header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Милена Стојковић: Нигеријско истраживање доказује ефикасност "Ивермектина"
Милена Стојковић: Нигеријско истраживање доказује ефикасност "Ивермектина" Штампај Е-пошта
субота, 09 октобар 2021

 IVERMEKTIN U LEČENJU COVID-19 JEDNAKO EFIKASAN KAO KOMBINACIJA HIDROKSIHLOROKINA, AZITROMICINA I IVERMEKTINA

Nedavno istraživanje u Nigeriji pokazuje da je upotreba samo Ivermektina (IVM) za lečenje pacijenata sa COVID-19 jednako efikasna kao i upotreba HIA trostruke terapije (Hidroksihlorokin, Ivermektin i Azitromicin) u svim inflamatornim, virološkim i respiratornim komponentama.

Ova studija je postavljena da uporedi Ivermektin sa tretmanom Ivermektin plus HCQ+IVM (HIA).

Dizajn studije je bio jednostruko slepa, randomizovana, paralelna grupna studija na 2 grupe nigerijskih pacijenata pozitivnih na COVID-19 sa 30/31 ispitanika u svakoj grupi lečenja.

Trideset pacijenata je primalo Ivermektin 200 mcg/kg dnevno tokom pet dana, a trideset jedan pacijent je primao HIA trostruku terapiju. Ono što se naziva HIA trostruka terapija je upotreba Hidroksihlorokina 200 mg dnevno tokom tri dana, Ivermektina 200 mcg/kg dnevno tokom pet dana, Azitromicina 500 mg dnevno tokom tri dana. Nijedan od pacijenata nije bio vakcinisan.

Ovo je bio relativno mali uzorak, ali je otkriveno da su obe terapije pokazale značajno smanjenje upale.

 

Evo izvoda iz studije:

Efikasnost Ivermektina (IVM) protiv SARS-CoV-2 dokazana je in vitro, dok nekoliko kliničkih studija sugeriše da je efikasan i siguran u smanjenju morbiditeta i mortaliteta. Hidroksihlorokin HCQ, IVM i Azitromicin AZM (HIA terapija) se koriste u nekoliko zemalja sa niskim i srednjim prihodom (LMIC) gde su skuplji lekovi, poput remdesivira, nedostupni. U ovoj studiji smo pokušali da uporedimo efikasnost IVM monoterapije sa HIA kombinovanom terapijom.

Metode: Ovo je bilo jednostruko slepo, randomizovano kontrolno ispitivanje 2 paralelne grupe Nigerijaca pozitivnih na COVID-19. Trideset pacijenata je primalo Ivermektin 200 mcg/kg dnevno tokom pet dana, dok je 31 pacijent primao HIA trostruku terapiju. Prag virusnog ciklusa (Ct) na početku pre tretmana i 2., 5. 14 i 21. dan meren je za E- i N-gene. SPO se ocenjivao na dnevnoj bazi, dok su upalni markeri sedimentacije eritrocita (ESR), C-reaktivni protein i odnosi D-dimera i neutrofila/limfocita (NLR) ocenjivani na početku i 7. dan. Klinički status se ocenjivao svakodnevno na Likertovoj skali.

Rezultati: Nalazi ukazuju na to da nije bilo značajnih razlika u dve grupe (IVM samo sa Ivermektinom i grupa HIA trostruka terapija (IVM+)) u odnosu na sve varijable. Godine i pol bili su slični, kao i doza Ivermektina zasnovana na težini, i potreba za dodatnim kiseonikom i potreba za respiratorom. Nijedan od pacijenata nije bio vakcinisan. Hematološki indeksi poput hemoglobina, broja belih krvnih zrnaca, broja limfocita i neutrofila, odnosa neutrofila/limfocita i broja trombocita bili su uporedivi za obe grupe. Takođe nije bilo razlike u pogledu virusnog opterećenja na početku za N-gen ili E-gen. Vrednosti markera upale kao što su ESR, C-reaktivni protein i D-dimer takođe su bile slične u obe grupe. SPO je bio nešto veći za grupu samo sa Ivermektinom (IVM) (93,8% naspram 92,0%), ali razlika nije bila statistički značajna (P = 0,09). Početni klinički simptomi, poput dijareje (23,7%), anosmije (20%), ageuzije (18%), dispneje (25%), glavobolje (50%) i kašlja (72,1%), bili su slični u obe grupe. Stoga je kašalj bio najčešći simptom kod pacijenata, ali je bio nešto ređi u IVM grupi.

Zaključci: AZT + HCQ može biti suvišan ađuvant u terapiji COVID-19. Zabeležena poboljšanja verovatno su dobrim delom posledica virucidnih i protivupalnih dejstava Ivermektina.

