header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Гесло скупа на Фрушкој Гори: "Правда и мир пољубиће се" Штампај Е-пошта
понедељак, 19 октобар 2009

Почела Међуцрквена конференција на Фрушкој Гори

19. октобар 2009. | 15:16 |    Извор: Танјуг 

БЕОГРАД - Заједничком молитвом учесника данас је на Фрушкој гори почела Међуцрквена конференција, чији је организатор Српска православна епархија средњоевропска, у сарадњи са Немачком бискупском конференцијом Католичке цркве и Евангеличком црквом Немачке.

 

Девета међуцрквена немачко-српска конференција из низа "Српски сусрети", посвећена дијалогу о односима Цркве, државе и друштва у Србији, Немачкој и Европској унији, отворена је излагањима епископа бачког Иринеја, надбискупа београдског Станислава Хочевара, бискупа Словачке евангеличке цркве у Србији Самуела Врбовског и амбасадора Немачке у Србији Волфрама Маса.

 

Правда и мир пољубиће се

Првог дана скупа, чији је мото "Правда и мир пољубиће се", а тема "Црква, држава и владавина права", говорили су и помоћник министра вера Драган Новаковић, бискуп Евангеличке цркве Немачке Мартин Шиндехите професор Правног факултета Сима Аврамов и други.

Поред епископата, свештенства и лаичких сарадника Српске православне Цркве, на тродневном скупу ће учествовати и високи представници римокатоличке и протестантске јерархије у Немачкој, међу којима римокатолички бискуп Јозеф Хомајер.

Организатори су за сутра најавили рад у мањим радним групама са завршном дискусијом у пленуму и, по завршетку, разговор са представницима медија.

Наредног дана учесници конференције посетиће фрушкогорске манастире и упознати се са живом традицијом и културом Српске православне цркве.

 

Српски сусрети - после бомбардовања

"Српски сусрети" се одржавају од 1999. године, а повод су били ратна страдања и ситуација у којој се нашла СПЦ и српски народ.

Те године Евангеличка црква Немачке предложила је Епархији средњоевропској СПЦ у Немачкој одржавање скупа посвећеног превасходно дистрибуцији хуманитарне помоћи.

Од 2000. године организаторима се придружила и римокатоличка Бискупска конференција Немачке, а након политичких промена у Србији, октобра 2000. године, тематика конференција се односила на редефинисање односа Цркве, државе и грађанског друштва.

Од 2003. године скупови се организују наизменично у Немачкој и у Србији, а конференције из серије "Српски сусрети" одржавају се сваке друге године.

http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/religija/2009_10_19/vest_157640.jsp

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.