header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Редакција "Руске народне линије": Хасиди против руског политичара
Редакција "Руске народне линије": Хасиди против руског политичара Штампај Е-пошта
четвртак, 03 новембар 2022

         Како су рабини Берл Лазар, Александар Борода и Борух Горин покренули кампању против помоћника секретара Савета безбедности Русије Алексеја Павлова

Како је саопштено, Алексеј Павлов, помоћник секретара Савета безбедности Русије, недавно је дао подужи интервју за АиФ. Главна идеја политичара била је да су „кијевске власти претвориле Украјину у тоталитарну хиперсекту“. Павлов је нагласио да постаје све хитније спровести „десатанизацију Украјине”. Он је испричао како је Украјина, уз попустљивост и директну подршку мајданских власти, била преплављена разним врстама секти које су настојале да прекодирају свест грађана Трга.

Највећи део интервјуа са помоћником секретара Савета безбедности био је посвећен деловању протестантских секти које сеју мржњу према Русији и промовишу русофобију. Али Павлов се укратко дотакао активности хасида, које је назвао сектом у јудаизму и поменуо најодвратније украјинске хасиде. Ево његових речи: „Игор Коломојски је љубавички хасид, хабадиста, присталица ултраортодоксног верског покрета. Главни животни принцип љубавичких хасида је супериорност присталица секте над свим нацијама и народима. Овом покрету припадају и бројни други украјински олигарси, посебно Виктор Пинчук, зет другог председника Украјине Кучме, аутор књиге „Украјина није Русија“.

Шта је почело овде? Алексеју Павлову су пљуштале оптужбе за антисемитизам, пропаганду међуљудске мржње и „крвну клевету“. Затражено је експертско вештачење за кривично гоњење.

Шеф једне од јеврејских организација у Русији, рабин Берл Лазар, упутио је отворене нападе и претње руском политичару. Према јеврејској публикацији «Лехаим», Берл Лазар је нагласио да „љубавички хасиди и Хабад верски покрет нису секта, већ легитимна школа јудаизма и највећи покрет унутар хасидизма“. Штавише, рабин се спушта на отворене увреде, називајући оцене А. Павлова „вулгарном антисемитском бесмислицом“.

И почиње песма о „новим понављањима старих крвавих клевета у име једног запосленог у Савету безбедности Русије“. Али ово је искрено изобличење! Када људи говоре о такозваној „крвној клевети“, они говоре о антисемитизму. Али уосталом, у интервјуу са Алексејем Павловим нема чак ни наговештаја антисемитизма. Реч је о украјинским хасидима, које је обележила насилна русофобија, коју Берл Лазар разборито прећуткује. Хасиди су заправо само мали део Јевреја. Треба се запитати да ли традиционални Јевреји Павловљеве оцене сматрају увредљивим и антисемитским? Сасвим је вероватно да не сматрају.

____________________

 Патрушев се извинио због изјаве свог помоћника о хасидима

____________________

То је исто као када бисмо почели да критикујемо неку расколничку структуру у Православљу, а као одговор расколници би нас оптужили за русофобију. Тако и овде. Павловљев интервју није о Јеврејима, већ о једном од верских покрета, на чијем челу у Украјини стоје ватрени русофоби – присталице крвавог рата. Можда ће и Берл Лазар оправдати појаву Коломојског у мајици Жидо-Бандера?! Можда рабин Берл Лазар уопште мисли да бандеровци нису били антисемити? Да ли је Алексеј Павлов антисемита? Најблаже речено, чудна логика...

Сведоци смо јасног изобличења значења и покушаја да се критика прикаже као антисемитизам, што је, наравно, недостојно сваког респектабилног критичара, а да не говоримо о томе да то наводи челник једне од јеврејских организација.

Рабин Берел Лазар наглашава да хасиди нису секта. Ово је дискутабилно питање. Неки верски научници сматрају хасидизам сектом. Али Берл Лазар сматра „школом јудаизма“. Али, барем, нема разлога да се особа која мисли другачије проглашава антисемитом. Вреди подсетити, узгред, да центар хасидизма уопште није јеврејска држава Израел, већ Сједињене Државе – овде се налази светски центар хасида.

Подсећамо и да у Русији постоји традиционални јудаизам, на чијем челу је главни рабин Русије Адолф Шајевич - шеф КЕРООР-а (Конгреса јеврејских верских организација и удружења у Русији). Али Федерација јеврејских општина Русије (ФЕОР, или колоквијално хасиди) формирана је релативно недавно, када је, као резултат борбе између јеврејских олигарха Березовског и Гусинског, први од њих довео представнике хасидизма у Русију, укључујући Берла Лазара, који је постао други главни рабин Русије.

Још даље од рабина Берла Лазара отишао је шеф ФЕОР-а, рабин Александар Борода. Подсетимо се да је недавно био у центру скандала у вези са разводом од супруге. Према Бороди, Алексеј Павлов својим чланком наводно ствара разлоге за непријатељство међу људима.

Добар посао! Критика верског екстремизма у Украјини је, испоставља се, изазивање непријатељства међу људима!!! А потпуно чудна изгледа изјава господина Бороде да се ФЕОР обратио Истражном комитету да да правну оцену речи помоћника секретара Савета безбедности.

Али најдаље је отишао званични представник покрета Хабад у Русији Борух Горин, који је у интервјуу јеврејском издању Newsru.co.il рекао да таква изјава помоћника секретара Савета безбедности Русије може бити оцењена као званичан став власти. То је то! Ово треба схватити тако да Борух Горин намерава да оптужи руску државу за антисемитизам!

Изјава господина Горина није нимало безазлена на таласу покушаја Запада да демонизује Русију, да створи „Хашки трибунал за Русију“. Горин разуме вин-вин ситуацију када овде покушава да дода оптужбу за „државни антисемитизам“. Можда би наша власт требало да депортује господина Горина из Русије како не би распиривао мржњу према нашој земљи, скривајући се иза верских идеја?

Ова хистерија хасида, њихов покушај да организују прогон помоћника секретара Савета безбедности Алексеја Павлова, а преко њега и секретара Савета безбедности Николаја Патрушева, који игра кључну улогу у национализацији руских елита, је део информативне кампање, чији задатак није само да дискредитује Патрушева, већ да прикрије ружну улогу украјинских хасида који нису добили ни сенку критике од руских хасида.

Како се каже, најбоља одбрана је напад, па хасиди нападају Алексеја Павлова.

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: Редакция «Русской народной линии»

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 03 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.