header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину" и „Коалиција за одрживо рударство у Србији“
Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину" и „Коалиција за одрживо рударство у Србији“ Штампај Е-пошта
петак, 02 јул 2021

 ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Е наш председниче!

Изјавили сте после састанка 1.6.2021. године са Вашим пријатељима (не и нашим) из Рио Тинта како ће Рио Тинто уложити до краја године у пројекат „Јадар“ 450 милиона долара (свеже наштампаних) и да ће еколошке мере које ће предузети Рио Тинто бити по највишим стандардима и обезебедити нас од било каквог штетног утицаја рудника.

Да ли ико, осим Вас, зна о каквим еколошким мерама се ради? Наравно нико, јер такве мере још нису ни у виртуелној сфери, а камоли у стварности. Али, Ви знате све, чак и оно што не знате. Ваш начин рада, бар у пројекту „Јадар“ се не разликује ни за јоту од рада Рио Тинта, као да сте сијамски близанци. Пресуђујете нама, грађанима другог реда, а да нас нисте удостојили ни тих дуго лажираних студија и измишљене технологије производње литијума.

Такође сте пустили Рио Тинто да нам уништава извор живота, имања и куће, па чак и памћење, као бесне псе. Као правник сте били дужни господине председниче да поштујете и земаљске и божије законе. У пројекту „Јадар“ од првог дана није поштован ни закон ни народна воља, па сте и даље наставили у истом стилу. Сила и само сила, господине председниче. Узели сте у своје руке и оно што нисте смели, а то је судбина грађана Јадра и Рађевине, ако не и много шире. Суспендовали сте правни систем Србије и владате усменим наређењима, обећавате Рио Тинту да ће се њихови злочини, да, баш злочини, легализовати.

Зашто то радите господине председниче?

Не поштујете ни Устав као врховни закон иако као правник знате сигурно (што су само за Вас отежавајуће околности) да је тај врховни закон назван Уставом да би се зауставила пренаглашена воља и сила владара, баш као што се зауставља вода на брани виш’ воденице. Иначе се Устав код других народа зове конституција.

Да ли се господине председниче заиста сматрате недодирљивим, тј. Богом? А кад смо већ код Бога, ево ми Вас молимо у име заиста многих, ударите унатраг (како је знао рећи Вук Караџић) и одустаните од рудника литијума у долини Јадра док није касно и за нас и за Србију, а и за Вас, или сте свесни свих последица и катаклизме која нам прети отварањем рудника те Вам је народски речено ћеиф да тако буде јер Ви сте тако наумили.

Господине председниче, сваког дана се жалите и Ви и Ваши сарадници како Вам нападају породицу. Ми то никад нисмо урадили али сте зато Ви напали наше породице.

Међутим, многи Вас се плаше. Страх нас је, али не за нас него за потомке јер многи питају да ли нас ово стање у Србији подсећа на прилике из 1936. године у једној европској земљи. Упркос свему, желимо Вам пуно здравља и дуг живот да би садашње прилике и неприлике које правите сагледали са дистанце.

Такође Вам желимо баш оно што мислите да имате и то у неограниченим количинама.

Што се тиче дозвола, немојте нама потурати Ђиласа и друге, Ви сте с њим рујно вино пили (како каже народна песма) а не ми па или га хапсите или му се извињавајте. Можете да упитате Вашег верног градоначелника Лознице и СНС повереника који је од пионира малених па до СНС-а измењао скоро све странке. Заборављате да држава има континуитет и да је за нас обичне смртнике другог реда, неважно ко је кад био на власти. Ето, и Ви сте заборавили да сте министровали и посланичили у разна доба и то дуго, дуго.

Назвали сте 29.10.2020. године нас српске домаћине, сељаке и ратнике „монтипајтоновцима“ а 5.1.2021. сте нас назвали и смешним. Срамота. Тучете председниче и јаучете (како каже народна изрека) а ми се осећамо као да нас подводите странцима парајлијама. Стално нас прекоревате да се бавимо политиком, а шта Ви, Ана, Зорана, Ирена... радите? Па бавите се истом том политиком и то у виду заната обезбеђујући себи и својим сарадницима огромне бенефите и отворено и њима и нама поручујете да им неће фалити ни длака са главе а камоли шта друго. Ако је одбрана голих живота и егзистенције политика е онда смо стварно политичари, још какви! Такође нам дугујете одговор на питање ко је коме у Србији држава, влада Србије и Ви Рио Тинту или Рио Тинто Вама и влади Србије. Обећали сте обрачун са корупцијом и криминалом, па крените већ једном од пројекта „Јадар“, помоћи ћемо Вам.

Фреквенције на којима раде јавни сервиси  и још три телевизије су народне и ред би био да се и ми понекад појавимо на тим телевизијама. Али, не. Ви сте и то узурпирали као и скоро све локалне и регионалне телевизије.

