header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Последица издајничког "Томоса"! – Такозвана „МПЦ“ гаси Охридску архиепископију СПЦ
Последица издајничког "Томоса"! – Такозвана „МПЦ“ гаси Охридску архиепископију СПЦ Штампај Е-пошта
петак, 02 септембар 2022

 Македонска црква и Охридска архиепископија СПЦ ће сести за преговарачки сто

У Македонској цркви су рекли како ће сарађивати са Охридском архиепископијом СПЦ.

Митрополит преспанско-пелагонски Петар рекао је да ће Македонска црква пронаћи „најбезболније решење“ за сарадњу са Охридском архиепископијом Српске православне цркве. О томе је Архијереј говорио у интервјуу за македонско издање Plusinfo.

 „На седници Синода одлучили смо да треба да седнемо за исти сто са епископима ПОА (Охридска архиепископија – прим. аут.) и разговарамо лицем у лице“, каже архијереј МПЦ.

Истовремено, митрополит Петар је приметио да пошто је Македонска црква аутокефална, не може постојати паралелна структура на истој територији са њом.

 „Ми добро знамо да је Српска православна црква основала ПАО на нашој територији, али нам је та иста СПЦ сада дала аутокефалност и тиме прекинула функционисање ПАО. Сада је само питање како ће се епископи ПОА интегрисати у нашу Цркву. Јасно је да та интеграција мора да буде усклађена са њима“, додао је владика.

Подсетимо, у мају 2022. Српска Црква је излечила македонски раскол, а патријарх Порфирије уручио је архиепископу Стефану Томос о аутокефалности.

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.