header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Редакција "Руске народне линије" о срамном ћутају РПЦ о прогону оца Сергија Романова
Редакција "Руске народне линије" о срамном ћутају РПЦ о прогону оца Сергија Романова Штампај Е-пошта
субота, 20 август 2022

 Бабушкински суд у Москви почео је 16. августа да разматра друго кривично дело Сергија (Романова) (овде:), екскомуницираног схимонаха и бившег схиигумана Јекатеринбуршке епархије Руске Православне Цркве...

Подсетимо, оцу Сергију се у Москви суди за друго кривично дело – за изазивање мржње међу верским групама. Прети му казна до шест година затвора поред раније осуде за навођење на самоубиство, самовољу и повреду права на слободу вероисповести. Измаиловски суд у престоници осудио га је 30. новембра 2021. на 3,5 године затвора у колонији општег режима.

Повод за случај су снимци који пропагирају, према истражитељима, мржњу према „Јеврејима, јудејима, муслиманима и католицима“. Снимци су постављени на Интернет каналу Могучева од 19. децембра 2019. до 18. јула 2020. Према наводима тужилаштва, Могучев је помогао Романову да припреми, сними и постави снимак на интернет. „Изазивао је мржњу према Јеврејима и јудејима на верској основи“, рекао је тужилац читајући оптужницу. Она је додала да су оптужени деловали као део "организоване групе". Говори Романова су садржали "понижавајуће квалиикације" представника других верских конфесија, приметила је она.

Како је за РИА Новости рекао Романовов адвокат Павел Бабиков, одбрана сматра да је истрага посебно издвојила случај екстремизма како би „оца Сергија држали у истражном затвору, а не послали у колонију, како је требало да буде после пресуда“, будући да се, према одбрани, тамо могао слободније кретати и „да врши неку врсту послушања“.

Бивши духовник Средњоуралског женског манастира ухапшен је у ноћи 29. децембра 2020. године као резултат специјалне операције органа реда на територији манастира и авионом одвезен у Москву. Истог дана, Басмански суд је санкционисао његово хапшење.

Романов би већ 2022. могао да претендује на условну слободу. Међутим, у септембру 2021. године, Истражни комитет га је оптужио за екстремизам. Према члану 2 став 282 Кривичног законика Руске Федерације, прети му казна до шест година затвора...

Суђење је у току, али се не чује глас Цркве. Нема коментара. Црква се демонстративно дистанцирала од Романова. Одлучивши да је  рашчињење довољно - сада он више није схиигуман Сергиј, већ једноставно грађанин Романов. Па нека суд донесе своју пресуду.

Међутим,, сам Сергиј Романов није добио одлуку да је рашчињен, он се појављује на судским рочиштима у схимничким одеждама, и стога, у перцепцији грађана - и учесника у процесу и гледалаца - изгледа као духовник. Али чак ни то није главна ствар - на крају крајева, то се може објаснити публици да он незаконито облачи одежде (мада из неког разлога нико ни то не ради). Но, остало је стотине монахиња које је он руководио, хиљаде његове духовне деце, а вероватно и десетине хиљада православних верника који једноставно саосећају са бившим схиигуманом.

Многи су осуђивали, или се барем нису слагали са садржајем проповеди бившег схиигумана, у којима је он говорио у вези са епидемијом корона вируса, претварао је духовно опасне сеансе егзорцизма у представу, ширио примитивне идеје завере, па чак и упоређивао председника земље са антихристом. Све је то дискредитовало и Цркву и Државу. Стога је, углавном, за своје штетне и опасне проповеди, схиигуман Сергије заслужио казну.

Али када је уместо озбиљне анализе његових поступака и преступа, против њега постављена провокаторка Ксенија Собчак, чак и многи Сергијеви противници, ако нису стали на његову страну, онда су бар прекинули његову критику, не желећи да буду у иста кампања са скандалозном Ксјушом.

И осудили су Сергија по смешној оптужби за навођење малолетника да изврше самоубиство, користећи као доказ његово обраћање о умирању за веру и отаџбину. А сада га оптужују за подстрекавање, користећи његове изјаве против иноверника и инородаца. И грозничаво бирају потребне експерте који ће видети злочин и тамо где га нема.

А то је - катастрофа! У нашем законодавству нема чланова који би могли да се користе за осуду провокативних активности бившег схиигумана на адекватним основама. Али његови поштоваоци и духовна деца, видећи како је њихов духовник или чак њихов идол неправедно осуђен, ни на који начин неће признати праведност казне, сматраће га мучеником за веру. Пресуда се не сматра праведном. И њихово настројење ће се наставити.

Но, добро, држава. Укључила је машинерију, поставила задатак, а даље истражитељи и тужиоци решавају овај задатак. Али где је Црква? Заиста, за Цркву оне стотине и хиљаде, а можда и десетине хиљада Сергијевих поштовалаца и присталица који једноставно напуштају Цркву, не би требало да не буду њена брига.

Православни верници ће напустити Цркву! То је страшно! И још се чудимо што ауторитет Цркве у друштву пада...

Чини се да се варају они који верују да ће се ова крајње непријатна и опасна прича за Цркву завршити осудом Сергија Романова пред Измаиловским и Бабушкинским судом. Неће се завршити...

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Извор: https://ruskline.ru/news_rl/2022/08

Последњи пут ажурирано ( субота, 20 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.