header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Михаил М. –Како је једна литија показала ко стварно има подршку Украинаца
Михаил М. –Како је једна литија показала ко стварно има подршку Украинаца Штампај Е-пошта
среда, 18 август 2021

 У Кијеву је 27. јула била одржана литија верника Украјинске православне цркве Московске патријаршије. Верници у јединству са Руском православном црквом на тај начин су обележили 1033. годишњицу крштења Кијевске Русије. Према подацима кијевске полиције, у литији је учествовало 55,000 људи и никаквих нарушења јавног реда није било. Представници Украјинске православне цркве су објавили различиту цифру учесника у литији – око 350,000. Ако се погледа на фотографије које су снимили новинари на месту догађаја постаје очевидно колико су процене украјинске полиције о броју учесника далеко од стварности.

https://youtu.be/qsMGcTcR5eg

Из године у годину, у бившој престоници Кијевске Русије окупља се на десетине хиљада Украјинаца, Руса и Белоруса који на тај начин изражавају поштовање према својим историјским коренима. То није само јавни чин, већ је за многе учеснике постало део њихове традиције и схватања живота. Празник је установљен 2008. године, декретом председника Украјине. И све до недавно био је обележаван без политике и раздора.

Противник РПЦ – расколничка Православна црква Украјине – до недавно је такође говорила о обележавању годишњице крштења Русије. Тешко је оценити у којој мери су верни обраћали пажњу на саопштења те верске организације. Као и прошле године ПЦУ није заказала своју литију, ограничивши се само на пригодну литургију. Није искључено да су се, користећи борбу против пандемије као изговор, функционери украјинске „цркве“ уплашили неизбежног поређења  броја учесника у литијама. А то поређење њима не би ишло у прилог.

Актуелни председник Украјине Владимир Зеленски одлучио је да посредно подржи расколничку ПЦУ, упућујући критике на рачун учесника литије УПЦ Московске Патријаршије. Међутим, његова критика је ипак испала прилично мека. Шеф државе се углавном пожалио на то што верници за време литије канонске цркве нису носили маске.

„Сви су се плашили да им то кажу зато што разумеју да је то велики празник па из предострожнсти нису хтели да људима тако нешто отворено кажу,“ изјавио је Зеленски.

Из тога се види да се чак ни председник, који се активно додворава украјинским екстремистима, није усудио да учеснике литије Московске Патријаршије оптужи за раскол, или нешто слично, мада би више него сигурно то радо учинио. Али просто избрисати 350,000 људи није у моћи чак ни Зеленском. Бес украјинских власти лако је разумети ако се има у виду предстојећа посета васељенског патријарха Вартоломеја Украјини. Управо је он, пре две године, доделио аутокефалију „Украјинској православној цркви,“ чиме је православље у тој земљи повукао у анархију и хаос. Планирано је да Вартоломеј пристигне у Кијев 24. августа.

А 28. јула, за време празничне литургије у Светомихајловском сабору „митрополит кијевски и целе Украјине“ кога је Вартоломеј именовао, Епифаније (Думенко), изразио је своју радост поводом доласка на обележавање тридесете годишњице државне независности „првога међу предстојатељима православних цркава.“

Док Украјинска православна црква Московске Патријаршије обележава празник Крштења Русије а њен патријарх Кирил једнако поздравља председнике Украјине, Белорусије и Русије, изгледа да представници ПЦУ размишљају само о томе како би импресионирали Вартоломеја. Међутим, изгледа да ће доминирати утисак љигавости и да осим агресивне реторике и бучних речи украјинског руководства ничега неће бити. А оценити, на основу тога, у коликој мери ПЦУ стварно одражава тежње украјинског народа биће немогуће.

Испада да би за патријарха Вартоломеја ипак било боље да у августу не путује у Кијев. Нема никакве користи од додатног подизања напетости међу Украјинцима, којима су иначе дојадиле верске несугласице. Свој избор народ Украјине је још давно направио, а на литији 27. јула манифестовао га је јавно.

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 18 август 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.