header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Отац Сергеј Романов није на суду признао кривицу за екстремизам
Отац Сергеј Романов није на суду признао кривицу за екстремизам Штампај Е-пошта
уторак, 16 август 2022
           МОСКВА, 16. августа - РИА Новости. Бивши схиигуман Сергеј (Николај Романов) и његов помоћник Всеволод Могучев нису признали кривицу за екстремизам током првог суђења о меритуму у Бабушкинском суду у Москви, изјавио је за РИА Новости Романовов адвокат Павел Бабиков.

Данас је прочитана оптужница, наравно, нико (од окривљених) не признаје кривицу“, рекао је саговорник агенције. Он је прецизирао да ће сведоци бити саслушани на наредном суђењу 30. августа.

Ово је други кривични поступак против Сергија (Николај Романов), који је раније осуђен на затворску казну због подстицања на самоубиство. Заједно са њим оптужен је и његов помоћник Всеволод Могучев, обојица су оптужени за екстремизам, према истражитељима, на каналу Могучева на Интернету су дистрибуирани видео снимци који пропагирају мржњу према Јеврејима и муслиманима. Могучев је ухапшен у Јекатеринбургу, сада се налази у московском истражном затвору.

Како је Бабиков раније изјавио за РИА Новости, одбрана сматра да је истрага посебно издвојила случај екстремизма како би „оца Сергија држали у притворском центру, а не послали у колонију, како је требало да буде после пресуде“, будући да би се, према одбрани, тамо могао слободније кретати и „обављати неку врсту послушања“.

У случају екстремизам“ прошле јесени, заказано је испитивање за које је истражитељ одабрао Московски лингвистички универзитет, одбрана је приговорила овој институцији и инсистирала на њеном спровођењу у државном центру, али је налазом испитивања утврђено присуство изјаве екстремистичке природе и чиниле су основу оптужбе, објаснио је РИА Новости Бабиков.

Крајем новембра 2021. године Измаиловски суд Москве осудио је бившег схиигумена Сергија на 3,5 године затвора због подстрекавања на самоубиство, самовоље и кршења права на слободу савести. Тужба одбране против прве пресуде за подстицање на самоубиство поднета је Другом касационом суду, а датум разматрања још није одређен.

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 16 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.