header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Света мученица кнегиња Људмила, слави се 16/29 септембра Штампај Е-пошта
уторак, 10 новембар 2020
          Блажена Људмила, по пореклу Србкиња, била је кнежевског рода. Удајом за чешког кнеза Боривоја преселила се у Чешку - у то време, још увек, паганску земљу. Схватајући предност хришћанства, супружници Боривој и Људмила примили су крштење од светог Методија, просветитеља Словена.

Света Људмила, поставши удовица, почела је да раздаје своје имање сиромашнима и да води благочестиви живот, због чега ју је чешки народ заволео. Она је васпитавала у вери свога унука Вјачеслава, прослављеног у светима. Али, њена снаха Драгомира се старала да врати Чехе к претходним, паганским, веровањима и подигла је гоњење против хришћана. Она је замрзела Људмилу и почела је угњетавати на сваки начин, тако да је она морала да оде из Прага у град Сечин. И тамо је Драгомира послала два бојара са задатком да убију Људмилу. Бојари су провалили у дворац, ухватили Људмилу у удавили је коноцем. То се десило године 928. када је Људмила имала 61 годину.

Света Људмила поштује се као просветитељка Чешке и њој се моли за духовно просвећење деце.

   Из "Молитвеника за децу" - "Теби уручујем чедо моје", Санкт-Петербург, 2005., по благослову Митрополита Санкт-Петербургског и Ладошког Владимира (кратко житије после "Акатиста светој мученици и кнегињи Људмили"). 

+ + + 

   Св. муч. Људмила. Баба светог Вацлава, краља чешког. Удата за кнеза чешког Боривоја. Много ревновала за веру Христову, и многе приобрела цркви из незнабоштва. Њена снаха мрзаше је, те посла људе, који старицу Људмилу удавише. Вацлав сахрани тело Људмилино у цркви св. Ђорђа у Прагу. Од моштију њених догодише се многа чудеса. Пострадала у Течину 927. год. Вацлав свети, велики ревнитељ вере православне, би убијен од брата свог Болеслава.

   "Охридски пролог" Владике Николаја, Епархија ваљевска, манастир Лелић, 2007.

+ + +

Света мученица Људмила, кнегиња чешка, била је удата за чешког кнеза Боривоја. Супружници су примили свето Крштење од светог Методија, архиепископа моравског, просветитеља Словена. Поставши хришћани, они су показали бригу о просвећењу светлошћу истините вере својих поданика, градили цркве и позивали свештенике ради држања службе у њима. Кнез Боривоје је умро рано, у 36-ој години. Света Људмила, оставши удовицом, водила је строги и благочестиви живот и наставила да се брине о Цркви за време владавине њеног сина Вратислава, током 33 године. Вратислав је био ожењен Драгомиром и са њом је имао сина Вјачеслава. После смрти Вратислава на престо је ступио 18-о годишњи Вјачеслав. Користећи се неискуством и младошћу сина, Драгомира је почела ширити у земљи паганске обичаје и морал. Света Људмила се противила томе. Драгомира је замрзела своју свекрву и покушавала је да је погуби. Када се света Људмила склонина у град Течин тада је Драгомира послала к њој два бојара (бојари - крупни земљопоседници, припадници вишег слоја државне класе) да је убију. У то време, када се света Људмила молила, убице су ушле у кућу и испунили заповест Драгомире. Мошти свете мученице Људмиле биле су сахрањене у Течину, у градском зиду. Око њеног гроба почела су да се дешавају многобројна исцељења. Кнез Вјачеслав пренео је мошти свете Људмиле у Праг и положио их у цркву светог Ђорђа.

 

Тропарь мученице Людмиле, княгине Чешской.

 Оставльша тьму идолослужения / и с горячей любовию прияв свет Православныя веры Христовы, / явися ты, святая Людмило, яко звезда утренняя, / и светом святости твоея / истинный день Богопочитания в Честей земли начав.

Тропар мученици Људмили, кнегињи Чешкој:

глас 4

 

Оставивши таму идолослужења,

и с ватреном љубављу  прихватајући светлост Православне вере Христове,

појави се ти, света Људмило, као звезда јутарња,

и светлошћу светости твоје,

истинити дан Богопоштовања у непорочности,

 земље (чешке) почевши.

 

Извор: https://days.pravoslavie.ru/Life/life1548.htm

Превео са "Борбу за веру": В.Ј.

Последњи пут ажурирано ( среда, 11 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.