header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Укрофашистичка секта звана „ПЦУ“ затражила од Вартоломеја да свргне патријарха Кирила
Укрофашистичка секта звана „ПЦУ“ затражила од Вартоломеја да свргне патријарха Кирила Штампај Е-пошта
петак, 27 мај 2022

 Расколничка „Православна црква Украјине“ затражила је од Фанара да свргне с трона руског патријарха Кирила

Поглавар расколничке структуре „Православна црква Украјине“ Епифаније (Сергеј Думенко) рекао је да је апеловао на Константинопољског патријарха Вартоломеја и предстојатеље Помесних Цркава да свргну патријарха московског и целе Русије Кирила.

 „У писмима предстојатељима Цркава поводом Васкрса писао сам: „Уверен сам да речи и поступци Патријарха московског Кирила, који је подржавао рат против Украјине, и оних који су га сматрали својим пастиром, треба да буду осуђени пуноћом Православља... Предлажем у име Архијерејског Сабора да апелујемо на Васељенског Патријарха и предстојатеље Помесних Цркава да Кирила... приведу канонској одговорности и лише га трона", цитира речи Думенка сајт „ПЦУ“.

Раније је информативно-образовно одељење канонске Украјинске Православне Цркве саопштило да су присталице ПЦУ насилно заузеле храм Апостола и Јеванђелисте Јована Богослова у Кијевској области.

У последње време у Украјини су све чешћи напади на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ од стране националиста. Поред тога, у марту је у Раду поднет предлог закона о забрани деловања УПЦ, одузимању њених некретнина и друге имовине. Руска Православна Црква је на то навела да би усвајање закона који имају за циљ елиминисање УПЦ довело до заоштравања кризе и изазвало нову рунду грађанске конфронтације.

Структура под називом „Православна црква Украјине“ (ПЦУ) формирана је од расколника и стога није црква у канонском смислу. Формирана је на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка насупрот канонској Украјинској Православној Цркви (УПЦ) Московске патријаршије крајем 2018. године у Саборној цркви на „Ујединитељском сабору“, којој су присуствовали углавном расколници. А у јануару 2019. године, Константинопољска патријаршија је „ПЦУ“ доделила „томос о аутокефалности“. Међутим, ПЦУ је у ствари подређена Константинопољској патријаршији, а већина од 15 Помесних Православних Цркава у свету је не признаје као канонску.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( петак, 27 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.