header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow О епископу који је учинио смртни грех
О епископу који је учинио смртни грех Штампај Е-пошта
недеља, 19 децембар 2021
           У једном граду беше епископ који је, на хушкање ђавола, некако пао у смртни грех. Горко се кајући за свој пад, епископ је, да би добио опроштај, учинио следеће. Када се много народа окупило у цркви, отишао је на средину храма и пред свима отворено признао свој грех. После тога, сматрајући себе из дубоког смирења недостојним архијерејског чина, скиде свој омофор, стави га на престо и рече народу: „Опростите ми, браћо, сада више не могу бити ваш епископ."

Видећи велико смирење и скрушеност свог пастира, сви који су били у цркви са сузама су узвикивали: „Нека, оче, твој грех падне на нас, само нас не лиши својега пастирства“.

Дуго су молили владику да остане код њих.

Препуштајући се, с једне стране, молитви свог стада, а с друге, желећи да се пред Богом искупи за свој грех, владика је на крају узвикнуо: „Па, ако заиста желите да останем с вама, онда ћу учинити то, али само под једним условом: ако ми дате реч да ћете беспоговорно испунити оно што ћу вам сада заповедити."

И сви су дали реч.

Тада је владика наредио да се затворе црквена врата и рекао: „Сада знајте да онај од вас неће имати части пред Богом који ме сада неће погазити ногама својим“.

И са тим речима пао је ничице на замљу.

Сви се ужаснуше, али не смејући да прекрше дату реч и бојећи се епископове претње, почеше да пролазити преко њега. И шта?

Када га је и последњи од оних који су били у цркви прегазио, глас са Неба је рекао: „Ради његовог великог смирења, Ја сам му опростио грех!“

 Сви су чули овај глас и прославили су Бога.

Извор: „Азбучни патерик“ Л.194.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / "Трость Скорописца"


"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.