header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow РТ: Белорусија спремна да употреби супернуклеарно оружје против Запада – Лукашенко
РТ: Белорусија спремна да употреби супернуклеарно оружје против Запада – Лукашенко Штампај Е-пошта
четвртак, 17 фебруар 2022

 Белоруски лидер је такође запретио да ће бити „вечити председник“ ако Запад не престане да „напада“ његову земљу

 

Дугогодишњи белоруски лидер Александар Лукашенко рекао је да се никада неће повући са функције ако Запад не обустави напоре да га свргне са функције, тврдећи да је спреман да употреби не само нуклеарно, већ и „супернуклеарно“ оружје како би одвратио непријатеље.

Обраћајући се новинарима, Лукашенко је оптужио Запад да га је „напао“ и покушао да изведе државни удар у Белорусији.

На тему могућег преноса власти у земљи, лидер, који је на власти од 1994. године, рекао је „ако колективни Запад скине поглед са Белорусије и не покушава да преокрене ствари, као што се десило 2020. године онда ће све бити законито и темељно, све ће се десити раније него што они желе. Ако нас нападну, као 2020. године, ја ћу бити вечити председник“.

Он је такође навео да је Белорусија спремна да употреби нуклеарно оружје, као и још моћније оружје, за одбрану од претњи са Запада.

„У случају ванредног стања, ако наши непријатељи и противници предузму такве бесмислене, глупе кораке, ми ћемо употребити не само нуклеарно оружје, већ чак и потенцијално супернуклеарно, да одбранимо своју територију“, рекао је он.

Белоруски лидер такође није искључио могућност признавања независности Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике, самопроглашених отцепљених држава у источном украјинском региону Донбаса, које су од 2014. у сукобу са кијевским снагама.

„Договорићемо се са Путином како да делујемо у најбољем интересу Русије и Белорусије, али то ће бити заједничка одлука“, нагласио је он.

У Белорусији су 2020. избили масовни улични протести након председничких избора на којима је Лукашенко победио са више од 80% гласова. Опозиционе личности, као и многи страни посматрачи, тврдили су да су резултати наводно намештени у његову корист, а његова главна противница у трци, Светлана Тихановскаја је напустила земљу.

Лукашенко је оптужен да је након избора наводно увео оштру полицијску акцију против политичке опозиције и медија, због чега су многе антивладине личности и активисти побегли из Белорусије.

 

Извор: РТ  / vostok.rs

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 92 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.