header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Стручњаци: Нови Закон о заштити становништа као створен за злоупотребе и експерименте над људима
Стручњаци: Нови Закон о заштити становништа као створен за злоупотребе и експерименте над људима Штампај Е-пошта
понедељак, 29 новембар 1999

 Нови Закон о заштити становништва од заразних болести изазвао је велике полемике и контроверзе у јавности.

Тако професор на Правном факултету у Нишу Тамара Керкoвић сматра да је нови Закон о заштити становништва од заразних болести опасан по права и слободе грађана.

- Законом ништа није прецизирано. Мислим да се отвара могућност чак и за политичке манипулације. Свако може да заврши у кућном карантину по овом закону. На пример, неког политички неистомишљеник пријави да је био у контакту са оболелим, ви, док докажете да нисте, морате у кућни притвор који они у закону зову кућни карантин - сматра проф. др Керковић.

Она истиче да је спорно и то што је "закон у многим сегментима неодређен и противуставан".

- Дата су превелика овлашћења једном човеку, министру здравља. Он одлучује ко мора да се имунизује, он проглашава епидемију. Закон је једноставно противан начелу правне сигурности. Проширен је максимално круг злоупотреба - истиче Керковић.

ШТА ЈЕ СПОРНО?

Она је навела да је и "питање обавезујуће имунизације врло спорно".

- Вакцина, и када буде у примени, неће бити довољно испитана и заправо над свима нама се, у складу с тим, врше експерименти. Члан 25. Устава Републике Србије јасно предвиђа да нико нема права без пристанка грађана да над њима врши експерименте - објашњава Керковић.

Она наводи да су се они који су донели закон понели "политички врло неодговорно".

 

- Једног дана када све ово прође, овај закон ће довести до тога да држава плаћа масовне одштете, а сви они који буду угрожени, а осете да ће моћи да наплате ићи ће до Стразбура у борби за своја права, а то ће опет коштати све нас грађане од чијег новца ће држава плаћати грешке - закључује Керковић.

НЕОПХОДНА ЈАВНА РАСПРАВА

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић сматра да је "неопходна јавна расправа".

- Овај закон је тема не само за лекаре, пре свега за правнике, етичаре и социологе. По Закону о здравственој заштити, тачно је да изузетак може да се направи код заразних болести кад су у питању мере које се предузимају, али ми овде имамо озбиљан ризик да изузетак постане правило. То правило може толико да се прошири да угрози основна људска права и слободе. За почетак грађанима је угрожено право на обавештеност - ракро је проф. др Чворовић.

Он је додао да "човек има право избора како ће да се лечи.

- Лечење мора да буде право избора, а не  принуде. За почетак, овде постоји невероватна нелогичност - како онај ко није вакцинисан може на било који начин да угрози вакцинисаног-упитао је Професор Чворовић.

Он сматра да се "Уставом загарантовано право на здравље и слободу избора и уверења не сме тек тако олако кршити без последица по оног ко та права крши".

- Овај закон би могао да се тумачи као израз тоталитарног погледа на право. Обрвезна вакцинација је била карактеристична за тоталитарне, комунистичке режиме, где основна права човека држава узима под своје, а човек је само број - наводи професор Чворовић.

Он каже да је и оспоравање овог закона пред Уставном судом компликовано.

-Постоје два начина за подношење иницијативе. Један је да  то учине грађани, а други овлашћени представници што су локалне самоуправе или минимум 25 посланика. Уставни суд у разматрање чешће узима поднеске овлашћених представника, а грађанима остављамо да сами процене постоји ли шанса за иницијативу овлашћених представника - закључио је Чворовић.

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 11 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.