header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Издаја је крунисана!
Издаја је крунисана! Штампај Е-пошта
недеља, 05 јун 2022

 Преносимо са екуменистичко-новотарског сајта "СПЦ.рс":

>>Патријарх српски Порфирије уручио архиепископу Стефану Томос којим се потврђује аутекефалност Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије

 Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 5. јуна 2022. године светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду уз саслужење Његовог Блаженства Архиепископа охридског и македонског г. Стефана.

Саслуживали су високопреосвећена господа митрополити преспанско-пелагонијски Петар, дебарско-кичевски Тимотеј, повардарски Агатангел, европски Пимен, кумановско-осоговски Григорије и преосвећена господа епископи зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, ремезијански Стефан, топлички и изабрани шабачки Јеротеј, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, изабрани епископ јегарски архимандрит Нектарије, у молитвеном присуству високопреосвећеног митрополита тетовско-гостиварског г. Јосифа и преосвећене господе епископа хераклејског Климента, бачког Иринеја, марчанског Саве и умировљеног канадског Георгија.

На крају свете Литургије Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је Његовом Блаженству Архиепископу македонском и охридском г. Стефану Томос којим се потврђује аутекефалност Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије. Вест у изради!<<

Видео уручења Томоса се може погледати на нашем "Телеграм" каналу:

 https://t.me/c/1730237440/464

+ + + 

 

Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу Стефану

Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је у Саборној цркви архиепископу македонско-охридском Стефану томос о признању аутокефалности Македонске православне цркве.

Патријарх Порфирије и архиепископ Стефан претходно су предводили свету архијерејску литургију којој је присуствовао велики број епископа обе цркве.

„Процес који смо започели, заправо, који је већим делом био реализован служењем наше свете литургије у Скопљу, данас, по благодети Божјој, имамо прилику да овенчамо. То што већ постоји међу нама, то је јединство које је у једном периоду било нарушено и јединство које васпостављено, а онда је отишло и корак даље, у духу живота цркве кроз векове, а то је да Македонска црква, Охридска архиепископија, има не само услове, него има и могућности и потребу да се организује у контексту аутокефалне цркве”, рекао је Порфирије и додао да је то најбоље за обе православне цркве и православље, браће и сестре у Северној Македонији.

Патријарх СПЦ је рекао да су осећали да оно што је већ реализовано служењем литургије у Скопљу, данас треба јавно да кажу и покажу документом који се зове томос.

„То што је наша дубока спознаја и дубоко осећање после међусобног сагласја које смо постигли између себе, дужни смо да обавестимо све помесне цркве о таквом чину и званично, иако већина цркава зна за ово, и наравно, већина цркава подржавала је и подстицала све нас заједно да идемо у овом правцу. Имам информације да на многим местима где су наши верници, и Македонци и Срби, исказују неописиву радост због оваквог нашег поступка”, поручио је Порфирије.

Он је нагласио да аутокефалност која је дата МПЦ нема никакве везе са другим просторима у којима постоји и дејствује СПЦ.

„Услови и контексти, оно што смо сматрали поретком у Северној Македонији апсолутно је другачије у односу на све друге просторе на којима постоји и живи наша црква”, истакао је Порфирије, преноси Танјуг.

Поглавар је истакао да се аутокефалношћу црква не дели, него се умножава и расте, растући се и умножавајући се у љубави.

После обраћања поглавара СПЦ прочитан је текст томоса, а архирепског охридски и македонски Стефан рекао је да је трећа, заједничка литургија у Београду потврдила јединство и љубав МПЦ и СПЦ.

„Данас је стигла и највећа радост, јер оно што смо се одавно договарали оно што је наш Синод тражио, а ваш Свети архијерејски сабор једногласно прихватио, потписали сте томос и потврдили реалност, а то је аутокефалност Охридске архиепископије МПЦ”, поручио је архиепископ Стефан.

 

Коментар са дневног листа "Политика":

макпре 4 сата

Македонци су добили и више од аутокефалности. СПЦ им је великодушно дао на располагање њену цјелокупну имовину у оквиру СМ. Ипак је то мало превише. Зашто није тражено компромисно рјешење. Њима аутокефалност а СПЦ њени манастири.

 

 

 

 

Извор: "Танјуг"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 05 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.