header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow БРУКА: Срби у Њујорку отимају се за 88 милиона долара на згаришту Цркве Светог Саве!
БРУКА: Срби у Њујорку отимају се за 88 милиона долара на згаришту Цркве Светог Саве! Штампај Е-пошта
петак, 11 децембар 2020

 Сукоб владике Иринеја и парохијског одбора избио због продаје тзв. ваздушних права

Од почетка рада и стављања у функцију верницима Цркве Светог Саве у Њујорку која је изгорела 2016. године за сада још нема ништа, а новоизабрани парохијски одбор на суботњем састанку од епископа источноамеричког Иринеја још није добио благослов за рад, иако су га верници на демократкси начин гласањем изабрали.

Председник новоизабраног парохијског одбора, Вељко Добриловић, рекао је за Објектив да је епископ на четворочасовном састанку у суботу понудио да ће признати изборе, али под одређеним условима.

– Један од услова је да нова управа прихвати пређашње одлуке које је донео владика и повереништво које је владика поставио. Под условима који су нам дати парохија губи загарантовано право да контролише трошење новца и формира се комитет који ће бити задужен за обнову храма, док је одбор задужен за плаћање њихових рачуна. Још један од услова је да кандидат који је изгубио на изборима буде постављен у име парохије за главног преговарача продаје ваздушних права која се процењују на 88 милиона долара – каже Добриловић за наш портал.

 

Како Објектив сазнаје, на челу комитета за обнову већ је постављен владикин кум. На питање да ли је владика Иринеј имао примедбе на изборе и њихово спровођење, Добриловић је рекао да у почетку није, али да су имали парохијани.

– Непосредно пред изборе владика је писменом одлуком искључио три кандидата са гласачких листића, укључујући и кандидата за председника, а затим их вратио на дан избора и без фомалног саопштења. Та три кандидата су великом већином гласова парохијана изабрани у нови одбор. Владика је, такође, против статута наше парохије поставио оца Александра Влајковића из бостонске парохије да преседава изборном скупштином. Нови одбор је изгласан на слободним и демократским изборима са више од 80 одсто гласова парохије и отац Александар Влајковић је након завршетка гласања потписао записник са листом новоизабраних чланова одбора – каже Добриловић.

Он даље наводи да је непосредно после избора владика рекао да има примедби на изборни процес јер су неки чланови парохије пред изборе делили летке. На тим лецима се тврди да је у последње три године потрошено 8 милиона долара на обнову цркве без одобрења парохије која по статуту мора да гласа о свим непредвиђеним трошковима већим од 40 хиљада долара.

Такође, владика се жалио да неки неименовани парохијани нису били позвани на изборе. Међутим, према речима председника одбора, припреме за ове изборе трајале су месецима, као и да су обавештења парохијанима укључивала и електронску потврду пријема поруке. По излазности ово су били највећи избори у парохији у протеклих десет година.

Владика сменио старешину храма док је патријарх умирао

Када је владика Иринеј ступио на нову дужност, у исто време дошао је и нови старешина храма, др Живојин Јаковљевић, који је, како је време одмицало, указивао на финансијске неправилности, каоми на то да трошење новца није транспарентно. У новембру ове године, док је патријарх Иринеј био на самртном часу, владика Иринеј је преместио Јаковљевића у другу парохију без објашњења. На састанку у суботу владика је одбио да разговара о враћању старешине храма Јаковљевића на дужност.

После избијања пожара ангажован је архитекта Дон Живковић, Србин из Аустралије, да би се покренуо пројекат чишћења храма и постављање привременог крова и пода. Требало је да се ради о цифри од 3,6 милиона долара и року од три године за завршетак тих радова. Од несреће је прошло више од четири године, а црква још није отворена за вернике, који за све ово време иду на службу у грчку или руску цркву.

– Парохија годинама не добија финансијске извештаје. Тражили смо да видимо резултате независне ревизије која је била загарантована договором са владиком 2019. године. Добили смо информацију да је ревизија завршена и да није било неправилности, али да не могу да нам покажу извештај зато што је поверљив – каже Добриловић и додаје да се нови одбор још није обратио Синоду.

Он напомиње да је велики број угледних парохијана послао писма Синоду и, поштујући хијерархијски протокол, упутили су писма владики Иринеју, са молбом да их проследи у Београд. За сада још нема информација да ли је Синод добио та писма и да ли је на њих одговорио.

Још 2015. године потписан је уговор између парохије и инвеститора за уступање ваздушног простора парохије у вредности од 88 милиона долара, где би се изградила „Теслина кула” (Тесла Тоwер). Добриловић тврди да новоизабрани одбор није видео уговор из 2015. и да једино што одбор зна јесте да постоји нацрт новог уговора са истим инвеститором који је наводно близу договора.

 

 Филип Радојчић, "Објектив.рс"

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 12 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.