header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Монашки екуменизам – делегација коптских јеретика боравила у посети Руској Цркви (фото) Штампај Е-пошта
петак, 03 септембар 2021
           Од 24. до 28. августа 2021. године делегација игумана и монаха Коптске цркве, боравила је у Русији на позив патријарха московског и целе Русије Кирила, преноси служба за комуникације Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП).

Програм је започео посетом Новоспаском манастиру. Делегацију антихалкидонских јеретика срдачно је примио игуман манастира - управник послова Московске патријаршије, први викар патријарха московског и целе Русије Кирила за град Москву, митрополит воскресењски Дионисије. Архијереј је лично водио екскурзију гостију из Египта по територији манастира, причао о његовим историјским знаменитостима, укључујући и гробницу бојара Романових.

Владика је дозволио јеретицима да се поклоне главним светињама манастира - чудотворном лику Божије Матере „Свецарица“, икони Спаса Нерукотвореног и лику Пресвете Богородице „Одигитрије“, као и да се молитвено ода почаст онима који су сахрањени у манастиру његовог бившег игумана, архиепископа Алексија (Фролова), који су овде од 1920 -их - 1930 –их примили мучеништво као жртве безбожних прогона, погазивши тако правило 45. Светих Апостола , које гласи:

Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

А такође и Шесто Правило Лаодикијског сабора 364. године:

Не може се допуштати јеретицима, који остају упорни у јереси да улазе у дом Божији.

У част доласка јеретичке делегације, митрополит Дионисије је приредио пријем. Архипастир је поздравио госте у име Патријарха московског и целе Русије Кирила и Светог Синода Руске Православне Цркве, називајући јеретике „браћом“, а коптску јеретичку заједницу „ЦРКВОМ МУЧЕНИКА И ИСПОВЕСТНИКА“:

„Веома смо радосни што смо примили у Русију нашу хришћанску браћу из Египта - благословене земље која је родила велике осниваче монаштва. Наслеђе отаца Египатског патерикона од посебног је значаја за нашу духовну традицију. Коптска црква је, као и Руска Црква, такође Црква мученика и исповедника хришћанске вере, укључујући и оне који су страдали у 20. и 21. веку. Крв коју су пролили мученици - сила је нашег данашњег јеванђељског сведочанства“,

-рекао је – између осталог – митрополит Дионисије.

Вођа египатске делегације, лажни епископ Ал-Мухаракскиј Вукол, топло се захвалио владики Дионисију на добродошлици и замолио да пренесе поздраве и жеље предстојатеља коптске цркве, лажног патријарха Тавадроса II, патријарху московском и целе Русије Кирилу.

„Његова светост патријарх Тавадрос II посвећује значајну пажњу развоју односа са хришћанским црквама широм света. Међутим, највећи значај за нас данас има дијалог са великом Руском Православном Црквом - чуварком вере и духовности Свете Русије. Руска духовна традиција веома је блиска нашој, коптској, и ми увек осећамо ту блискост, она превазилази границе које нас раздвајају“,

-рекао је лажни епископ Вукол.

Египатска делегација поклонила је митрополиту Дионисију слику Свете породице која је, по предању, провела око три године у Египту, бежећи од Иродовог прогона. Од тога су око шест месеци Богомладенац, Пресвета Дјева и праведни Јосиф боравили у пећини у Ал-Мухараку, где је касније подигнут манастир, чији је игуман Вукол. Коптске слике Преподобног Макарија Великог и других египатских Светаца такође су поклоњене браћи Новоспаског манастира.


 

Затим су јеретици посетили ставропигијални Покровски манастир, који им је постао место смештаја током боравка у Москви. Делегација се поклонила светим моштима блажене Матроне Московске, која је, према ОВСЦ -у, „последњих година постала позната и поштована у древним источним црквама“, упознали се са активностима прихватилишта за девојчице и манастирском економијом. Вуколу и особе које су га пратиле срдачно су примиле настојатељица манастира игуманија Теофанија (Мискина) и сестре.

Истог дана, коптска делегација посетила је Сретењски манастир у Москви. Игуман манастира јеромонах Јован (Лудишчев) гостима је причао о историји и савременом животу манастира, а такође је приказао и велике светиње које ту бораве, међу којима је и честица моштију Свете Марије Египатске. „Братска“ комуникација је настављена уз антиканонску заједничку трпезу, након чега је египатска делегација посетила зграду Сретењске богословије.

15. питање Његове Светости Патријарха Марка Александријског:
„Да ли ће то бити безазлено, свештенодејствовати или се молити са јеретицима, то јест са јаковитима и несторијанцима у њиховој цркви, или у нашој, или учествовати са њима у заједничкој трпези (!!!), или их учинити приматељима светог крштења? Или да ли у цркви помињати умрле катихумене? или им дати божанско просвећење? Скучена места стварају потешкоће и желим да знам шта чинити? "
Одговор ауторитативног канонисте Теодора Валсамона: „Стога (овде он наводи каноне који забрањују заједничку молитву са јеретицима - прим. ред.) и ми одлучујемо не само да изопштавамо и рашчињавамо православне лаике и свештенство који се моле заједно са јеретицима током свештенодејства или не за време њих, или једу скупа са њима (!!!!), но и подвргавати их још већој казни, према назначењу горе наведених светих канона. На крају крајева, стешњена места и мноштво јеретика не негирају потребу да православна вера остане нетакнута “.

Инославни су такође посетили храмове московског Кремља, Црвени трг, Саборни храм Христа Спаситеља, Високо-Петровски манастир... Увече истог дана делегација јеретика је допутовала у Донски манастир, где их је примио намесник обитељи, председник Синодалног одељења за манастире и монаштво Руске Православне Цркве митрополит каширски Теогност.

Ујутро 26. августа делегација је посетила Свето-Данилов манaстир Москве и поклонила се његовим светињама.

Након тога, гости су отпутовали у Тверску митрополију, где је настављена њихова посета Русији. Посетили су и света места на територији новгородске и Санкт петербуршке митрополије и манастире Руског Севера.

Током боравка у Москви, Египћане су пратили секретар ОВСЦ-а за међухришћанске односе јеромонах Стефан (Игумнов), представник Коптске цркве у Русији, јеромонах Дауд ел-Антхони, особље ОВСЦ-а јерођакон Петар (Акхматкханов), С.Г. Алферов и Д.Е. Аракељан.

Резултати посете: 

јеретицима су уручене црквене награде, свете иконе, јеретици су се молили на православној Светој Литургији, а организована је чак и уметничка изложба посвећена јеретицима у епархијској управи Твер.

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 

Извор: "Борба за веру" / "Све јереси"

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 септембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 2 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.