header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Велеиздаја тројице руских научника за ракетне технологије
Велеиздаја тројице руских научника за ракетне технологије Штампај Е-пошта
субота, 06 август 2022

 НОВОСИБИРСК, 5 августа. /ТАСС/.  Директор Института теоријске и примењене механике (ИТАМ) Сибирског огранка Руске академије наука (СБ РАН) Александар Шипљук ухапшен је у случају издаје. Установа је претресена, рекао је у петак за ТАСС Василиј Фомин, научни директор института.

„У институту је било оперативних активности. Оне су повезане са нашим директором Александром Николајевичем Шипљуком. Он је ухапшен“, рекао је Фомин. - Он се терети за исто што и [претходно ухапшени главни истраживач института Анатолиј] Маслов. Издаја“.

Како је појаснио саговорник агенције, Шипљук је пребачен у истражни затвор Лефортово у Москви.

Александар Шипљук је познати руски научник: дописни члан Руске академије наука, доктор физичко-математичких наука. Истакнути је специјалиста у области аерогасдинамике великих брзина и експерименталних метода за проучавање гасних токова. У ИТАМ СБ РАН био је шеф лабораторије „Хиперсоничне технологије”. Главни научни правци Шипљуковог истраживања повезани су са развојем експерименталне базе и метода аерофизичких истраживања, као и са експерименталном аеротермодинамиком хиперсоничних авиона са рамјет моторима.

О новосибирским научницима ухапшеним због издаје

Анатолиј Маслов, главни истраживач института, ухапшен је 27. јуна због сумње за велеиздају и смештен у истражни затвор Лефортово у Москви. Извор ТАСС-а близак истрази рекао је да је Маслов осумњичен за давање података у вези са хиперзвуком, што је државна тајна. Случај истражује Централна канцеларија ФСБ Русије. Како је објављено на веб страници ИТПМ-а, Маслов је познати специјалиста у области динамике вискозног гаса. Главни правац његове научне активности је аерогасдинамика.

Совјетски окружни суд Новосибирска ухапсио је 30. јуна још једног научника, Дмитрија Колкера, истраживача Института за ласерску физику (ИЛФ) Сибирског огранка Руске академије наука, коме је дијагностикован четврти стадијум рака. Истог дана одведен је из приватне клинике и пребачен у Москву у истражни притвор Лефортово. Преминуо је 2. јула након што је одведен из истражног затвора у цивилну болницу.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

             Превод са руског: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 06 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.