header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Декларација Антихриста: "Сви народи чине једну заједницу" Штампај Е-пошта
субота, 17 септембар 2022
            Усвајањем завршне декларације у Нур-Султану је завршен VII Конгрес вођа светских и традиционалних религија, преноси «Интерфакс-Религия».

Документ је објавио специјални представник Англиканске цркве на Конгресу лидера светских и традиционалних религија, бискуп Доркинга, Џо Бејли Велс. Декларација позива светске лидере да се „одрекну сваке агресивне и деструктивне реторике која води дестабилизацији света, зауставе сукобе и крвопролиће у свим крајевима нашег света”.

 „Позивамо верске вође и истакнуте политичке личности из различитих крајева да неуморно развијају дијалог у име пријатељства, солидарности и мирне коегзистенције“, наводи се у документу.

Учесници конгреса позвали су на активно укључивање лидера светских и традиционалних религија и истакнутих политичких личности у процес решавања сукоба у циљу постизања дугорочне стабилности.

Након објављивања заједничке декларације, папа Фрања је говорио на затварању Седмог конгреса вођа светских и традиционалних религија.

 „Мото моје посете, која се ближи крају“, рекао је понтифекс, „Гласници мира и јединства. Мото звучи у множини, пошто имамо заједнички пут. Овај седми конгрес, који смо одржали милошћу Божјом, означава важну прекретницу. Од самог почетка, 2003. године, овај догађај је следио пример Дана молитве за светски мир који је Јован Павле II организовао у Асизу 2002. године како би се потврдио позитиван допринос различитих верских традиција дијалогу и хармонији међу народима. Након онога што се догодило 11. септембра 2001. године, било је потребно одговорити, и то колективно, на напету средину коју је тероризам на сваки могући начин распламсао насилним акцијама, због чега би се религија могла представити као фактор сукоба.

Католичка црква, рекао је Фрањо, „која неуморно објављује неуништиво достојанство сваког појединца, створеног ’по лику Божијем’“ (уп. Пост. 1,26), такође верује у јединство људске породице. Верује да су „сви народи једна заједница, имају један почетак, јер је Бог цео људски род населио на лицу земље“ (Conc. Ecum. Vat. II, Dich. Nostra aetate, 1). 

Фрањо је приметио да је „човек такође пут свих религија. Да, конкретна особа која је преживела пандемију, измучена ратом, патила од равнодушности! Папа је нагласио да је „позив великих учења и религија да сведоче читавом човечанству о постојању заједничког духовног и моралног наслеђа, које се заснива на два стуба: трансценденцији и братству“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( субота, 17 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.