header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Јерарх Руске Православне Цркве:Патријархове речи о опроштају грехова војницима изазвале неразумевање
Јерарх Руске Православне Цркве:Патријархове речи о опроштају грехова војницима изазвале неразумевање Штампај Е-пошта
понедељак, 17 октобар 2022

 Митрополит Дубнински Јован је напоменуо да су речи поглавара Руске Православне Цркве о опраштању грехова на бојном пољу изазвале бол и неразумевање међу европским стадом.

Митрополит дубненски Јован је у декларацији коју су потписали архијереји Архиепископије православних парохија руске традиције у западној Европи изразио „дубоку забринутост“ речима проповеди патријарха Кирила. Текст декларације објављен је на сајту Архиепископије.

Владика је објаснио да је реч о проповеди у којој се говори о „метафизичкој борби у име права да се стане на страну светлости, на страну истине Божије“ и на тај начин оправдава војна интервенција у Украјини.

Митрополит Јован се тада обратио поглавару Руске Православне Цркве и позвао га „да учини све што је у његовој моћи да се оконча овај ужасан рат који дели свет и сеје смрт и уништење“.

Изјава се односи и на проповед у којој је патријарх Кирил изјавио да „ако неко остане веран свом позиву и погине на војној дужности, онда несумњиво чини дело које је једнако жртви... и та жртва спира све грехе које је човек починио“ (беседа од 25. септембра 2022).

Према речима митрополита Дубнинског, ове речи Предстојатеља Руске Православне Цркве примљене су са великим болом и неразумевањем.

Архиепископије РПЦ у Европи раније су позвале патријарха Кирила да осуди рат.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 17 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.