header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Владан Вуковсављевић: Спрема се страшан удар на СПЦ, претвориће је у скромни азил
Владан Вуковсављевић: Спрема се страшан удар на СПЦ, претвориће је у скромни азил Штампај Е-пошта
петак, 02 септембар 2022

 Ако није и хришћанска и народна и национална, СПЦ је само осушени прозападни сурогат хипи покрета, њу ејџ духовни Вудсток за Србе скројене по вољи и по мери Вашингтона, Берлина, Лондона, Аграма и Ватикан...

Требало би уложити знатан напор па не запазити снажан и брз процес који нам се одвија пред очима а који је покренут са познатих и злогласних адреса у иностранству, уз неопходно суштинско садејство истакнутих домаћих актера.

Циљ је да се традиционална, народна, национална, страдалничка, јуначка и државотворна СПЦ, она коју је створио Свети Сава а коју су у историји и у народном бићу одржавали Чарнојевић, Шакабента, Његош, прота Матеја, ђакон Авакум, Стратимировић, Варнава, Платон, Зимоњић, Јустин, Николај, Викентије, Павле, Харитон, Атанасије, Амфилохије, Иринеј и безбројни други знани и незнани подвижници – који су уз народ и са народом били и душом и телом и с мачем и пушком кад је требало – претвори у нешто друго.

У неку ранохришћанску деноминацију из апостолских времена, која не познаје ни народ ни нацију, која као таква, слепа за историју, проповеда чисту хришћанску љубав, прашта свима па и убицама сопственог народа, дели своје хаљине и предачку баштину свакоме ко то затражи, труди се да буде у послушничкој хармонији са влашћу и бежи од свог српског идентитета.

Маневар је лукаво смишљен јер се из лоших побуда позива на чисто учење Христа и ране принципе младог хришћанства, занемарујући чињеницу да је српска црква дугим историјским ходом срасла уз свој народ и његове патње, била му мелем за ране, водич и путоказ, утеха и нада, духовна потпора али и мушка снага када је требало опстати и борити се за макар и гутљај слободе.

Ако ова добро оркестрирана обмана народа и успе, она ће традиционалну СПЦ брзо свести на мали број следбеника, можда само неколико процената становништва и претвориће животодавну духовну и народну институцију у скромни азил уско схваћене вере, без снаге и утицаја на народ и његове историјске бриге. Направиће од Срба сирочиће, по први пут за осамсто година. Ако није и хришћанска и народна и национална истовремено и снажно, СПЦ је само осушени прозападни сурогат хипи покрета, њу ејџ духовни Вудсток за Србе скројене по вољи и по мери Вашингтона, Берлина, Лондона, Аграма и Ватикана.

Ипак, много је извесније да ће ова злим циљевима мотивисана обмана да остане само краткотрајно мрешкање на ткању историје, угриз мољаца на плаштаницама Светог Саве и цара Лазара.

Верујем да ће мољци убрзо отићи у заборав а да ће плаштанице трајати вечно, баш као и успомене на Саву и Лазара.

И на Косовски Завет, нашу улазницу у земаљско и у небеско царство.

 

Извор: „Фејсбук“ страница Владана Вукосављевића

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.