header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Јекатеринбуршки Евгениј: Од QR – кодова праве квазирелигију Штампај Е-пошта
четвртак, 27 јануар 2022

 Поглавар Јекатеринбуршке митрополије Руске Православне Цркве сматра да је увођење QR-кодова поделило друштво.

Митрополит јекатеринбуршки и верхотурски Евгениј је изразио мишљење да се QR- кодови претварају у још једну квази-религију. Истовремено, „кодни систем“, по његовом мишљењу, може остати и након превазилажења пандемије.

 „Ја нисам научник. Ја сам монах и епископ Цркве Христове. И као пастир, дужан сам да кажем своју реч. Речено нам је да је противљење вакцинацији попримило карактер окултног. Али, на исти начин, употреба QR-кодова је заснована на потпуно верским, а не научним постулатима“, написао је владика на свом Телеграм каналу.

По мишљењу епископа Евгенија, за хришћанина само вечне истине Божанственог Откровења поседују неоспорност, неприкосновеност и непроменљивост. Оне се прихватају са вером, без обзира да ли је могуће експериментално доказати да је љубав боља од мржње, оданост од издаје, а саосећање од равнодушности.

„Наука је увек у потрази. Расте са новим теоријама. За све је потребан доказ или побијање – изузев ретких аксиома, које, иначе, такође треба поткрепити, а на њих се примењују строги научни критеријуми. А нова открића понекад радикално мењају претходне концепте. Тамо где престају трагања и сумње, престаје и сама наука“, уверен је поглавар Јекатеринбуршке митрополије Руске Православне Цркве.

Владика скреће пажњу верницима на чињеницу да се они који сумњају данас обично називају неписменим. Шали се да су сада сви постали виролози и окривљују противнике за све невоље човечанства, а то неће довести до ничега осим непријатељства и поделе друштва.

 „Увођење QR- кодова је заиста поделило друштво по први пут од грађанског рата“, сматра митрополит Евгениј, али је најтрагичније, по његовом мишљењу, то што ће систем QR кодова можда остати и након превазилажења пандемије да би се одржале друштвене поделе.

 QR-код код значи да је његов власник вакцинисан? Не. И не дају све вакцине право да се он добије. Да ли власник кода није опасан или је заштићен? Не, вакцинисани људи могу да се разболе и преносе вирус. Има ли антитела? Не. И поводом антитела научници се и даље споре. Како нас онда QR-код штити од пандемије? Где можете пронаћи ове податке? Који је научни, проверљиви доказ, заједнички свим власницима QR- кода, постављен у темељ система? - пита митрополит Евгениј. „Нисам против вакцина или техничких иновација. Вакцине могу бити животворне, а кодови безбедни. Ја сам против тога да су ове појаве обуку у верску одећу.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / "СПЖ"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 27 јануар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 47 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.