header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Лажни напад у Пољској, па општи рат са Русијом
Лажни напад у Пољској, па општи рат са Русијом Штампај Е-пошта
среда, 16 новембар 2022

 Након што су две ракете из Украјине пале на територију Пољску, уследиле су реакције држава НАТО чланица.

Чланице НАТО-а оштро су реаговале на дешавања у Пољској, наводећи да ће у уз консултације са савезницима „бранити сваки педаљ територије НАТО алијансе“.

„Најновије вести из Пољске су највише забрињавајуће. Блиско се консултујемо са Пољском и другим савезницима. Естонија је спремна да брани сваки педаљ територије НАТО-а. Потпуно смо солидарни са нашим блиским савезником Пољском“, потврдило је Министарство спољних послова Естоније.

Летонски министар одбране Артис Пабрикс објавио је на Твитеру о руском ракетном нападу на Пољску, написавши:

„Моје саучешће нашој пољској браћи по оружју. Злочиначки руски режим испалили су ракете које не гађају само украјинске цивиле већ су и слетеле на територији НАТО-а у Пољској. Летонија је у потпуности уз пољске пријатеље и осуђује овај злочин“, написао је летонски министар.

Након разговора са пољским председником Анџејем Дудом о данашњој експлозији у Пољској, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је „важно да се утврде све чињенице“.

„Изразио сам саучешће због губитка људских живота. НАТО прати ситуацију и савезници се консултују. Важно је да се утврде све чињенице“, навео је Столтенберг на Твитеру, преноси Си-Ен-Ен.

Макрон и Фон дер Лајен солидарни с Пољском

Поводом извештаја о експлозији на пољској територији надомак границе с Украјином, вечерас се огласила Јелисејска палата и поручила да ће сутрашњи састанак лидера Г20 бити важан за подизање свести о рату у Украјини.Из кабинета председника Француске Емануела Макрона саопштено је да је он био у контакту са пољским властима и да је у току са ситуацијом, преноси Ројтерс.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је вечерас да је „узнемирена“ извештајима о експлозији у Пољској.

„Пажљиво пратимо ситуацију и у контакту смо са пољским властима, са нашим партнерима и савезницима“, написала је она на Твитеру, изразивши саучешће уз „најснажнију поруку подршке и солидарности са Пољском и украјинским пријатељима“.

Власти одлучиле: Подиже се ниво спремности војске, покреће члан 4

Потпарол пољске владе Пјотр Милер управо је одржао конференцију за новинаре у главном граду Варшави.

Он је рекао да влада подиже ниво спремности војске као одговор на експлозију близу границе са Украјином.

Милер је потврдио да су две особе убијене раније у уторак.

Он је рекао новинарима да влада разматра да ли да покрене члан 4, што би значило да ће се састанак чланица НАТО-а одржати након што им се угрози „територијални интегритет, политичка независност или безбедност“.

Пољски председник разговараће са Володимиром Зеленским после разговора са Џозефом Бајденом, саопштили су у Варшави.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Србин.инфо", b92,net,blic

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.