header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Разбојници: Фанар упао на канонску територију РПЦ и у Литванији
Разбојници: Фанар упао на канонску територију РПЦ и у Литванији Штампај Е-пошта
субота, 16 јул 2022

 На основу закључка епархијског црквеног суда

Рашчињена четворица православних клирика – сепаратиста

Митрополит виленско-литвански Инокентије је својим указима рашчинио бивше свештенослужитеље Виталија Мокуса, Виталија Даупараса, Георгија Анањева и Владимира Сељавка.


 Епархија виленско-литванска Руске православне цркве саопштава да је одлуке о свргавању презвитера донио надлежни архијереј на основу закључка епархијског црквеног суда, који је сада бивше свештенослужитеље прогласио кривим за канонске преступе.

„Суд је утврдио да су Мокус, Даупарас, Анањев и Сељавко, у сарадњи са владиним званичницима, предузели конкретне кораке за стварање паралелне црквене структуре у Литванији под јурисдикцијом Цариградске патријаршије“, наводи се у саопштењу.

Истовремено, напомиње се да је црквени суд акте Моцкуса, Даупараса, Ананијева и Сељавка разматрао искључиво у равни црквеног канонског права. Одлука суда нема никакве везе са политиком и актуелним међународним догађајима“, наводи се у саопштењу.

Прошле недјеље је митрополит Инокентије својим указом рашчинио свештеника Георгија (Гинтараса) Сунгаила, који је био стављен под забрану свештенодејства у априлу и био активни поборник одвајања од Москве.

 

 

Извор: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( субота, 16 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 48 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.