header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow "АнтенаМ": "Светосавски портал:Над душом Амфилохијевом његова духовна браћа и наследници чине злочин
"АнтенаМ": "Светосавски портал:Над душом Амфилохијевом његова духовна браћа и наследници чине злочин Штампај Е-пошта
среда, 09 децембар 2020

 Захваљујемо се црногорском порталу „Антена М“ и његовом новинару Владимиру Јовановићу на објективном преношењу писања „Борбе за веру“ о неправославним и мрачним појавама везаним  за Амфилохијеву смрт, сахрану и четрдесетницу. У наставку преносимо један од чланака са „Антене М".

Уредништво

+ + +

>>Српски светосавски портал „Борба за веру” објављује низ тешких оптужби на рачун дијела СПЦ и Митрополије црногорско-приморске којом администрира епископ будимљанско-никшићки Јоаникије Мићовић.

„Изнијели смо и очекивања да ће се циркус који Амфилохију посмртно приређују његова браћа наставити, што се и догађа”.

„Митрополија црногорско-приморска продужава да ‘на дивље’ канонизује покојнога Амфилохија, објављујући чудне и прелесне молитве његових идолопоклоника – не поштовалаца, јер поштовање је једно, а идолопоклоноство нешто друго”.

„У тим прелесним и духовно штетним сочињенијима”, наводи „Борба за веру”, „налазе се позиви покојнику да народу ‘опрости гријехе’, које прашта само Бог, а он се (Амфилохије) назива ‘заступником острошким’, као да је Свети Василије, слава му и милост, неђе отишао, а није, ено га у светоме ћивоту”.

„Такође, за очекивати је да неће проћи дуго времена, а на његовом (Амфилохијевом) гробу ће почети да се догађају ’чуда’, мада им чуда нијесу ни потребна, јер су га већ прогласили светим, затим ће бити ‘обретење’ његових ‘нетрулежних моштију’ театралности ради и слично”.

Портал тврди да су већи број присутних епископа СПЦ „режираном представом око покојникове смрти, сахране и ‘канонизације’ направили преседан по коме ће и они бити сахрањивани и проглашавани за ‘свеце’”.

Приликом помена Амфилохију 6. децембра у Подгорици, пише „Борба за веру”, „изведена је једна од тачака у овој представи”.

„Црквом је установљено да се четрдесетодневни помен покојнику врши  тачно у четрдесети дан. Ако је Амфилохије умро 30. октобра, као што тврде Београдска патријаршија и митрополија, у неђељу (6. децембра) је био 38. дан од његове смрти, а не четрдесети!”

Према тврдњи портала, помен је баш 6. децембра у храму у Подгорици и широм Црне Горе одржан да би се „наштимовао” са црквеним празником Светога Амфилохија Иконијскога (Αμφιλοχίου του Ικονίου, живио у 4. вијеку).

„Али, пошто они кажу да је покојнику 6. децембра била четрдесетница, то значи да је Амфилохије умро 28, а не 30. октобра!”

„Па као што му смрт није ’случајно’ пала у три дана са Светим Петром Цетињским и Његошем (‘Није случајно, као што и нема ништа случајно у нашим животима’, рече Буловић тим поводом на Амфилохијевој сахрани), тако му ни четрдесетница није случајно пала на Светога Амфилохија Иконијског.  Атанасију Јевтићу, Иринеју Буловићу, Игњатију Мидићу, Јоаникију Мићовићу и осталим амфилохијепоклоницима било је потребно да Амфилохија ‘пред Пријесто Божији приведе лично његов велики имењак Свети Амфилохије Иконијски’, како рече Атанасије Јевтић”.

„Над душом Амфилохијевом његова духовна браћа и насљедници чине злочин. Душа сваког покојника иште молитве, и то по оном реду и поретку од Цркве уставнољеном – а не славу и похвалу земаљску. А канонизација не иде по новотарскоме – људи прослављају, а Бог саглашава, већ – Бог прославља, а људи се саглашавају”.

„Међутим”, закључује „Борба за веру”, „зашто не рећи истину: Амфилохију посмртно бива како је и заслужио (и хтио). Оно што је за живота посијао, то сада и жање”.<<

 

Извор:https://www.antenam.net/

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.