header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Обраћање припадника „Азова” "уздрмало" грчки парламент (као да има разлике између њега и Зеленског!
Обраћање припадника „Азова” "уздрмало" грчки парламент (као да има разлике између њега и Зеленског! Штампај Е-пошта
субота, 09 април 2022

 Неочекивано појављивање припадника неонацистичке групације уз Володимира Зеленског изазвало опште осуде у политичкој јавности

Обраћање украјинског председника грчком парламенту пропраћено је скандалом на овдашњој политичкој сцени, јер се, уз Зеленског, у видео-поруци посланицима и грчкој јавности ненајављено обратио и припадник неонацистичког одреда „Азов”. У скупштини, у којој је део припадника опозиционих партија унапред бојкотовао обраћање Зеленског, нико није очекивао да ће се политички говор који је у овдашњој јавности требало да представља подршку украјинском народу и неповредивости територијалне целовитости и суверенитета Украјине претворити у инцидент после појављивања припадника „Азова”.

Да ће се због тога на председника парламента и владу сручити салва оптужби за, како су то пренели овдашњи медији, срамоту која је приређена Грчкој, јер је председник парламента морао да зна шта увек добро припремљени Зеленски, који се обраћа целом свету, спрема као сценарио у Атини. Опште је мишљење да, уколико је десет минута пре почетка седнице парламента било познато да ће се посланицима обратити и припадник батаљона „Азов”, десничарске, екстремистичке и неонацистичке јединице Украјине са седиштем у Марупољу, онда је то обраћање морало да буде заустављено.

Обраћање Зеленског, кога је премијер Киријакос Мицотакис позвао да се обрати парламенту и који је апеловао на помоћ и подршку Грчке, присутни посланици дочекали су стојећи и аплаузом. Међутим, појављивање видеа у којем је говорио некакав Михалис, тврдећи да је пореклом Грк и да је припадник „Азова”, изазвало је мук у сали.

Негативна реакција опозиционих партија и медија била је моментална. Ципрас, који је у сали предводио само половину присутних посланика партије, назвао је овај инцидент „провокацијом и историјском срамотом”, истакавши да је „солидарност с украјинским народом јасно показана, али да један нациста не може да говори у грчком парламенту”. Опозициони Кинал сматра да је реч о „примеру неодговорности како се влада односи према питањима од првостепене важности”, док Комунистичка партија, као и друге мање опозиционе странке, сматра да је – „срамота додатно осрамоћена”.

Зеленски је, коментаришу овдашњи листови, баш у Атини прешао „црвену линију”. Званични представник владе оградио се од иступања припадника „Азова”, назвавши га „неправилном и неумесном грешком” и истовремено оптужујући Сиризу да непоштено користи прилику да владу нападне за сваку грешку. По његовом мишљењу, много је већа срамота чињеница да, кад је реч о украјинској кризи, опозиција не заузима јасан став, већ инсистира на поделама. Јанис Иконому притом мисли на већински став опозиције која је осудила напад на Украјину, али је иступила против слања оружја и било каквог војног мешања Грчке. Представник владе подвлачи да је дошло време за јасне одлуке: „Или смо с Украјинцима који се боре за слободу или с путинским окупаторима”.

Спикер парламента Константинос Тасулас, који је већ позван да објасни овај инцидент, правда се чињеницом да је видео-запис стигао само десет минута пре почетка седнице. То значи да очигледно није прегледан. Партије траже одговор на питање ко је онда у парламенту знао за иступање припадника „Азова”, док Тасулас инсистира да је говор Зеленског историјски догађај и да не треба дозволити да инцидент иде наруку руској пропаганди.

Украјинска амбасада у Атини саопштава да „Азов” није неонацистичка парамилитарна организација, већ саставни део украјинске гарде, под строгом контролом одговарајућег министарства, а да су „све тврдње о њиховим наводним дејствима и идеологији саставни део руске пропаганде”. Ове наводе поткрепљује и грчки конзул у Мариупољу Костас Онисенко, који поручује сународницима да су припадници „Азова” у потпуности потчињени украјинској армији и наредбама владе. Како преноси „Иефемерида”, Онисенко каже да „они нису оличење нацизма у Украјини, како тврде руски извори, посебно председник Путин, који своју фашистичку операцију оправдава потребом денацизације Украјине”.

 

Извор: "Политика"

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 09 април 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.