header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow У Русији се гради први храм посвећен великом Светитељу наших дана – Преподобног Гаврилу Ургебадзеу
У Русији се гради први храм посвећен великом Светитељу наших дана – Преподобног Гаврилу Ургебадзеу Штампај Е-пошта
понедељак, 20 јун 2022
            Први храм у Русији Светог Гаврила Самтавријског (Ургебадзе) у Тулској области биће изграђен искључиво на донације верника, изјавио је у недељу за РИА Новости Павел Гончаров, председник управног одбора Фондације Архангела Михаила која је укључена у изградњу.

Изградња храма посвећеног Гаврилу Самтавријском (Ургебадзе) у Заокском округу Тулске области почела је 2021. године. Уз подршку Фондације Архангела Михаила, гради га Федор Коњухов, познати путник и свештеник, који је на једном од својих путовања током невремена замолио Светог Гаврила за молитвено заступништво. У 2022. години планирана је изградња самог објекта, у наредној - санацијско-завршни радови.

 „За изградњу храма Светог Гаврила Самтавријског у селу Федор Коњухов у Тулској области биће усмерена само средства која су прикупили верници. Додела федералних, регионалних или других средстава не подразумева овај пројекат“, наводи се у саопштењу. Гончаров је рекао на добротворној вечери у Москви посвећеној прикупљању средстава.

Према речима Гончарова, Фондација Архангела Михаила сматра да је част да учествује у изградњи храма Светог Гаврила Самтавријског.

 То је био чудесан човек који је волео Русију. Фјодор Коњухов се молио овом Свецу, пошто је током једног од својих путовања упао у снажну олују. Молитве Фјодора Филиповича биле су услишене“, рекао је Гончаров.

Јеромонах Фотиј је за РИА Новости рекао да би изградња храма значајно ојачала верске везе између православне Русије и Грузије.

Свенародно прикупљање средстава и сама изградња храма Светог Гаврила Самтавријског (Ургебадзе), који се гради у Тулској области, знак је јачања верских веза између руске и грузијске православне браће“, рекао је јеромонах.

За 12 година рада, Фондација Архангела Михаила је реализовала више од 40 пројеката културног и историјског наслеђа у 22 региона Русије.

Како се наводи на сајту Фондације Архангел Михаило, Коњухов је 2. новембра 2021. године, на дан сећања на Светог Гаврила, одслужио свечани молебан у цркви у изградњи са полагањем спомен-камена. Истовремено, у зид зграде у изградњи положена је капсула са именима донатора који су допринели изградњи храма.

 

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: РИА "Новости"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.