header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Патријарх Кирил сматра да се Русија налази под заштитом Пресвете Богородице
Патријарх Кирил сматра да се Русија налази под заштитом Пресвете Богородице Штампај Е-пошта
петак, 14 октобар 2022
         Москва. 14 октября. ИНТЕРФАКС – Патријарх московски и целе Русије Кирил рекао је да се Покров Богородице данас простире над Русијом, као и увек у периодима искушења, и позвао Мајку Божију да се моли за заштиту граница Отаџбине.

„Сада је моја реч посебно онима који, такорећи, сумњају у вери (...) Није време за сумњу – данас је време да покренемо своје духовне снаге, да замолимо Господа, Пречисту Царицу Небеску, да се одозго да сила нашем народу да заустави непријатеља и заштити границе наше Отаџбине, што значи очување независности и слободе Русије, за коју се она борила током своје историје и задобијања ове слободе,  поставши велика сила, рекао је патријарх у петак после Литургије поводом празника Покрова Богородице у Покровском манастиру у Москви.

Покров је установљен у знак сећања на догађај који се збио средином 10. века. По предању, једном приликом опсаде Цариграда, Свети Андреј је видео Богородицу, која је кроз ваздух ишла ка храму. Помоливши се, Богородица је приступила престолу, скинула покров са своје главе и прострла га преко глава поклоника. Када је Богородица изашла из цркве, покров је постао невидљив, али је у храму остала благодат, која је сиша са њом.

„Молимо Царицу Небеску да прошири свој заштитнички покров над нама, као што је то било на претходним генерацијама православних становника Русије“, рекао је данас патријарх Кирил.

Он је напоменуо да су у некадашњим временима заступништво Мајке Божије и вера у њу помагали руском народу да превазиђе искушења. Тако је било, на пример, у време Наполеонове инвазије, коју је патријарх назвао Првим светским ратом, када се „цео Запад наоружао против Русије“, а ова „уједињена Европа (...) хтела је да нас претвори у колонију“. "Касније, током револуционарног периода, откривен је Државни лик Мајке Божије, „и људи су то схватили као ступање Царице Небеске на престо целе Русије“, подсетио је патријарх.

"И данас су", наставио је он, "прилично тешке околности повезане са оним што се дешава на спољним границама наше Отаџбине. И опет се дижу снаге које сањају о уништењу и освајању Русије. Данас је све то заоденуто другим вербалним формама, али иза свега се крије давнашњи сан оних који су са Запада напали Русију: да униште наш суверенитет, лише нас слободе, а затим искористе све ресурсе најбогатије земље на свету за своје потребе.

Патријарх је у закључку изразио уверење да је Богородичина заштита „над нама, над нашом земљом и тако ће бити све док чувамо веру“.

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 14 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.