header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Мирослав Вујанић: Промишљање на Усековање часне главе часног Јована Претече и Крститеља Господњег
Мирослав Вујанић: Промишљање на Усековање часне главе часног Јована Претече и Крститеља Господњег Штампај Е-пошта
субота, 11 септембар 2021

 Срећан празник, драги Срби у Христу,

Светом Јовану Пророку Претечи и Крститељу Господњем док је још беба био оца су убили. Убиство су организовали и починили они на власт и првосвештеници. Након убиства  Захарија, исти су наставили прогон Светог Јована и његове мајке, тражећи да и њих убију. Онда је Свети Јован, као мало дете, практично беба, остао и без мајке, те је сам живео у пустињи без било кога. Осим без Бога, наравно!

 На крају, тај исти велики рођак самог Господа Исуса Христа, тај Пророк, Претходник и Праведник Господњи по налогу злог цара бива погубљен! И пазимо сви, посебно ви што себе хришћанима сматрате, и још посебније ви што себе пастирима Цркве Христове зовете! Пазити и видите зашто је погубљен Свети Јован!? Свети Јован Крститељ је погубљен зато што се противио неморалу цара Ирода! Да, Свети Јован Крститељ је убијен зато што је неморал цара превазишао сваку меру Божју. Царев неморал је био на погибао цареву, погибао народну, на хулу Бога! На сва царева неморална безакоња Свети Јован није ћутао, а то да би сео за исту трпезу и јео са оваквим неморалним вођом свога народа било је незамисливо. Боже сачувај.

У исто време, можемо се запитати зашто је један други велики Јован Златоуст прогнан из Цариграда! Свети Јован Златоуст је, ни због чега другог, већ 'само' зато што се храбро, људски и отворено успротивио неморалу тадашње царице Евдоксије, био свргнут са трона и прогнан је из Цариграда. Поткупљени и лукавству окренити, тадашњи епископи су саучествовали у злим намерама царице Евдоксије тако што су свргли са патријаршијског трона Светог Јована. Но Свети Јован златосветли до данас и у векове, а ових окупљених у заједничком злу нигде нема.
И сам велики пророк Илија је имао сукоб са ондашњим царем и царицом. Опет ради њиховог богоборног деловања. И тако многа друга светила Цркве Христове су увек устајала против световних власти које су квариле и уништавале Божји народ. Ми можемо овако у недоглед да набрајамо угоднике Божје који су ради борбе против богоборних владара, бивали кажњавани, прогањани, убијани. Никад ни један светац и праведник Божји није се мирио са кварењем стада Христова!

Из ове сфере вратимо се у наше време. Шта видимо!? Богоборна власт уводи содомске законе директо уперене против Бога, против породице и човека, световна власт распродаје земљу и народну имовину, световна власт општи са содомистима, световна власт јавно, преко електронских и писаних медија, промовише разврат, неморал, проституцију. Просто, световна власт се бори против Бога и Речи Божје, а они, који себе зову и сматрају за црквене великодостојнике и пастире, без и најмањег проблема, са кваритељима народа Божјег седе, једу, пију чак им и ордење додељују! Можда би ово седење, једење и пијење имало смисла кад би властодршци исказивали макар делић добрих намера и делић покајања цариника Закхеја. Но, не! Њихова дела говоре да они о томе и не мисле. Они иду својим европским путем, што ће рећи, путем Содома и Гомора, а данашњи црквени пастири их на том путу тапшу по раменима. А ми, да бисмо себе пронашли у свему, погледајмо и  упитајмо се да ли би данас истински оци и светила Цркве Христове стајала на страни неверујуће и богоборне струке и насилничке власти или на страни Истине и Правде!?

Да, упитајмо се и да ли би Свети Јован, Пророк и Крститељ Господњи, Свети Пророк Илија, Свети Јован Златоуст или Свети Сава и Свети Николај Жички и Охридски или било који светитељ Божји благосиљали власт чије свако и најмање дело јесте окренуто против Бога и против народа Божјег! Молим вас, само не лицемерите и не успављујте савест своју са оним чувеним криво употребљаваним оправдањем, не судите да вам се не суди. Да, не судите онима који вас лично угрожавају, не суди комшији, не суди пријатељу, не суди било коме, а да ти је исти учинио било шта на жао. Не суди слабима. Међутим, непријатељима рода и непријатељима Бога морамо да се успоротивимо, ма колико нас коштало и ма какву морали да поднесемо жртву. Јер Црква Христова је настала на жртви Христовој, нас ради. У прва времена хришћанства, Црква је расла на жртви хришћана Истине и Правде, Христа ради. У последња времена, на истим принципима, дакле жртви нашој Истине и Правде, Христа ради, Црква Христова ће опстаји. 

То нам казује данашњи празник. 

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 септембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.