проценама. Обавезу званичника да не плаше јавност нити је излажу непотребним трошковима надвладала је жудња за већим буџетима или вишим профитом. Здравствене панике дају прилику лекарима жељним медијске славе, службеницима јавног здравља као и произвођачима лекова да извуку корист манипулишући страхом.

Џенкинс даље анализира сличне хистерије које су се јављале у претходних 10 година:

„За време панике због лудих крава која је трајала 1995. до 1997., одрасли људи са дипломама из медицине предвиђали су смак света, што је политичаре навело да доносе сулуде одлуке. Страх научника да болест лудих крава „може довести до заражавања 10 милиона Британаца“ довео је до тога да се десетине хиљада грла стоке спали у електранама а пет милијарди фунти потроши за надокнаду сточарима. Годину дана касније, научници су покушали да нас убеде да би болест лудих крава „могла“ да пређе на овце зато што, како је један владин научник рекао, „одсуство доказа није и доказ за одсуство болести “. Индустрија меса била је уништена а узгајивачима је наметнут додатни трошак услед затварања и концентрисања кланица.

Лудило базирано на науци поновило се током епидемије Сарса 2003. године, која је, према др Патрику Диксону, тада из Лондонске пословне школе, требало да „са 25% шансе убије десетине милиона“. Штампа је, пригодно, извештавала о пошасти „горој од сиде“. Нити један Британац није умро. Исто лудило избило је 2006. са птичјим грипом, након што је научник по имену Џон Оксфорд изјавио да ће „то бити прва пандемија у 21. веку“. Светска здравствена организација издала је саопштење да „би сваки четврти Британац могао да умре“.

Епидемиолози обожавају реч „могло“ зато што им увек може обезбедити новински наслов. За време маније птичјег грипа, канадске гуске третиране су као Герингови бомбардери. Радници Краљевског друштва за заштиту птица били су опремљени заштитним кацигама. Медији су подивљали, а новинари постављали питање зашто власт није затворила све школе „како би спречила 50.000 мртвих“. Водитељ емисије „Данас“ Џон Хамприз пошизео је када је мртва гуска пала на усамљену плажу у Шкотској а несрећни локални званичник одбио да се придружи хистерији Би-Би-Си-ја. Птица би могла да представља претњу за Шкотску, како се само он усуђује да ускрати лондонским новинарима добру прилику за паничење?“ закључује Џенкинс.

 

„Свињски грип“ није баук

У тексту „Свињски грип није баук“ објављеном у дневном листу Ало, др Драган Делић, инфектолог у Институту за инфективне и тропске болести и председник Здравственог савета Србије, по ономе што је до сада видео – клинички ток болести, компликације и исход болести су потпуно исти као код сезонског грипа. По његовом мишљењу, паника настала око новог вируса је планетарна хистерија, потпуно непотребна, јер прва искуства код нас и у свету говоре да је тај ток болести бенигни, уобичајен и углавном се завршава излечењем. Нико од пацијената код нас није био животно угрожен, имали су упале плућа, али компликације постоје код свих инфективних болести од овчијих богиња, па до хепатитиса. Исход зависи од игре између нашег организма и вируса, као и наше помоћи у одбрани имунитета. У свакој епидемији сезонског грипа бележе се смртни исходи. Сваке године имамо компликације код старије популације, код хроничних болести плућа, болести срца, хематолошке болести. То су угрожене популације и њима је довољна нека мала инфекција да поремети ту равнотежу која постоји.

Наставиће се

Последњи пут ажурирано ( недеља, 16 август 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ДУШЕКОРИСНЕ  ПОУКЕ ИЗ ОПТИНСКЕ ПУСТИЊЕ:
(избор и превод са руског: "Борба за веру"
 
"Када је Бог у твојој лађи, то не значи да олује неће бити, већ да твоја лађа неће потонути".
 
"Јеванђеље је као падобран - неће ти користити ако је затворено".


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.