header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Марија Мономенова: Хабад под контрасанкцијама Русије
Марија Мономенова: Хабад под контрасанкцијама Русије Штампај Е-пошта
субота, 16 јул 2022

 Дошло време да се преиспитају односи

   Министарство иностраних послова РФ објавило је списак грађана (линк: https://www.mid.ru/) којима је заувек забрањен улаз у Русију. Међу њима су и активисти Хабада.

   Списак од 963 имена (у тренутку писања овог текста, у међувремену је проширен што се може видети на горњем линку) нациљан је против „власти САД које распирују русофобију и оних који их подржавају“. Стоп-листа је део руских контрасанкција због рата у Украјини.

   У списку се појављује потпредседник САД Камала Харис, син председника Хантер Бајден, бивши државни секретар Хилари Клинтон, Џорџ Сорош и Марк Цукерберг, а такође и стотине демократа и републиканаца у Конгресу. Бивших председника Доналда Трампа и Барака Обаме, између осталог, у списку нема.

  Поред америчких званичника, на листи (на броју 391, 402 и 928) налазе се и најпознатији хабадски рабини на свету: Аврахам (Аврам) Шем Тов, Јехуда Крински и Шломо Кунин. То су активисти и лидери Агудат Хасидеј Хабад (Agudas Chasidei Chabad), глобалне кровне организације Хасида Хабад-Љубович, добро познате у Сједињеним Државама и широм света.

   Најсимболичнија фигура „листе Хабад” Руске Федерације је, наравно, амерички држављанин Абрахам Шем-Тов (или Абрахам Авремел) – рабин из Хабад-Лубавича, који је био један од шлухима („апостола”) озлоглашеног покојног љубовическог Реба Менахема Шнеерсона, који је био и посланик овог покрета у Белој кући и Капитол Хилу, у Сједињеним Државама. Управо Шем-Тов је био тај који је постао Шнеерсонов наследник, заменивши га након његове смрти на месту председника Светског хасидског хабадског друштва "Агудат Хасидеј Хабад“.Рабин Шем-Тов се сматра најмоћнијим Јеврејем Хабада у САД, који је десна рука свих америчких председника. До сада, упркос поодмаклим годинама, редовно води делегације Хабад-Лубович у Белу кућу. Играо је кључну улогу у односима који су се развили између Шнеерсона и америчких председника: Ричарда Никсона, Џералда Форда, Џимија Картера, Роналда Регана, Џорџа Буша старијег и Била Клинтона.

   Рабин Шем-Тов је успешно лобирао да се Златна медаља америчког Конгреса додели рабину Шнеерсону, додуше постхумно. На церемонији у Белој кући, сам Шем-Тов је примио ову награду у име Реба. Тако је Шнеерсон постао први и последњи верски вођа који је икада добио златну медаљу Конгреса.

   Председник Реган је 28. фебруара 1984. именовао Шем-Това за једног од пет чланова Националног саветодавног одбора за образовање. Под утицајем Шем-Това, Сенат САД прогласио је Дан формирања Сједињених Држава на Шнеерсонов рођендан.

   Данас, синови прилично остарелог рабина настављају његово дело: рабин Леви је „апостол“ Хабада и главним рабином Беле куће и Капитол Хила, рабин Елеазар је „апостол“ Хабада у Уругвају, рабин Јехуда је „апостол“ Хабада у Пенсилванији, рабин Мордехај Абацен – „апостол“ Хабада у Хонг Конгу, итд.

   Међу осталим особама на листи су и рабин Хаим Јехуда Крински, једна од најутицајнијих личности у покрету Хабад, који је био Шнеерсонов лични секретар. А рабин Барух Шломо Кунин је директор компаније Хабад Љубович у Калифорнији и на западној обали САД.

   У списку се, такође, помиње Натан Левин (425), познати адвокат у Вашингтону, који је представљао Хабад у судском процесу против Русије. А такође и јеврејска имена из апарата „других“ служби. На пример, дванаести директор спољашње обавештајне службе Израела -  „Мосад“ - Моше Коен (383), или члан удружења Лос Анђелеса „Савет Аврама и Илије“ Јосиф Хаим Хофман (910),

   У вези са овим дивним списком лица умешаних у контрасанкције Русији, треба се подсетити дугих говора главног рабина Русије – родом из њујоршке Хабад јешиве (више религиозне образовне институције за проучавање Талмуда и јеврејског закона ) Берла Лазара, који је недавну „лакмус“ изјаву шефа дипломатије Сергеја Лаврова о Јеврејима и Хитлеру назвао „шокантном”. Лазар је чак захтевао да се министар Лавров извини због ње! Колико год да храниш вука, он све гледа у шуму.

   Једном речју, пред нашим очима је у пуном замаху та веома гласно најављивана „денацификација“ по руски, а главни рабин Руске Федерације мора да одлучи са ким је: са Јеврејима (екстремистима – М.М.) или са председником В.В. Путином. И то брже. Не може се седети на две столице. Антиционистички комитет совјетске јавности треба да буде замењен Антиционистичким комитетом Јеврејске заједнице Руске Федерације. Он ће коначно осудити Јевреје за блиске везе са нацистима. На свим нивоима, у сваком тренутку. А кључни Јевреји Руске Федерације позвани су да играју значајну улогу у стварању/активности таквог комитета. Иначе могу упасти у свој Израел, који сада активира подршку неонацизму у Украјини – не без ироније изјавио је, члан некадашњег ЕхаС. Белковски. Али отклонили смо иронију и изашао је одличан предлог рационализације у стилу „Бабу Јагу нећемо доводити са стране, изаберимо је у нашем колективу!“ (Цитат из филма "Карневалска ноћ" (1956) када се расправља о сценарију прославе нове године и довођења „Бабе Јаге“ за ту прилику).  Уживајте!

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.