header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Циркузани: "Архиепископ северномакедонски"
Циркузани: "Архиепископ северномакедонски" Штампај Е-пошта
петак, 02 септембар 2022

 Сјеверномакедонски медији:

Како српски патријарх помиње архиепископа Стефана?

Архиепископ сјеверномакедонски, а не охридски и македонски. Са таквом титулом патријарх српски Порфирије на литургијама помиње поглавара МПЦ – ОА господина Стефана и тренутно једини то чини, нааводи портал Религија.мк.

„Руски патријарх Кирил, иако је РПЦ признала аутокефалност МПЦ – ОА, на посљедњој литургији није поменуо архиепископа Стефана. Патријарх српски Порфирије на богослужењу, за Велику Госпојину у Херцег Новом, навео је све поглаваре помјесних православних цркава, међу којима и архиепископа Стефана, посљедњег послије архиепископа чешко-словачког. Али умјесто да буде наведен као архиепископ охридско-македонски, патријарх Порфирије је архиепископа Стефана поменуо као архиепископа сјеверномакедонског.

СПЦ је, када је донијела одлуку да призна аутокефалност МПЦ – ОА, тврдила да је признаје под њеним именом и са титулом архиепископа. Али у пракси очигледно то функционише другачије.

Иначе, помињање имена поглавара од стране старјешине помјесне православне цркве на литургијама је израз јединства православне цркве“, наводи поменути портал.

 

Преузето са: "Етос"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.