header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Протест 400 грчких мирјана због посете вође укрофашистичке секте УПЦ
Протест 400 грчких мирјана због посете вође укрофашистичке секте УПЦ Штампај Е-пошта
среда, 10 август 2022

 400 мирјана Грчке цркве позвало свог митрополита да не служи са Епифанијем Думенком

Верници ГПЦ су написали писмо митрополиту Стефану са молбом да не позива Епифанија Думенка и да не служи са њим (овде:).

Мирјани Грчке православне цркве, сазнавши да ће Епифаније Думенко у септембру служити на острву Тасос заједно са патријархом Вартоломејем, архиепископом Јеронимом и њиховим управљајућим митрополитом, прикупљали су потписе да спрече посету поглавара ПЦУ, преноси tashyras.worldpress.com.

 „Са задовољством смо сазнали да је, на ваш предлог, Свети Синод Грчке вркве установио месец септембар за прославу Сабора светих са Тасоса. Такође смо обавештени да ће током прве прославе овог скупа доћи Његова Светост Васељенски Патријарх Вартоломеј и Његово Блаженство Архиепископ атински и целе Јеладе Јероним“, пишу верници.

Они саопштавају да је „нашу радост, међутим, пре неколико дана заменила туга када су се појавили извештаји да ће овом слављу присуствовати расколнички лажни епископ кијевски Епифаније, који је мирјанин у одежди“. Лаици пишу да је Думенкова структура „саморукоположени расколници“, које није признало 10 од 14 православних цркава.

 „Нажалост, не само да нисте оповргли ове извештаје, већ сте их, напротив, најавом епархије посете Ваших уважених гостију и такозваног епископа кијевског господина Епифанија, потврдили, као резултат чега сте нас веома узнемирили својим избором.”

Верници пишу да је саслуживање са мирјанима у мантијама увреда за од Бога даровани првосвештенички чин.

 „Да ли тежње и амбиције трећих лица (на пример, политичара, дипломата и црквених поглавара) треба да вређају Ваше Преосвештенство и да огорче вернике? … Мислимо да такав поступак вређа и Тројичног и Јединог Истинитог Бога, и вас као првосвештеника, као и нас као вернике“, пишу мирјани митрополије и позивају митрополита Стефана „да се одупре свима који су ово замислили“. неприхватљива акција.”

Такође, верници ГПЦ напомињу да ће наставити да прикупљају потписе док не сазнају да је Думенков позив повучен. Тренутно је 407 парохијана Грчке цркве потписало писмо.

Копије писма верници су послали патријарху Вартоломеју, архиепископу Јерониму и сталним члановима Синода ГПЦ.

Подсећамо, 4. септембра на острву Тасос ће поглавар Фанара обавити литургију, на коју је позван и Епифаније Думенко.

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: "СПЖ"

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.