header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Браћа
Предраг Вучинић: Браћа Штампај Е-пошта
среда, 24 новембар 2021
           Српска реч брат потиче од старословенске речи братръ и по многим лингвистима спада у најстарије речи српскога народа. Три најзначајнија значења су: мушко дете које дели исте родитеље са другом особом, члан исте религиозне групе или блиска особа, истомишљеник, сународник.

Приликом свог доласка у престони Београд секретар Свете столице је пренео патријарху Порфирију „братску наклоност“ од његовог претпостављеног папе Фрање.  По Београду још увек може понегде да се види велики панел „Хвала брате Си“. По ком то основу су нам папа Фрања и председник Кине браћа?

На основу значења речи брат закључујемо да нам је папа брат по томе што припадамо истој религиозној групи, а председник Си нам је вероватно по основи блиске особе или истомишљеника.

Да ли нам је римски папа брат можемо да закључимо из речи Светог Аве Јустина:

Није ли још Свети Сава у његово време, пре седам и по векова, називао римокатолицизам ” латинска јерес”. А колико је од тада нових догамата папа измислио и “непогрешиво” одогматио! Нема сумње, са догматом о непогрешивости папе римокатолицизам је постао свејерес. А многохваљени II Ватикански Концил ни у погледу те чудовишне свејереси ништа није изменио него ју је напротив, потврдио. Стога, ако смо православни, и желимо остати православни, онда став Светога Саве, Светог Марка Ефеског, Светог Козме Етолског, Светог Јована Кронштатског, и осталих светих Исповедника и Мученика и Новомученика Православне Цркве, мора бити и наш став према римокатолицима и протестантима, од којих ни једни ни други не верују правилно и православно у два основна догмата хришћанска: у Свету Тројицу и у Цркву“.

Да не би ружили једну од најлепших и најстаријих речи српског народа требало би да папу називамо колегом патријарха Порфирија, а председника Сија „камарат“, а што би се сигурно и њему свидело па би могао на шумадијским њивама да нам отвори још неку фабрику гума или пластичних лопти.

Да нас не схвате као неке „чистунце“ који само траже разлог за критику ово са братом Сијем можемо ипак да схватимо и као неку духовитост, али за православног Србина назвати папу братом је светогрђе,  саблазан, грех који вапије на небеса.

 

Предраг Вучинић,

Мелбурн

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 новембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.