header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Председник Федерације јеврејских општина Русије реаговао на речи Лаврова о Јеврејима
Председник Федерације јеврејских општина Русије реаговао на речи Лаврова о Јеврејима Штампај Е-пошта
четвртак, 05 мај 2022

 Председник Федерације јеврејских општина Русије (ФЕОР) рабин Александар Борода, коментаришући речи руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о нацификацији Украјине и Јевреја, позвао је да се прекине позивање на етничку припадност у дискусијама, јер то заоштрава међунационалне односе у земљи и иностранству.

 „У вези са тренутном информативном ситуацијом око пасуса господина Лаврова о могућим јеврејским коренима Хитлера, чини нам се неопходним да позовемо на престанак позивања на национално порекло опонената. А такође и позивања на историју Другог светског рата, која захтева дужно страхопоштовање и пијетет, јер су одјеци тих догађаја још увек незалечена рана за народе света. Овакви „национални маркери“ су сами по себи експлозивни и погоршавају ситуацију међунационалних односа, како у међународној арени и унутар земље и друштва“, рекао је Борода у изјави коју је за РИА Новости доставила прес-служба ФЕОР-а.

Рабин је напоменуо да је у тренутној напетој ситуацији неприхватљиво урањати у спорне историјске расправе које имају разорне последице по међуљудске односе.

 „Чак и без намере, овакве изјаве постају моћан катализатор за даље деструктивне акције. У сваком случају, јеврејска заједница ће чувати светост сећања на трагедију холокауста, а да не заборави ни убице одговорне за крв милиона невиних жртава, или хероја који су победили машину смрти“, закључио је Борода.

Лавров је у недељу рекао италијанској ТВ компанији Медиасет да у Украјини постоји „нацификација“, „заробљени милитанти и батаљони Азов (против чијих бораца су покренути кривични поступци у Руској Федерацији),  Ајдар и друге јединице носе... симбол и тетоваже свастике, нацистичких батаљона“. Лавров је додао да Володимир Зеленски „износи аргумент: какав нацизам могу да имају ако је Јеврејин“. Али, како је приметио министар, „Хитлер је имао и јеврејску крв“, и „то не значи апсолутно ништа, мудри јеврејски народ каже да су најватренији антисемити обично Јевреји“.

Израелски премијер Нафтали Бенет је, коментаришући речи руског министра спољних послова, прогласио неприхватљивост коришћења трагедије Холокауста у политичке сврхе. Амбасадор Русије у Израелу Анатолиј Викторов позван је на разговор са образложењем у Министарство спољних послова јеврејске државе. Израелски министар спољних послова Јаир Лапид такође је рекао да жели извињење руске стране због ове изјаве.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: РИА "Новости"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 05 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.