header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Обновљени преговори између СПЦ и непризнате "Македонске православне цркве"
Обновљени преговори између СПЦ и непризнате "Македонске православне цркве" Штампај Е-пошта
понедељак, 09 мај 2022

 Македонска православна црква – ОА и Српска Православна Црква, после вишегодишњег прекида комуникације, прошлог викенда су поново селе за заједнички сто. Састанак, који је одржан далеко од очију јавности, а присуствовао му је и патријарх српски Порфирије, био је у Нишу, пренео је сајт „Религија.мк“.

Вест о обнављању дијалога саопштио је епископ зворничко-тузлански Фотије у беседи након Свете Литургије на Светог Георгија.

Међутим, оно што је упечатљиво је оптимизам са којим епископ Фотије говори о резултатима скупа. Према његовим речима, могуће је да се овог месеца на Мајском сабору СПЦ у Београду МПЦ-ОА врати канонском јединству са СПЦ.

Шта ово значи, и за какво канонско јединство, шта је договорено и на шта су пристали македонски епископи, г. Фотије не открива, али каже да је сада прилика да се реши раскол из 1967. године.

Овај сусрет долази након недавног позива СПЦ од стране МПЦ-ОА да се састану са делегацијама, укључујући поглаваре двеју Цркава пред нову годину, али је такав сусрет одложен. Један од разлога је био и то што је на предлог васељенског патријарха Вартоломеја требало да се одржи сусрет две делегације у Константинопољској патријаршији. Шта се у међувремену догодило није познато.

Повратак канонском јединству са СПЦ био је кључни захтев СПЦ свих ових година, али никада није било гаранције да ли ће и када МПЦ-ОА признати аутокефални статус. Зато је пре четири године МПЦ-ОА поднела захтев за апелацију Константинопољској патријаршији који је покренут. Један од кључних аргумената МПЦ-ОА је управо чињеница да СПЦ више од 50 година нема стварну надлежност на територији Македоније. Одлука да се врати канонско јединство са СПЦ, без координације са Васељенском патријаршијом, може да елиминише тај континуитет непостојања формалне власти над епархијама у Македонији. На крају процеса аутокефалности, међутим, одлуку треба да донесе васељенски патријарх.

Додатно интересантно за анализу је и тајминг овог састанка и овог наставка дијалога између две Цркве и то са оптимизмом за решење. То је период када је због руске инвазије на Украјину Руска Православна Црква изгубила сваки ослонац у православном свету, а једина Црква која још није осудила РПЦ је СПЦ.

У наставку је видео са изјавом српског владике од 1,12 минута до 2,49 минута.

 

Извор: „Религија.мк“

      

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.