header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Акт о аутокефалности од СПЦ очекују до краја месеца Штампај Е-пошта
субота, 21 мај 2022

 - СРПСКА православна црква требало би да извести Васељенску патријаршију и друге православне цркве о својој намери да Македонској цркви омогући самосталност.

Томос о аутокефалности очекујемо да потпишу васељенски патријарх Вартоломеј и српски патријарх Порфирије. Надамо се да ћемо до краја овог месеца добити овај акт - изјавио је портпарол Македонске православне цркве - Охридске архиепископије владика Тимотеј.

На седници Светог синода МПЦ одржаној јуче у Скопљу одлучено је да се прихвати позив за саслужење на литургији помирења са архијерејима СПЦ у београдском Храму Светога Саве.

- Прихватили смо позив патријарха Порфирија, односно Сабора СПЦ за успостављање евхаристичког јединства са православним светом, разуме се са овом литургијом - изјавио је Тимотеј.

Како је прецизирао, црквену делегацију из Скопља предводиће поглавар МПЦ архиепископ Стефан. У Београд са њим одлазе на саслужење са архијерејима СПЦ и тројица по рангу најстаријих митрополита, у пратњи неколико сарадника.

Владика Тимотеј је указао да се "овим успоставља јединство не само са СПЦ, већ и са осталим православним црквама, а то је корак до очекиваног коначног разрешења и жељеног циља - аутокефалности МПЦ".

Пре тога, МПЦ ће морати да испуни услове из десетак тачака како би била предложена за добијање томоса о аутокефалности од стране Српске патријаршије - своје "мајке-цркве".

 

 

Извор: "Вечерње новости"

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 21 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 82 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.