header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow  Путин дочекао Божић у кремаљској цркви владара Русије - сам
 Путин дочекао Божић у кремаљској цркви владара Русије - сам Штампај Е-пошта
недеља, 08 јануар 2023

 У БЛАГОВЕШТЕНСКОМ ХРАМУ НА ТРОН СТУПАЛИ ВЕЛИКИ КНЕЖЕВИ И ЦАРЕВИ

Владимир Путин обично је протеклих 20 година дочекивао Божић у некој од цркава око Москве или у својој резиденцији у Ново-Огарјеву.

Сада је направио изузетак са смислом и поруком.

Присуствовао је божићном богослужењу у Благовештенској саборној цркви Кремља, која је вековима била „породични храм“ великих кнезова и царева.

Сам.

Стручњак за религијска питања Роман Лункин тим поводом је рекао:

„Путин је тиме показао да себе и своје одлуке повезује са историјском Русијом. Са кнезовима који су стварали московску државу и проширивали њене границе“.

Имајући у виду да је руски патријарх Кирил иступио са иницијативом божићног прекида ватре на украјинским фронтовима, коју је председник РФ  после само неколико сати подржао, Лункин је указао:

„У периодима војних сукоба, наши владари су се увек окретали цркви и православљу, од Дмитрија Донског до Јосифа Стаљина. Тако и Путин чини сада. Контраст ове године био је само у томе што је патријарх честитао свима, у свом уобичајеном маниру и атмосфери. А председник Путин је био потпуно сам у кремаљком храму. То заслужује посебну пажњу и с обзиром на историју  Благовештенског храма“.

У њему су – наводи Лункин – обављана великокнежевска и царска крштења и венчања. Храм је коришћен и за свечани улаз у дворац великог кнеза током церемоније ступања на трон, дочека важних личности из света и у тренуцима процесија на велике верске празнике.

Лункин посебно указује да је то једна од ретких цркава чије сводове украшавају не само православни свеци, већ и велики људи Старе Грчке: Аристотел, Тукидид, Птоломеј, Плутарх, Платон и Сократ.

Од 1993. године, на празник Благовести Пресвете Богородице, у кремаљском Саборном храму богослужење предводи Патријарх московски и целе Руси.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 08 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 49 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.