header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Архијерејски савет РПЦЗ објавио саопштење у вези са ратом у Украјини
Архијерејски савет РПЦЗ објавио саопштење у вези са ратом у Украјини Штампај Е-пошта
среда, 03 август 2022

 "Ратно крвопролиће прожима тло наших очева"

Ужасне посљедице непријатељстава у Украјини биле су дегенерација културе, увођење мржње у свакодневицу, замјена љубави страхом и сумњом. Ово, као и истинско саосјећање према жртвама војних операција у Украјини, помиње се у пастирској поруци Архијерејског савјета европских епархија Руске заграничне цркве (РПЦЗ), састављеној 26. јула 2022. године, током првог састанка архијереја РПЦЗ у манастиру Светог Јова Почајевског у Минхену, пише Правлајф.

„Морамо даље да видимо колика је страшна цијена рата; са тугом осјећамо поновно рађање култура у којима мржња постаје све уобичајенија, када сумња и страх истискују љубав и саосјећање; видимо владе које теже политичким интересима више од мира и добра својих народа; примјећујемо како морално пропадање расте свуда око нас“, наводи се у саопштењу.

Православни јерарси са саосећањем пишу о својој браћи по вјери из Украјине.

Ратно крвопролиће прожима тло наших очева и саосећамо са муком наше браће и сестара, чија патња треба да буде наша патња, а да им помогнемо и спасемо их, што је наша најдубља жеља“, наводе аутори документа.

Архијереји РПЦЗ позивају вјерно стадо да послуша упозорење светог апостола Павла: „Одбацимо, дакле, дјела таме и обуцимо се у свеоружје свјетлости“ (Рим. 13, 12).

„Само одбацивањем гријеха налазимо мир у Христу, и колико год да су велики преокрети у свијету око нас, позвани смо да им као хришћани одговоримо: знајући да је извор сваке таме гријех који живи у нама, и да стога исцјељење свијета – укључујући и његове најстрашније сукобе – може доћи само из живота посвећеног истинском покајању и подвигу светости“, каже се у саопштењу.

Све се то може постићи само боравком у Цркви, увјерени су аутори документа.

„Црква је наше непоколебљиво упориште у овом свијету: њена истина се никада не мијења, њено срце никада не слаби и њен живот никада не одговара хировима свијета“, истиче се у документу.

„Оних петнаестак и више европских народа који су дио наших епархија познају многе сукобе из сопствене историје, али изнад свих сукоба је јединство Цркве, и у вријеме искушења не треба ни у ком случају да одступимо од тог јединства. Упркос нашој недостојности, никада нећемо избјећи овај задатак, сачуваћемо пуноћу овог дара јединства у аутономији Заграничне цркве“, увјеравају писци саопштења.

Завршавају позивајући вјернике да „његују ово јединство и јачају га у својим срцима“.

„Останите чврсти у истини! Учврсти се заувијек на стијени Цркве! И нека овим Господ донесе исцјељење свијету и спасење душама нашим“, позивају архијереји Руске заграничне цркве.

Посланицу су потписали митрополит берлински и њемачки Марко, вршилац дужности поглавара РПЦЗ и предсједавајући Архијерејског савјета у Европи; епископ лондонски и западноевропски Иринеј, замјеник предсједника Архијерејског савјета; епископ вевејски Александар, викар Епархије британске и западноевропске, и епископ штутгартски Јов, викар њемачке епархије.

 

Преузето са: "Етос"

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 03 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 85 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.