header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Албанска Православна Црква још једном истакла противљење одлуци Фанара
Албанска Православна Црква још једном истакла противљење одлуци Фанара Штампај Е-пошта
среда, 16 новембар 2022

 У јучерашњем саопштењу, Албанска православна црква је још једном изразила противљење процесу давања аутокефалности Православној цркви Украјине од стране Васељенске патријаршије.

Поводом постдипломског рада архимандрита о. Григорија Фармакиса (главни секретар Васељенске патријаршије) „О третману црквеног питања у Украјини од стране Мајке цркве цариградске (питање хиротоније)“, Албанска црква је истакла да давање украјинске аутокефалности није донијело ни мир ни јединство, али су последице ове одлуке биле „неповољне за цијело православље“.

Истакнуто је да је оно што се помиње у раду о давању аутокефалности Албанској православној цркви 1937. године „нетачно и индиректно обмањујуће”.

АПЦ је истакла да се сви случајеви раскола, као и разне болести, не лијече истим третманом, већ да је сваком потребан другачији. „Исто важи и за расколе.“

Међутим, наглашава се да „АПЦ није усвојила руски став, напротив, била је прва која је истакла и осудила употребу сакрамента Божанске Евхаристије за наметање ставова Московске Патријаршије”.

Коначно, АПЦ је поновила потребу за сазивањем свеправославног сабора како би се „регулисало црквено питање које мучи православне широм свијета“.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

(Целокупан текст саопштења: Orthodox Times)

Преузето са: „Етос“

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 172 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.