header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Одговор седморице свештеника СПЦ из Ауструје такозваном „епископу“ Андреју
Одговор седморице свештеника СПЦ из Ауструје такозваном „епископу“ Андреју Штампај Е-пошта
среда, 03 август 2022

 У нашу редакцију стигао је одговор седморице свештеника из Аустрије на деманти Епископа аустијско-швајцарске епархије СПЦ господина Андреја. Ево тог писма у целини:

“Поштована редакцијо Телевизије Српске Дијаспоре,

Захвални смо на објави Саопштења свештеника Епархије аустријско – швајцарске. У вашем професионалном приступу, објавили сте ,, деманти “ Канцеларије Епархије аустријско – швајцарске, односно Епископа Андреја.

У ,, демантију “ Епископа Андреја видан је нескривени покушај да се заменом теза, старим и новим клеветама и полуистинама прикрије, одговорност најодговорнијег тј. Епископа Андреја.

Саопштење су потписала седморица свештеника. Број свештеника које је прогнао,
прогања и без мере малтретира Епископ Андреј је куд и камо већи, од седам
подписника Саопштења.

Епископ Андреј истиче у његовом ,, демантију “ , да су од седам свештеника само двојица активна на парохији. Треба знати, неупитна је добра воља код осталих свештеника да Богослуже и служе на парохијама. Епископ Андреј, познато је то, прогоном, триковима и коруптивним методама, одузима парохије свештеницима и на њихово место поставља себи подобне.

Код Епископа Андреја то је редовна појава.

Поменули смо у нашем саопштењу оца Гојка који је, по његовом исказу, отишао у Епархију Врањску немогавши издржати неосноване притиске и омаловажавање од Епископа Андреја.

Отац Љубомир Радованов, по његовом исказу, због притисака Епископа Андреја повукао је свој потпис.

Видослав Вујасин свештеник из Инсбрука који је због притисака Епископа Андреја прешао у Епархију западноамеричку.

Милош Ждралић бивши ђакон из Беча, због притисака Епископа Андреја отишао је у Епархију источноамеричку.

Теолог Раде Ратковић, ког је Епископ Андреј довео са собом из Београда, није могао издржати малтретирања од Епископа Андреја и вратио се у Београд.

Теолог Горан Остојић због уцене и притисака Епископа Андреја прешао у Васељенску Патријаршију.

Спор са Епископом Андрејем преко Адвоката водио је и свештеник Јован Болић који је под притиском Епископа Андреја морао да се повуче са парохије у Куфштајну.

Бивши Архијерејски намесник Ненад Михајловић, жалио се колегама да не може да издржи притиске Епископа Андреја и зато је морао из Беча да оде у  Швајцарску.

Актуелни Архијерејски намесник Славиша Божић био је под притиском и мобингом Епископа Андреја и на њега је вршен притисак да из Беча пређе у Салзбург. Због великог малтретирања ишао је да тражи помоћ Митрополита Арсенија.

Свештеник Слађан Васић, који је тврдио, да је на све могуће начине покушавао да нађе споразум са Епископом Андрејем, али успеха није било, то га је натерало да пређе у Васељенску патријаршију.

Посебно је пикантна прича са својевремено диригентом хора у Бечу госпођом Бисерком Васић из Београда. Госпођу Васић Епископ Андреј је без мере величао и говорио више пута да је она духовно препородила Беч, а потом јој је забранио да долази у било који храм у Бечу.

Већина свештеника у Аустрији свесни су да сваког тренутка могу доживети бруталну тортуру од Епископа Андреја. Многима се то и дешава о чему нас обавештавају. Свештеници који су ангажовали адвокате и покренули судске спорове,(својевремено и свештеници у Немачкој кад је Епископ Андреј био надлежан за Немачку, а сада и у Аустрији), то чине да би се заштитили од садизма Епископа Андреја.

Шта су могли да учине када Црква није реаговала да их заштити од насиља којем су изложени годинама?!

Епископ Андреј позива се на каноне и Устав СПЦ, само тада кад њему то одговара, у супротном, то не постоји за њега.

Да ли је по канонима и Уставу СПЦ, да Епископ Андреј вређа и понижава своје
Епархиоте – Православне Србе, називајући их погрдним именима?

Часног Србина и активног члана Црквеног Одбора Епископ Андреј пореди са Хашимом Тачијем.

На недопустив однос према његовим Епархиотима – Православним Србима,
својевремено је писмено упозорио Епископа Андреја блаженопочивши Патријарх Иринеј и позвао га да се уразуми.

У његовом ,, демантију “ Епископ Андреј помиње финансијске малверзације. Нека отворено и јавно каже, ко је коме и колико дужан и ко је и колико оштећен?!

Спремни смо у сваком моменту, желимо то, то смо и тражили, а тражимо и даље, да комисија Светог архијерејског синода из Београда, испита комплетно финансијско пословање у Епархији аустријско – швајцарској, почевши од централе у Бечу и тамошњем утрошку великих сума новца на неке ,, пројекте “.

Ми свештеници из целе Епархије могли би се с правом упитати шта се дешава у вези
материјално – финансијског пословања наше Епархије. Годинама не добијамо никакве извештаје о материјално – финансијском пословању Епархије, иако свака парохија уплаћује 15 % на све приходе у парохији.

Епископ Андреј заклања се иза ЕУО (Епархијског Управног Одбора), а ми свештеници чланове тог, нити смо бирали нити смо их предлагали. Епископ Андреј по сопственом нахођењу бира искључиво оне који су му лично подесни и унапред са њим у свему сагласни, а неподобне избацује.
Подсећамо Епископа Андреја на његов својевремени разговор са Архијереским намесником Ненадом Михајловићем, који је том приликом био у намесничкој ревизији- контроли, код једног свештеника у Аустрији.

Епископ Андреј тражи од Архијерејског намесника Михајловића да добро отвори очи у тој контроли, јер постоје реалне могућности да је тај свештеник украо више стотина хиљада Евра, по тврдњи Епископа Андреја.

Истог тог свештеника Епископ Андреј у својим исказима третира као криминалца, да би га, гле ,,Чуда“ , почео називати својим најомиљенијим саветником.

Наше обраћање Митрополиту Арсенију је покушај да заштитимо Цркву и нас у Цркви, никако наум разбијања Цркве, што нам жели импутирати Епископ Андреј.

Епископ Андреј је брутално и најприземније вређао Митрополита Арсенија, што је за жаљење, а то је уједно и срамотан чин.

Нека Епископ Андреј покуша ово да демантује.

Ми смо покушали указати првим нашим писмом Светом архијерејском синоду 29. јуна 2020. године, да је управо Епископ Андреј тај који разбија Српску Православну Цркву у Аустрији, уводећи погубни дух овога света у Цркву, који није благодатна већ рушилачка сила.
Оваквим ,,демантијем “ на наше саопштење Епископ Андреј остаје веран и подложан рушилачком духу овога света.

Он тиме отворено показује шта жели и коме жели да служи.

Спаси Господе Цркву Твоју и нас у Цркви Твојој, јер Теби Господе и Цркви Твојој и
народу Твоме желимо верно да служимо.

С поштовањем

Свештеници из Аустрије.

У Аустрији 30.јула 2022.године

 

 

 

Извор: tsd-tv.com

Последњи пут ажурирано ( среда, 03 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.