Што се тиче референдума, то смо очекивали од Вас. Ви га организујете, Ви га дефинишете, Ви бројите гласове, као да сте већ одлучили да рудника буде. Ми нисмо у стању да исконтролишемо најобичније изборе, а како ћемо тек референдум на коме се гласа о статусним питањима десетина хиљада становника само у Јадру и Рађевини. Ми, становници Јадра и Рађевине, би ставили све што имамо на коцку а Ви ништа. Како да не. Већ сте донели одлуку да рудника буде, јер како протумачити чињеницу да у граду Лозници и општини Крупањ имате преко 90% својих одборника који су се већ изјаснили за рудник. Па зар тој истој гласачкој машини и машини за бројање гласова да се супротставимо. Ви би да нам пресудите по законима Рио Тинта и СНС-а. Баш подло и мучки, али није неочекивано, ми смо се по том питању поодавно огласили и предвидели Ваше потезе. Јасно је Вама да Ви и Рио Тинто не можете реализовати пројекат „Јадар“ без нашег пристанка јер је ствар отишла предалеко и преко граница Србије.

Алфа и омега референдума је референдумско питање, квалификована већина и контрола истог што је све у Вашим рукама. Само питање да ли ће се гласати за рудник или против рудника је непремостива препрека за нас. Једноставно изазвали сте нас на двобој, ми голоруки, а Ви са митраљезом. Ако је референдумско питање да гласамо против рудника тек онда немамо никакве шансе. Наиме, на досадашњим изборима излазност је изузетно мала и ви заговорници рудника на гласачка места излазите са 100% гласова. А ми треба да вам отмемо и да сваки глас ископамо ни из чега. Ако би референдумско питање било ко је за рудники, да би успео референдум потребна 2/3 већина од уписаних бирача, онда би нама шансе порасле. Зашто 2/3 већина, просто ради се о круцијалним, статусним и судбоносним питањима становника Јадра и Рађевине који већ живе нормално од своје земље и зашто би срљали у неизвесност. Пре свега ради се о суверенитету Србије. Али опет остаје бројање гласова а то је Ваш терен и Ви то знате. Срамота.

Струка, разум и наука су рекли своје тако да ни студије нисте смели да покажете. Према томе доста је било гушења и рушења, збогом Рио Тинто. Друга отежавајућа околност је што би референдум практично организовао Рио Тинто, иначе наш већ озлоглашени непријатељ. Шта је за Рио Тинто пар или више милиона долара да уложи у одређене структуре које формално спроводе референдум, и тако долију уље на већ разбукталу корпуционашку ватру. Симптоматично је да напрасно нудите референдум као средство преваре а не студије за које смо већ утврдили да су рекле НЕ руднику. Само одустајање од студија нам говори колико је пројекат „Јадар“ катастрофалан и чернобиљан.

Рио Тинто покушава да по сваку цену оствари пројекат „Јадар“ јер је уложио велики новац тако да неће презати ни од чега па ни од наших живота. Нашли су Вас, а не Ану и Зорану да спроведете референдум. Ако га спроведете како сте замислили будите сигурни да ће га државе које држе до демократије назвати другим именом. И Ви би по томе постали познати у историји права и демократије (баш гадно).

На конференцији за новинаре од 3.6.2021. јасно смо Вам поручили и упознали јавност са чињеницом да сте све дозволе до сад нелегитимно издали, референдумом нећете легализовати криминал. Сви који су учествовали у одобравању и издавању дозвола, морају бити истражени и одговарати. Институције система под хитно да се позабаве тиме ко је издао дозволу за Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ и да се позабаве студијама посебно студијом процене утицаја на животну средину. Требало би да као неко ко је студирао права знате да државу чини владавина права, а не самовоља, демократија није ругло. Уколико су потребна нека појашњења, ту смо. Тражимо да се истражи КО је оверио све до сад издате дозволе, КО је ретроактивно издао уверење о рудним резервама у тренутку када је ППППН већ био нелегитимно и незаконито одобрен.

Можда сте стекли навику кршења Устава водећи дијалог о Косову, али овај пут Вам нећемо дозволити да фингирате демократију на бази нелегитимног ППППН-а у ситуацији потпуно контролисаних медија без слободе изражавања.

Неколицина недостојних својих предака неће и не сме одлучивати о судбини свих нас и о Природи која има и имаће наш глас.

Ви добро знате шта се дешава, знамо и ми. Знамо ко је Јакоб и зашто је дошао. Знамо шта покушавате да урадите. Неће и не сме проћи. Ово је земља свих нас. И знате шта, није на продају. Рудника неће бити.

Подзарављамо Вас из Јадра, Рађевине и сваког милиметра наше лепе Србије уз срдачан поздрав,

НЕ РУДНИКУ ДА ЖИВОТУ!

    

 

Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину!

„Коалиција за одрживо рударство у Србији“

Последњи пут ажурирано ( субота, 03 јул 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.