header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Теофил Путахтидис: Дијалог Сократа и Јерокла о маскама у храму Штампај Е-пошта
четвртак, 25 март 2021
          Старогрчки филозоф Сократ (469–399. П. Н. Е.) развио је посебан метод вођења дијалога. Најпре је постављао опште питање; добивши одговор, поставио је следеће разјашњавајуће питање и тако до коначног одговора. Истовремено, опонент је, на крају, често био принуђен да призна сопствену заблуду.

Дијалог „О маскама у храму“ разматра главне аргументе које су изнеле присталице и противници ношења маски током богослужења. Противник Сократа је Јерокло Александријски (5. век н. е.), неоплатоничарски филозоф који се супротстављао хришћанима. Аутор дијалога је Теофил Путахтидис, предавач на Медицинском факултету Универзитета у Солуну, духовно чадо блаженопочившег старца Агатона Констамонитског.

СОКРАТ: Куда си се упутио, Јерокло, носећи медицинску маску?

ЈЕРОКЛО: Сократе! Чуо сам како су људи причали о твом сусрету са Јермолајем и Теофилактом [1]. Изгледа да је сада дошао ред на мене.

СОКРАТ: Ја видим несреће које вас окружују и од срца саосећам са вама, несрећнима. Шта значи епидемија - знам, доста сам их већ доживео. А ове маске ме подсећају на једног комичара који ми се некако ругао... Где идеш?

ЈЕРОКЛО: Данас је недеља, враћам се кући из цркве, данас сам био на Литургију.

СОКРАТ: Лепо! Али реци ми: да ли си ти у храму стајао са маском?

ЈЕРОКЛО: Наравно. Али саслушај, сачекај... Мислим да ниси толико наиван да верујеш да закони живота не делују у цркви и да се не можемо ничим заразити... Извињавам се, али шта ови неуки кажу, авај... авај ... показује нам да ни у ком случају „не размишљамо теолошки, изузетно смо далеко од логике, што значи да не можемо себе сматрати нормалним људима“ [2].

СОКРАТ: Ти се намерно изражаваш нејасно. Не разумем кога сматрате „не теолозима и ненормалним људима“. Како можеш тако да говориш? Мораћеш да затражиш опроштај. Буди љубазан, па ми реци: да ли мисиш да Христос говори буквално, у дословном смислу, када објављује ученицима да је тамо, где су двојица или тројица сабрани у Његово име, и Он невидљиво присутан међу њима (Матеј 18:20)? Или он није тако мислио, већ је то само фигура говора?

ЈЕРОКЛО: Ја мислим да су Његове речи дословне.

СОКРАТ: То значи да је он присуствовао на Литургији, на којој си и ти – пријатељу – био?

ЈЕРОКЛ: Да, наравно.

СОКРАТ: Сад ћу ти поставити још једно питање. Када је Христос рекао да сам Господ брине о свету, да су чак и све наше власи избројане и ниједна од њих неће пасти на земљу без воље Божије (Мт. 10, 30), шта је ово? Хипербола? Стилска фигура? Или и Он, јасно, директно говори и није мислио другачије?

ЈЕРОКЛО: Он говорио директно, нема сумње у то.

СОКРАТ: Онда погледај: храм је Његова кућа, а Он је Домаћин у храму. Зар нисам у праву ако кажем да када ти дођеш у Божји храм, ти си Његов гост, а Он - Домаћин куће?

ЈЕРОКЛО: Слажем се, исправно расуђујеш.

СОКРАТ: А сада ми кажи како ти сматраш: ако неки добар човек позове себи госте и може учинити њихов боравак у кући безбедним, пошто је одговоран домаћин, да ли ће их заштитити?

ЈЕРОКЛО: Наравно.

