header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Мајка Црква" примила Македонце у своје окриље Штампај Е-пошта
петак, 10 јун 2022
       
          У наставку доносимо вест о сусрету архирасколника са Фанара и његовог расколничког брата из Скопља, којом приликом је Вартоломеј примио "у канонско јединство са Мајком Црквом и свим Помесним Црквама" македонске расколнике и најављујемо да ћемо вечерас објавити интегралне говоре поменуте двојице изговорене том приликом.
+++
 
          Васељенски патријарх Вартоломеј свечано је у манастиру Балаклија у Истанбулу уручио архиепископу охридском и македонском Стефану Патријаршијски и синодални акт за пријем Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) у канонско јединство са Васељенском патријаршијом.

Претходно су Вартоломеј и Стефан одржали заједничко богослужење, преносе македонски медији.

Пре пет дана српски патријарх Порфирије уручио је архиепископу Стефану Томос којим се потврђује аутекефалност Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије.

На заседању Светог архијерејског сабора СПЦ у мају једногласно је донета одлука да се призна аутокефалност МПЦ-ОА.

После прве заједничке литургије МПЦ-ОА и СПЦ у Скопљу патријарх Порфирије саопштио је одлуку Сабора који је "једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве - Архиепископије Охридске" и прихватио њену аутокефалност.

Патријарх је тада рекао да ће након заједничког обављања техничко-организационих детаља, бити обавештене све остале православне цркве, које ће бити позване да "по свом канонском реду и поретку" прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА.

 

Извор: "Спутњик"

Последњи пут ажурирано ( петак, 10 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.