header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow РПЦ предложила прелазак на јулијански календар у Русији
РПЦ предложила прелазак на јулијански календар у Русији Штампај Е-пошта
уторак, 08 фебруар 2022

 "Хронометријски оквир живота појединца и читавог народа"

Први замјеник предсједника Синодалног одјељења за односе цркве, друштва и медија Александар Шчипков сматра да раст националне самосвијести у Русији наводи на размишљање о повратку „старом“ – јулијанском календару.

"Више од једног вијека славимо неколико такозваних зимских празника који долазе један за другим. Нова година, затим Божић и, на крају, Стара Нова година. Не размишљамо о томе колико је природан овај поредак, ми смо навикли на то. Али вреди се детаљније задржати на овој теми“, пише Шчипков у чланку објављеном у петак у листу "Независимаја газета".

Представник Цркве је напоменуо да је календар најважнија друштвена институција, „хронометријски оквир живота како појединца тако и читавог народа”. Свака већа цивилизација, подсјећа он, има свој календар: јапански, јеврејски, индијски, исламски; Маје, Астеци, Сумери, имали су своје календаре. „Календар, као и језик у цјелини, структурише свест народа, учествује у формирању његовог идеолошког координатног система, кује његов идентитет“, сматра Шчипков.

По његовом мишљењу, промјена календара је својевремено задала озбиљан ударац руском идентитету.

"Али совјетска власт је ствар прошлости већ 30 година. Бољшевизам, а са њим и државни атеизам, поништени су, али из неког разлога настављамо да живимо у истој културној матрици. Буквално сваког јануара, проблематизује се питање календара и од Цркве се тражи да одмах пређе на грегоријански календар“, пише Шчипков.

У међувремену, наставио је, логика секуларног и црквеног живота последње деценије наговештава да се приближава вријеме за обнову цјеловитости „нашег календара”. На ово, каже он, имамо исто историјско право као и на враћање првобитних назива улица и градова.

„Пред нама је задатак да јулијански календар вратимо у општу грађанску употребу, да се вратимо на стање прије 1917. године. Тежимо националном јединству, укључујући јединство вјерника и невјерника. И једни и други имају заједничку историју, једну традицију и једна смо земља. Вријеме је да се руска држава и друштво врате свом изворном календару“, закључио је Шчипков.

 

Извор: etos.press

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 08 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.