header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Ваздухопловне снаге САД отпуштају 27 припадника због одбијања вакцинације против Covida
Ваздухопловне снаге САД отпуштају 27 припадника због одбијања вакцинације против Covida Штампај Е-пошта
четвртак, 16 децембар 2021
           Ваздухопловне снаге САД отпустиле су 27 људи јер су одбили да приме вакцину против Covida 19, због чега су они, за шта званичници вјерују, први војници који су добили отказ због непоштовања обавезе да се вакцинишу.

Ваздухопловство је наложило својим припадницима да до 2. новембра добију вакцину, а хиљаде људи је то одбило, или су тражили изузеćе. Портпаролка ваздухопловства Ann Stefanek​ рекла је у понедјељак да су ово први припадници ваздухопловних снага који су административно отпуштени из разлога који укључују вакцинацију.

Она је рекла да су сви они били у првом мандату, дакле млађи кадар нижег ранга. И док Ваздухопловство не открива какву врсту отпуштања припадник службе добија, законодавство које пролази кроз Конгрес ограничава војску да војницима у случајевима одбијања вакцине да часно отпуштање из службе или генерално отпуштање под часним условима.

Пентагон је раније ове године захтијевао вакцинацију од свих припадника војске, укључујући активне војнике, Националну гарду и резервисте. Свака од служби одредила је своје рокове и процедуре за обавезну вакцинацију, а Ваздухопловство је одредило најкраћи рок.

Секретар за одбрану Lolyd Austin рекао је да је вакцина кључна за одржавање здравља снага и њихове способности да одговоре на кризу националне безбједности.

Непоштовање наређења

Ниједан од 27 припадника ваздухопловства није тражио било какву врсту изузећа - медицинско, административно или вјерско - рекла је Стефанек. Неколико званичника из других служби рекло је да вјерују да је до сада само Ваздухопловство напредовало овако далеко у процесу и отпустило људе због одбијања вакцине.

Као резултат тога, они су формално уклоњени из службе због непоштовања наређења. Стефанек је рекла да је могуćе да су неки имали и друге прекршаје у својим досијеима, али је свима одбијање вакцине један од елемената отпуштања.

Није необично да припадници војске буду удаљени из службе због непоштовања наређења - дисциплина је кључно начело оружаних снага. Поређења ради, Стефанек је рекла да је у прва три квартала 2021. године отпуштено око 1.800 припадника Ваздухопловства због непоштовања наређења.

Према посљедњим подацима Ваздухопловства, више од 1.000 авијатичара је одбило вакцинацију а више од 4.700 тражи изузеће из вјерских разлога. Од прошле недјеље, нешто више од 97 одсто активних ваздухопловних снага добило је бар једану дозу вакцине.

Припадници морнарице и маринаца имали су рок за вакцинацију до 28. новембра, а њихови резервисти до 28. децембра. Активни војници имају рок до сриједе, а највише времена имају припадници Националне гарде и резервног састава Копнене војске, који треба да буду вакцинисани до 30. јуна 2022.

Широм војске, реакција на вакцинацију одражава реакцију друштва у цјелини, са хиљадама које траже изузеćе или одбијају вакцине. Али свеукупно, проценат војника, посебно активних припадника оружаних снага, који су брзо примили вакцине премашује бројеве широм земље.

Пентагон је од петка саопштио да је 96,4 одсто активног састава добило бар једну вакцину. Међутим, број је пао на око 74 одсто, када се урачунају Национана гарда и резерва. Према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) око 72 одсто америчке популације од 18 и више година добило је барем једну ињекцију.

Аустин је јасно ставио до знања да гарда и резерва такође подлијежу обавези и упозорио је да они који не испоштују ризик ризикују свој останак у војсци. Али то се показало спорним.

Оспоравање обавезне вакцинације у војсци

Републикански гувернер Оклахоме и државни тужилац већ су поднијели федералну тужбу којом оспоравају војну обавезу вакцинације за национлну гарду те државе. Гувернер Kevin Stitt​ - први лидер неке америчке државе који је јавно оспорио обавезну вакцинацију - тврди да Austin прекорачује своја уставна овлаштења.

Stitt је затражио од Austina да суспендује обавезну вацинацију за припаднике Националне гарде Оклахоме и упутио је свом новом генералном ађутанту да увјери припаднике гарде да неćе бити кажњени зато што нису вакцинисани.

Austin је одбио захтјев и рекао да ће невакцинисаним припадницима Гарде бити забрањене вјежбе и обука која је потребна за одржавање статуса Гарде које финансира федерална држава.

 

Извор: "Глас Америке"

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 16 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 59 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.