header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Прошао Васкрс и креће „попуштање“ забрана за улазак на Свету Гору Штампај Е-пошта
уторак, 11 мај 2021

 Као што смо раније већ известили, одлуком вицегувернера Свете Горе, била је уведена забрана свих поклоничких посета Светој Гори у вези са пандемијом коронавируса. Ова одлука важиће до 10. маја 2021. године, а сви који улазе на Атон и даље ће морати да се подвргавају профилактичким контролама у лукама.

Како извештава РИА „Новости“, Министарство спољних послова Грчке је саопштило да ће новом одлуком вицегувернера Атона улаз поклоника на Свету Гору бити дозвољен од 11. маја уз испуњавање одређених услова.

Број посетилаца у манастирима и келијама биће ограничен: манастири ће моћи да приме десет поклоника, општежитељски скитови - пет, а келије - једног. Строго је забрањен прелазак из манастира у који је поклоник примљен у други манастир.

На снази остаје претходна одлука по којој сви монаси, владини званичници и радници манастира морају да прођу тест на коронавирус у луци пре него што се укрцају на бродове. Ако су резултати позитивни, забрањен им је улазак на Свету Гору.

Света Гора Атон - полуострво на североистоку Грчке - посебна је самоуправна административна јединица у оквиру грчке државе са центром у граду Кареји. Ово је једно од главних места поклоништва у православном свету, које је сачувало древни монашки начин живота непромењен. По јурисдикцији, атонска монашка „република“ припада Константинопљској патријаршији. Упркос томе, она има практично потпуну административну независност од Константинопоља и унутрашњу аутономију.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 11 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.