header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Борба за Храмовну гору: Светом граду прети палестински устанак
Борба за Храмовну гору: Светом граду прети палестински устанак Штампај Е-пошта
уторак, 11 мај 2021

 Насеље Шеик Џарах у источном Јерусалиму постало је симбол борбе против узимања земље Палестинцима

 

Подељени Свети град поново је ујединило насиље које прети да се претвори у трећи палестински устанак, интифаду.

Више од 300 Палестинаца је рањено током сукоба изазваних одлуком да се 13 палестинских породица после седам деценија принудно исели из источног јерусалимског насеља Шеик Џарах, у близини Старог града.

Власт тврди да је реч о „спору око некретнина”, али Палестинци су уверени да је одлука део ширег плана јеврејске колонизације арапске земље, који се деценијама спроводи по Западној обали и источном Јерусалиму, који би требало да буде главни град независне Палестине.

Деценију и по дуга борба сада се из судова поново вратила на улицу, а борба против исељавања 300 Палестинаца прелила се на окупирану Западну обалу и у појас Газе и претворила се у панарапску ствар. Шеик Џарах је постао симбол борбе против узимања палестинске земље.

Тензији је допринело и агресивно ограничавање кретања муслиманима по светилишту на Брду храма током светог месеца рамазана. На платоу око џамије Ал Акса забарикадирало се близу 8.000 Палестинаца спремних за одговор у случају да се Јеврејима допусти улазак.

После сукоба с израелским снагама реда, које користе сузавац, шок-бомбе и гумене метке, Палестински црвени полумесец саопштио је да су 153 особе евакуисане због медицинске помоћи која им је указана у источном Јерусалиму и пољским болницама подигнутим током последњих седмица конфликта. Најмање 20 израелских полицајаца такође је завршило у болници.

Сукоб би добио несагледиве последице да израелске власти нису успеле да спрече да група од око 150 Јевреја уђе у подручје светилишта познатог Арапима као Харам ал Шариф. Неколицина је ухапшена.

Стари град распалио је старе страсти. Палестинци истичу да неће допустити да Капија Дамаска, једна од осам дуж зидина Старог града, буде „јудаизована” и подели судбину Капије Јафа, која је украшена израелским заставама.

Сваки инцидент с фаталним исходом могао би да запали палестинске територије, посебно уколико би се догодио око џамије Ал Акса, треће најсветије у исламу. Слике израелских полицајаца како растерују вернике већ су изазвале револт широм исламског света.

Палестинци су синоћ Маршем заставе у муслиманској четврти старог Јерусалима славили Дан Кудса, што је арапски назив Јерусалима, и обележава се у последњој недељи светог месеца рамазана, који ће се крајем недеље завршити великим празником Еид ул Фитр. Они као директну провокацију доживљавају поворке ционистичке младежи и припадника крајње десне организације Оцма Јехудит, које славе израелско заузимање јерусалимског Старог града у рату 1967.

Израелске прелазне власти закаснело, после употребе прекомерне силе, предузимају мере да се Палестинци и Јевреји одвоје једни од других, па је Јеврејима забрањен одлазак на Брдо храма, испод којег се налази њихова највећа светиња – Зид плача.

Тензија се проширила на Западну обалу, где се увећао број палестинских напада да израелске војнике и јеврејске насељенике, али и на појас Газе, из којег је од почетка месеца испаљено 40 ракета на југ Израела.

Начелник израелског Генералштаба Авив Кочави распоредио је по Западној обали седам нових батаљона, чиме је присуство армије повећано за половину у поређењу с нормалним временима, а покрету Хамас у Гази послате су поруке да обустави лансирање ракета. Армија је ове недеље, у оквиру „месеца рата”, покренула вежбе које симулирају велики сукоб, како у Гази, тако и у Либану, са шиитским покретом Хезболах.

Друга палестинска интифада почела је управо због провокативног одласка тадашњег премијера Аријела Шарона на Брдо храма, па се поставља питање имају ли и садашњи сукоби око Ал Аксе потенцијал да се претворе у трећи велики устанак.

Аншел Пфефер, угледни колумниста „Хаареца”, сматра да немају. На Западној обали Палестинска власт и Фатах, без обзира на отказивање парламентарних избора, преокупирани су да не изгубе власт од Хамаса, који би прижељкивао ерупцију Западне обале и Јерусалима, али не и рат на границама појаса Газе.

Истовремено, палестинске грађане више занима да виде какве договоре могу да испослују њихови посланици у новом сазиву Кнесета, а не би да униште туристичку сезону која доноси приходе хиљадама њихових породица у Јерусалиму.

У страху од ескалације насиља, док су многи израелски политичари више заузети формирањем нове владе него разорним потенцијалима које носе недеље сукоба, Египат, Јордан и Катар, уз садејство САД, ангажовали су се да смире ситуацију.

Израелски Врховни суд одложио је за јуче заказану седницу, на којој је требало да се разматра апел палестинских породица у процесу у којем друга страна тврди да су земљиште у насељу Шеик Џарах, у близини споменика рабину из давних времена, 1876. купиле јеврејске заједнице Сефарда и Ашкеназија. Јорданска влада, која је до рата 1967. управљала Старим градом Јерусалима, заједно с УН подигла је 28 кућа за палестинске избеглице из времена рата 1948, када је створена држава Израел.

Посед је после одлуке рабинског суда 2003. продат америчкој компанији, која је покренула правни поступак за исељење палестинских породица како би се подигло насеље од 200 кућа намењених Јеврејима. Четири породице већ су исељене, а Палестинци су сада, уз подршку јеврејских левичарских организација, одлучни да 300 својих сународника из Шеик Џараха не оставе без дома.

По израелском закону, само Јеврејима је дозвољено да преузму имовину коју су напустили током рата за независност. Палестинцима прети избацивање из кућа које су легално населили пре седам деценија. Тензије ће се можда смирити, али то неће бити крај неправде.

 

Извор: "Политика"

Наднаслов: "Борба за веру"

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.