header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Ванреднa вест: Ноћас ухапшен велики руски борац за Православље отац Сергије Романов (видео)
Ванреднa вест: Ноћас ухапшен велики руски борац за Православље отац Сергије Романов (видео) Штампај Е-пошта
уторак, 29 децембар 2020

СЛИКА РУСИЈЕ ДАНАС - ПРОГОН И ХАПШЕЊА ПАТРИОТА И ПРАВОВЕРНИХ

     

Како је јутрос известила руска информативна агенција „Интерфакс“, парохијани и житељи Средњеуралског женског манастира, сведоче да је током прошле ноћи – после упада у манастир наоружаних људи, који су извршили претрес, - ухапшен схиигуман Сергије Романов. У наставку следи детаљан прилог о томе.

Дописник агенције са лица места јавља да је прилаз манастиру тренутно блокиран  - испред улаза у манастир налазе се ватрогасна и возила саобраћајне полиције, али барикада је склоњена. Поред тога, у самом манастиру налазе се полиција, ватрогасци и лица хитне помоћи.

Неколико очевидаца је агенцији рекло да су снаге безбедности упале у Средњеуралски манастир око један сат ујутро. "Уши су на силу у манастир. (...) , рекао је „Интерфаксу“ парохијанин који се представио као Јевгениј.

"Сестра, која је пошла на ноћни акатист, дотрчала је вичући, да се тамо налазе наоружани људи. Они су лупали на врата келија, ударали рукама, шутирали, викали да сви изађу, да легну на под. Покушали су да нам провале у келију“, - рекла је „Интерфаксу“ главна монахиња Варвара.

По њеним речима, припадници снага безбедности нису показали документа нити су се представили.

„На простору отаца, где живе наши свештеници, све је било блокирано у зградама (...), све области су одсечене, Покровска црква је одсечена, било је немогуће проћи, трем нам је био на располагању, трг је био блокиран и сви прилази до стамбених зграда су такође били блокирани. Људи су били наоружани аутоматима, палицама, са маскама и шлемовима“, рекла је старија монахиња.

Очевици такође кажу да је у манастиру било „много“ припадника снага безбедности. „Било је неколико великих аутобуса“, ​​рекла је монахиња Варвара. „Био је велики број (људи – „Интерфакс“) - можда око две хиљаде“, - рекао је парохијанин Евгениј у разговору за агенцију.

По речима друге монахиње, бившег схиигумана Сергија четворо људи је „положило лицем на земљу“. „Заврнули су му руке на леђа, подигли их - очигледно су му ставили лисице и однели га одмах на рукама“, рекла је.

Неколико монахиња је затражило медицинску помоћ.

"Три жртве са лакшим телесним повредама обратиле су се хитној помоћи у 6 сати ујутро. Они су добили амбулантну медицинску помоћ и напустили су медицинску установу", рекли су „Интерфаксу“ у вернепишминској градској болници, којој припада Средњеуралски манастир.

Агенција још нема званичних комнетара правосудних органа о овом догађају.

Раније је један добро обавештени извор рекао „Интерфаксу да је бивши игуман игуман Сергиј (Романов) задржан на саслушању. Адвокат Светлана Герасимова, која га заступа, појаснила је да се бивши духовник Средњеуралског манастира налази у Истражном комитету. Она је касније потврдила агенцији да је бивши игуман пребачен у  Москву.

Касније се на „Телеграм – каналу“ Сергијевих присталица појавио видео снимак у којем се бивши игуман обраћа саборцима и каже да је с њим „све у реду“.

    

Читаоце "Борбе за веру" подсећамо да је 3. јула 2020. године суд Екатеринбуршке епархије Руске Православне Цркве Московске Патријаршије прогласио јсхиигумана Сергија кривим за „кршење монашких завета и свештеничких заклетви“ и лишио га чина. 24. јула ову одлуку одобрио је патријарх Кирил (Гунђајев). Незадовољивши се овим, 10. септембра суд екатеринбуршке епархије РПЦ МП одлучио је да екскомуницира о. Сергија и проследио такву одлуку надлежном епископу, коју он још увек није потврдио.

Истовремено са судовима Московске патријаршије, суд у Верхнеј Пишми прогласио је 20. јула оца Сергија кривим за кривично дело из члана 20.3.1 Законика о административним прекршајима Руске Федерације („Подстицање мржње или непријатељства, као и понижавање људског достојанства“). Пре тога, 7. јула, суд у Верхнепишминском округу Свердловске области казнио је схиигумана због ширења „лажи о коронавирусу“ са 90 хиљада рубаља. 

Познато је да прогон оца Сергија нема везе са званичним објашњењем руских екумениста и коронавераца. Права истина је да овог новог руског исповедника прогоне зато што је пандемију коронавируса назвао лажном и позвао на непотчињавање црквеном руководству и властима, због увођења антихристовог корона-култа у православне храмове. Отац Сергије је и проклео све оне који су током пандемије затварали храмове и упозорио на стварање „сатаниног електронског логора“.

Он је више пута изјављивао да неће напуштати Средњеуралски женски манастир у коме је био духовник. У тренутку његовог хапшења, у манастиру се налазило и 150 монахиња.

     

     

      

 

 Извор: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( среда, 30 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 72 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.