header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Дума је припремила амандмане о забрани принуде грађана да предају биометрију
Дума је припремила амандмане о забрани принуде грађана да предају биометрију Штампај Е-пошта
уторак, 13 децембар 2022

 Москва. 13. децембра. Интерфакс – Забрана присиљавања грађана да предају биометријске податке, о чему је, посебно, писао патријарх Кирил у свом обраћању председнику Државне думе Вјачеславу Володину, узета је у обзир у одговарајућем нацрту закона, рекао је Александар Хинштајн, шеф профилног комитета Државне Думе.

"Потпуно делим став предстојатеља Руске Православне Цркве. Наравно, увођење нових дигиталних технологија не би требало да задире у ничија права. Ако човек не жели да се одрекне својих биометријских података, то је његово пуно право“, написао је Хинштајн на свом Телеграм каналу у уторак.

Он је рекао да су већ припремљени релевантни амандмани за друго читање закона – „они директно забрањују принуду грађана да предају биометрију и утврђују одговорност за такве радње“.

Такође, према Хинштајну, прописан је и сам механизам одбијања особе да преда своју биометрију, уводи се забрана сваке дискриминације таквих људи – „на пример, не може им се ускратити пружање услуга и пренос робе, издавање исправа, пружање бенефиција и других социјалних давања, у промету непокретности, у прибављању јавнобележничке услуге и др.“

„Генерално, нацрт закона је радикално ревидиран за 2. читање. Огромна већина предлога Руске Православне Цркве у новом издању биће узета у обзир“, написао је шеф комитета Државне думе за информациону политику.

 Патријарх је у понедељак затражио од председника Државне думе да одржи јавну расправу о амандманима на предлог закона о личним подацима који не би дискриминисали оне који одбијају биометријску идентификацију.

„Црква је солидарна са оним стручњацима који тврде да се било која база података за складиштење личних података, укључујући биометријске, не може у потпуности заштитити од цурења. Базе података у Русији и иностранству периодично хакују хакери. Ризици од цурења биометријских информација нису сасвим изучени због новине технологије“, каже се у писму патријарха Володину.

Из ових и других разлога, Црква се залаже за основно безусловно право грађана да одбију биометријску идентификацију уз апсолутне гаранције недискриминације у случају таквог избора, наставио је патријарх Кирил, рекавши да је примио бројне апеле људи који су забринути за ово питање.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 13 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.