Diskusija:

Kliničke, virološke, inflamatorne i respiratorne (SPO%) uporedne procene, koje su teške krajnje tačke naše randomizovane kontrolisane studije, nisu pokazale značajnu razliku između IVM monoterapije i HIA trostruke terapije kod RT-PCR-pozitivnih pacijenata sa COVID-19 . Ovaj nalaz ukazuje da kombinacija AZT + HCQ nije dala nikakvu dodatnu korist IVM-u u virucidnom delovanju protiv SARS-Cov-2. Rezultati, međutim, potvrđuju i proširuju naše ranije rezultate o efikasnosti samo Ivermektina protiv SARS-CoV-2.

U ovoj studiji dalje demonstriramo da je Ivermektin sam ili sa HIA brzo produžio vreme ciklusa (Ct) N-gena (nukleokapsid) i E-gena (omotač) SARS-CoV-2 i postigao značajnu negativnost COVID-a na dan 7. na RAMOVA (vidi slike 3 i 4).

 
 

I IVM i HIA bili su povezani sa značajno smanjenim pro-upalnim markerima CRP, ESR i D-dimerom (slike 6-8), što ukazuje na antitrombotičke i citokinske redukcione efekte Ivermektina putem STAT-3 inhibicije, kao što smo ranije sugerisali.

 
 

Mogući neželjeni efekti Ivermektina: Kao što je gore navedeno, došlo je do ukupnog smanjenja broja pritužbi do 5. dana. To sugeriše da je doza Ivermektina korišćena u ovoj studiji sigurna i efikasna.

U zaključku, nije bilo značajne razlike u tretmanu između IVM monoterapije i HIA trostruke terapije, što sugeriše da bi AZT + HCQ mogao biti suvišan ađuvans u terapiji COVID-19 kod Nigerijaca i drugde. Postojao je veoma značajan vremenski efekat (P <0,0001 RAMOVA), što ukazuje na to da su poboljšanja u SARS-CoV-2 N i E-genu Ct, kao i SPO%, verovatno dobrim delom posledica virucidnog i inflamatornog dejstva Ivermektina.

Hipoteza:

Nulta hipoteza (H0): Kombinacija Ivermektina i HCQ+A nije efikasnija u lečenju pacijenata sa virusom COVID-19 dokazanom bolešću od samog Ivermektina.

Alternativna hipoteza (Ha): Kombinacija Ivermektina i HCQ je efikasnija u lečenju pacijenata sa virusom COVID-19 dokazanom bolešću.

Evo nekih pitanja na koje su istrazivaci odgovorili:

Pitanje: Nije bilo kontrolne grupe bez tretmana, pa kako znate da je Ivermektin bio bolji od nelečenja? Odgovor: Ovo je nastavak prethodne publikacije u kojoj smo pokazali superiornost Ivermektina u odnosu na kontrolnu grupu. Babalola OE, Bode CO, Ajayi AA, Alakaloko FM, Akase IE, Otrofanowei E, Salu OB, Adeyemo WL, Ademuyiwa AO, Omilabu S. Ivermektin pokazuje kliničke koristi kod blagog do umerenog COVID19: nasumično kontrolisani dvostruko slepi odgovor na dozu, studija u Lagosu, QJM: An International Journal of Medicine, 2021 ;, hcab035, https://doi.org/10.1093/kjmed/hcab035  Osim toga, naša hipoteza je bila da ispitamo da li bi dodavanje HCQ i AZM povećalo terapijski efekat. U ovom slučaju izgleda da to nije učinio.

Pored gore navedenog, u vezi sa našim prethodnim dvostruko slepim RCT-om koji je pokazao značajnu zavisnost od doze za virucidnu efikasnost Ivermektina protiv SARS-COV-2, bili smo etički ograničeni, da ne lišimo bilo koju grupu i pacijente, lekova za potencijalno smrtonosnu bolest, za koju smo pokazali da su korisni. Nijedan Institucionalni odbor za reviziju ne bi odobrio takvu studiju na etičkim osnovama zbog nedavanja terapije koja može biti od koristi samo za naučnu eleganciju.

Pitanje: Zašto u ovom radu nema kontrolne grupe?

Odgovor: Ne upoređujemo Ivermektin sa grupom bez tretmana. Upoređujemo Ivermektin sa Ivermektinom plus HCQ+IVM (HIA). Rad na upoređivanju Ivermektina sa kontrolnom grupom je već urađen i objavljen. On pokazuje odnos opasnosti od 2.0 u poređenju sa kontrolnom grupom u pogledu klirensa virusa. (Babalola i dr. 2021). Ovde je testirana hipoteza IVM naspram HIA.

Kompletnu studiju možete pročitati ovde:

 
 
 
Извор: "Борба за веру" / "Нулта тачка" /TheGatewayPundit

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 09 октобар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.