СОКРАТ: А сада размисли и сам: ако ће тако учинити сваки нормалан човек, зар тим пре неће Свемогући Бог? И, притом, не само за Светитеље, Божије изабранике, већ такође и грешне људе? [2]

ЈЕРОКЛО: Сократе, немојмо се надати чуду у оним случајевима када можемо сами себи помоћи [2]. На крају крајева, Христос је, пре него што је васкрсао Лазара, позвао људе и замолио их да одмакну камен од гроба - то је било у њиховој моћи. Али оно што људи нису могли учинити, Он је учинио сам и васкрснао је Лазара из мртвих (Јован 11: 38–39). [2]

СОКРАТ: Ти имаш право, али не у потпуности. Када разговарамо о ономе што нам се дешава, онда одвалити камен са гроба значи напустити страсти и што пре отићи у цркву, у храм. Храм је подручје Васкрсења Христовог, где оживљавамо душом и телом. Када на служби стојимо са маском, дрхтећи од страха да се не заразимо, да не умремо, тада храм погрешно доживљавамо као ковчег, где је покојни Лазар положен у покровима, где постоји место смрти, где обитава мрак, а не као место где васкрсли Лазар дочекује Спаситеља Христа.

ЈЕРОКЛО: Но, добро, али замисли: стојим на служби у храму, мало ми је хладно, обукао сам јакну, да ли заиста грешим? Или да то кажем у храму је Бог, пустићу да ме Он угреје? [2] И са маском је управо тако - морамо се бранити од вируса. [2]

СОКРАТ: У много чему твој пример није добар... У ствари, пријатељу, ти тврдиш да ако у храму осећаш телесну хладноћу и отклањаш је уз помоћ расположивих средстава, да тако не грешиш?

ЈЕРОКЛО: Да, то сам хтео да кажем.

СОКРАТ: Али, лични осећај је лош... разлог може бити везан не само за хладноћа - врућина! Да ли је могуће да служашчиј свештеник због врућине скине одежде на служби, а и  верници тако да се сви раскомоте у храму?

ЈЕРОКЛО: Наравно да не.

СОКРАТ: С друге стране, када ставимо маску, то не уклања телесну нелагоду, као што то чини јакна у хладном времену. Слажеш ли се? Верује се да спречава могућу опасност - посредно, а не директно.

ЈЕРОКЛО: Да, то јесте тако.

СОКРАТ: Божански апостол Павле надахнуто нам говори да је вера испуњење онога што очекујемо, поуздање у невидљиво (Јевр. 11: 1). То значи да наше одбијање облачења јакне на Служби нема никакве везе са вером, већ се тиче видљивих ствари - спремности да издржимо телесну хладноћу која нас сада нервира. У зависности од расположења душе и мисли, такво одбијање можемо сматрати стрпљењем, подвигом, жељом за муком ради Господа у патњи, али не и вером; или као индиректна манифестација вере, као врста њеног доказа. Међутим, ношење маске у храму, страх да се не заразимо, не разболимо се на Служби, јасно нас поставља пред питање вере.

ЈЕРОКЛО: Истина је...

СОКРАТ: Ја не окривљујем оне који носе маске у храму. Божански Апостол Павле нас саветује да не осуђујемо туђег слугу. Пред својим Господом он стоји или пада. Али, устаће, јер Бог може да га подигне (Рим. 14: 4).

Али само једно не разумем... Постоје они који пишу теолошке чланке, журећи да оправдају ношење маски у цркви, које нам намећу политичари. Обични људи су у искушењу због таквих; бесрамно и безбожно подривају њихово детиње поверење у Небеског Оца - да их Он чува у храму и изван храма. Нека нам Бог подари такву веру да можемо да померамо планине (Мт. 17:20) и да отапамо срца хладна попут камена.

 

Извор:  https://www.pontosnews.gr

Преузето са: «Трость Скорописца»

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

____________

[1] Овде аутор алудира на оне особе које су задале двоструки ударац Православљу у Грчкој стварајући катедру за исламске студије на Аристотеловом богословском факултету Универзитета у Солуну  и спуштање статуса  предмета „Закон Божији“ у школама.

[2] Цитат из чланка митрополита гортинског и мегалопољског Јеремије „Хришћанине, у храму се можеш заразити коронавирусом“, сајт «Ρομφαία», 28/8/2020.

[3] Његов (текст) „Како неки могу самопоуздано да тврде да нам не можемо претрпети штету у храму?“, сајт «Ρομφαία», 4/9/2020.2020.

Последњи пут ажурирано ( петак, 26 март 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 49 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.