header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Сијена
Предраг Вучинић: Сијена Штампај Е-пошта
среда, 05 октобар 2022
         Готово сва новине су нам пренеле радосну вест да је популарни селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси (родом из Паси пољане крај Ниша) крстио своју унуку и то као велики православац и верник на светом месту у манастиру Острог. Кумовао је бизнисмен Ђорђе Куљић, у домаћој јавности познат као дугогодишњи партнер поп певачице Анастасије Ражнатовић.

Девојчица је добила на крштењу име Siennа, а како нам је Пикси пренео чита се на српском Сијена (дакле са ј, али се не изговара "н" два пута). Сви ми верујем желимо девојчици срећан и дуг живот, а деди много успеха са репрезентацијом и да постанемо прваци света.

Име Sienna, иначе популарно у Америци, а ретко у Европи је латинског порекла и значи из града Сиене у Италији, а углавном се даје риђим девојчицама јер је поменути град познат по браонкасто црвеним стенама.

Парох храма Светог цара Константина и царице Јелене на Вождовцу Глигорије Марковић каже:

"Не постоје писане забране у СПЦ о томе која су имена забрањена, већ да се ради о простој црквеној логици, те да нису дозвољена имена која нису хришћанска и народна српска. На крштењу су дозвољена само имена која су везана за нацију и државу, то су хришћанска имена и стара српска, народна. Није у питању црквени закон, већ закон логике. Родитељи данас деци дају разна имена, али треба препознати застрањвање у тим жељама. Ако желите да припадате нечему, да овладате у томе, почевши од имена, које је прва ствар у распознавању, онда име детета не треба да носи обрнуту логику. Ако мислите само на себе, даћете детету име које ви желите. Ипак, ако мислите и на породицу, уврстићете и њих у размишљање ".

Овако говори и мисли о Григорије, али сигурно тако и не мисле монаси (или владика) под Острогом. Били смо ваљда сви на неком православном крштењу па знамо како то изгледа. Највероватније да су се кум и јеромонах или владика пре крштења сусрели и поразговарали па је кум рекао и да ће име девојчице бити Сијена (Sienna). Сад се питамо а каква би реакција свештеника (или јеромонаха) требала да буде? Да ли да само климне главом или да каже и препоручи куму да би било боље да изабере неко од прелепих традиционалних народних српских имена. Опет не треба занемарити и да је кум бизнисмен, познат и у естради, није му се замерити, а и леп прилог се сигурно очекује.

Убеђен сам да је онај који је дете крстио духовно чедо недавно преминулог блаженопочившег митрополита Амфилохија, познатог као Ђед ( а и пуковник). Као такав мислим да се чак и обрадовао да девојчица понесе латинско име.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 05 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.