header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Из РПЦ реаговали на смешан предлог из отпадничке Грчке цркве да се Руској Цркви одузме аутокефалија
Из РПЦ реаговали на смешан предлог из отпадничке Грчке цркве да се Руској Цркви одузме аутокефалија Штампај Е-пошта
недеља, 13 фебруар 2022

 Увод „Борбе за веру“:

Одлука Руске Православна Цркве да оснује егзархат у Африци због одлуке патријарха Александријске цркве да призна аутокефалију укро-фашистичкој секти званој „Православна црква Украјине“, може се сматрати оправданом. Штавише, Руска Црква би требало да оснује егзархате на свим територијама под јурисдикцијом Константинопољске патријаршије и оних епархија Грчке цркве које су признале украјинске секташе.

Као што смо имали прилике да читамо, афрички свештеници Александријске патријаршије масовне прелазе у јурисдикцију руског егзархата, како због одбијања да буду у јединству са украјинским расколницима, тако и због зулума неофанариота, односно грчких епископа у Африци, који су оставили Веру и мисију и једино се баве богаћењем.

 Ми, припадници СПЦ, најбоље знамо какви су злочинитељи неофанариотски епископи, јер видимо какву нам духовну пустош чине у Цркви већ три деценије. Размере зла које су неофанариоти – Атанасије Јевтић, Амфилохије Радовић, Игњатије Мидић, Иринеј Буловић, Јован Младеновић, Максим Васиљевић и други... – нанели нашем народу и Цркви само су Богу познате...

+ + +

Предлог једног од митрополита Грчке православне цркве да се Руској Православној Цркви привремено одузме аутокефалност због стварање егзархата у Африци је апсурдан, изјавио је протојереј Игор Јакимчук, секретар за међуправославне односе Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) за РИА Новости.

Раније је митрополит перистеријски Григорије, у етеру ТВ канала Orthodox TV, предложио да се Руска Православна Црква лиши аутокефалности на пет година као „казна” за „стварање раскола” и успостављање егзархата у Африци, као и збацивање епископа, који је одлуком синода Руске Православне Цркве постављен за патријаршијског егзарха у Африци.

 „Наравно, само постављање питања је апсурдно: у принципу је немогуће било коме одузети аутокефалност. То је отприлике исто ако неке земље изненада опозову независност од Русије“, рекао је Јакимчук.

Свети Синод Руске Православне Цркве је 29. децембра 2021. године објавио одлуку о стварању Афричког Патријаршијског егзархата, са две епархије у свом саставу – северноафричком и јужноафричком. Архиепископ јереванско-јерменски (сада митрополит клински) Леонид постављен је за Патријаршијског егзарха Африке. Синод је такође одлучио да прими више од стотину свештенослужитеља Александријске патријаршије из осам афричких земаља под јурисдикцију Руске Православне Цркве по њиховим молбама. Разлог за одлуке Синода био је то што је патријарх александријски и све Африке Теодор признао расколничку православну цркву Украјине (ПЦУ) и у диптих унео име њеног поглавара Епифанија Думенка.

Перистеријска митрополија је уврштена у оне епархије Грчке Православне Цркве, којој ходочасницима нису благословене посете од стране Руске Православне Цркве, пошто њихови јерарси признају расколничку ПЦУ и саслужују са расколницима. Григорије је тек у октобру 2021. ступио на чело митрополије.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / РИА "Новости"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 13 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.