header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Архијерејски савет РПЦЗ објавио саопштење у вези са ратом у Украјини
Архијерејски савет РПЦЗ објавио саопштење у вези са ратом у Украјини Штампај Е-пошта
среда, 03 август 2022

 "Ратно крвопролиће прожима тло наших очева"

Ужасне посљедице непријатељстава у Украјини биле су дегенерација културе, увођење мржње у свакодневицу, замјена љубави страхом и сумњом. Ово, као и истинско саосјећање према жртвама војних операција у Украјини, помиње се у пастирској поруци Архијерејског савјета европских епархија Руске заграничне цркве (РПЦЗ), састављеној 26. јула 2022. године, током првог састанка архијереја РПЦЗ у манастиру Светог Јова Почајевског у Минхену, пише Правлајф.

„Морамо даље да видимо колика је страшна цијена рата; са тугом осјећамо поновно рађање култура у којима мржња постаје све уобичајенија, када сумња и страх истискују љубав и саосјећање; видимо владе које теже политичким интересима више од мира и добра својих народа; примјећујемо како морално пропадање расте свуда око нас“, наводи се у саопштењу.

Православни јерарси са саосећањем пишу о својој браћи по вјери из Украјине.

Ратно крвопролиће прожима тло наших очева и саосећамо са муком наше браће и сестара, чија патња треба да буде наша патња, а да им помогнемо и спасемо их, што је наша најдубља жеља“, наводе аутори документа.

Архијереји РПЦЗ позивају вјерно стадо да послуша упозорење светог апостола Павла: „Одбацимо, дакле, дјела таме и обуцимо се у свеоружје свјетлости“ (Рим. 13, 12).

„Само одбацивањем гријеха налазимо мир у Христу, и колико год да су велики преокрети у свијету око нас, позвани смо да им као хришћани одговоримо: знајући да је извор сваке таме гријех који живи у нама, и да стога исцјељење свијета – укључујући и његове најстрашније сукобе – може доћи само из живота посвећеног истинском покајању и подвигу светости“, каже се у саопштењу.

Све се то може постићи само боравком у Цркви, увјерени су аутори документа.

„Црква је наше непоколебљиво упориште у овом свијету: њена истина се никада не мијења, њено срце никада не слаби и њен живот никада не одговара хировима свијета“, истиче се у документу.

„Оних петнаестак и више европских народа који су дио наших епархија познају многе сукобе из сопствене историје, али изнад свих сукоба је јединство Цркве, и у вријеме искушења не треба ни у ком случају да одступимо од тог јединства. Упркос нашој недостојности, никада нећемо избјећи овај задатак, сачуваћемо пуноћу овог дара јединства у аутономији Заграничне цркве“, увјеравају писци саопштења.

Завршавају позивајући вјернике да „његују ово јединство и јачају га у својим срцима“.

„Останите чврсти у истини! Учврсти се заувијек на стијени Цркве! И нека овим Господ донесе исцјељење свијету и спасење душама нашим“, позивају архијереји Руске заграничне цркве.

Посланицу су потписали митрополит берлински и њемачки Марко, вршилац дужности поглавара РПЦЗ и предсједавајући Архијерејског савјета у Европи; епископ лондонски и западноевропски Иринеј, замјеник предсједника Архијерејског савјета; епископ вевејски Александар, викар Епархије британске и западноевропске, и епископ штутгартски Јов, викар њемачке епархије.

 

Преузето са: "Етос"

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 03 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.